Turismul a fost unul dintre cele mai afectate domenii de activitate în timpul pandemiei de coronavirus, restricțiile impuse de autorități limitând la maximum călătoriile pe plan extern și nu numai. Anul 2023 a venit însă cu schimbări importante în această industrie. În ciuda prețurilor deloc mici, europenii au călătorit anul trecut mai mult decât o făceau chiar și înainte de pandemie.
În condițiile în care călătoriile non-esențiale au fost descurajate și mulți oameni au ales să rămână acasă din motive de sănătate și siguranță, cererea pentru servicii turistice a scăzut semnificativ în timpul pandemiei. Mulți oameni și-au anulat sau și-au amânat planurile de călătorie. Multe afaceri din industria turistică, cum ar fi hotelurile, restaurantele, agențiile de turism și ghizii turistici, au fost nevoite să închidă temporar sau permanent din cauza scăderii cererii și a restricțiilor impuse.
Turismul în Uniunea Europeană a continuat să își revină după pandemie, iar anul trecut numărul estimat al nopților petrecute în unitățile de cazare turistică din UE a ajuns la 2,92 miliarde, depășind cu 1,6% nivelul din 2019, înaintea pandemiei (2,87 miliarde). Vorbim astfel despre un an record pentru sectorul de cazare din blocul comunitar european, conform datelor publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Turismul a crescut cu 10% în România în 2023
Anul trecut, s-au înregistrat 171 de milioane de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică din Uniunea Europeană în plus față de 2022 (6,3%), datorită creșterii numărului de vizitatori internaționali (146 de milioane) și, într-o măsură mai mică, a numărului de vizitatori interni (25 de milioane). Nivelul turismului (determinat de nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică) a fost cu 25% mai mare decât acum zece ani (în 2013, au fost înregistrate 2,33 miliarde de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică din Uniunea Europeană), potrivit datelor Eurostat.
Comparativ cu anul 2022, aproape toate statele membre ale Uniunii Europene au înregistrat creșteri în anul 2023, cu excepția Luxemburgului, care a raportat un declin de 0,1%. În Malta și Cipru, creșterea a depășit 20%, în timp ce în alte opt țări a depășit 10% (Slovacia, Letonia, Bulgaria, Austria, Cehia, Portugalia, România și Grecia). În cifre absolute, potrivit Economica, cea mai mare creștere a numărului de nopți petrecute în unități de cazare turistică a fost înregistrată în Germania (32,8 milioane) și Spania (32,3 milioane).
Amendă de aproape 500 de milioane de euro pentru platforma de turism Booking