Turcia a anunțat marți că a reținut 34 de persoane suspectate că ar fi planificat răpiri și acțiuni de spionaj în numele serviciului de informații israelian Mossad. Raidurile au avut loc la doar câteva săptămâni după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat asupra unor “consecințe grave” în cazul în care Israelul ar încerca să vizeze personalități ale grupării militante palestiniene Hamas care trăiesc sau lucrează în Turcia.
Turcia nu consideră că Hamas este o organizație teroristă și a găzduit lideri politici ai grupării islamice în mare parte din ultimul deceniu. O sursă de securitate turcă a declarat pentru AFP că majoritatea celor 34 de persoane reținute sunt cetățeni străini pe care Mossad i-a recrutat pentru “operațiuni care vizează palestinienii și membrii familiilor acestora”.
Guvernul turc a difuzat imagini video în care apar agenți înarmați ai serviciilor de securitate care sparg ușile și încătușează suspecți în casele lor. Parchetul din Istanbul a declarat că alți 12 suspecți sunt în continuare în libertate. “Există o operațiune insidioasă și tentative de sabotaj împotriva Turciei și a intereselor sale”, a declarat Erdogan după anunțarea raidurilor.
Relațiile dintre Turcia și Israel s-au răcit considerabil
“Suntem hotărâți să ne asigurăm că absolut nicio agenție de informații străină nu poate opera pe teritoriul turc fără o autorizație corespunzătoare”, au declarat autoritățile turce pentru Reuters.
Relațiile dintre Turcia și Israel au explodat după izbucnirea războiului din Gaza, în urmă cu aproape trei luni. Erdogan s-a transformat într-unul dintre cei mai aprigi critici din lume ai premierului israelian Benjamin Netanyahu. Săptămâna trecută, liderul turc l-a comparat pe Netanyahu cu Adolf Hitler și a cerut ca aliații occidentali ai Israelului să renunțe la sprijinul acordat “terorismului” desfășurat de trupele israeliene în Gaza. De asemenea, Erdogan l-a rechemat pe trimisul Ankarei la Tel Aviv și a făcut presiuni pentru judecarea comandanților și liderilor politici israelieni la Curtea Penală Internațională de la Haga.
De asemenea, partidul islamic și conservator al președintelui, AKP, aflat la guvernare, a condus luni zeci de mii de protestatari pe străzile din Istanbul pentru unul dintre cele mai mari mitinguri din Turcia împotriva guvernului israelian din timpul întregului război.
Serviciul turc de informații efectuează periodic raiduri împotriva unor presupuși agenți israelieni care lucrează în marile orașe, precum Ankara și Istanbul. Cei mai mulți sunt acuzați că desfășoară activități de supraveghere a palestinienilor care trăiesc în Turcia.
Istanbulul a servit drept unul dintre birourile politice externe ale Hamas până la izbucnirea războiului din Gaza. Turcia le-a cerut în mod informal liderilor Hamas să plece, la câteva zile după ce militanții au efectuat raiduri în sudul Israelului la 7 octombrie, care s-au soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili.
Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că ofensiva militară neîncetată a Israelului care vizează Hamas a ucis aproximativ 22.000 de persoane în Gaza începând cu 7 octombrie – majoritatea femei și copii. Agențiile ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o criză umanitară cu care se confruntă cei 2,4 milioane de locuitori din Gaza. Majoritatea și-au văzut casele distruse și se confruntă acum cu o lipsă acută de alimente, apă, combustibil și medicamente, supraviețuind în corturi și adăposturi, printre dărâmături.