Situația economică din Turcia se dovedește a fi din ce în ce mai delicată, inflația din luna mai depășind pragul de 75%. Potrivit surselor locale, prețurile au explodat în ultimele luni, tot mai mulți fiind turcii care recunosc că nu mai câștigă suficient astfel încât să poată duce o viață decentă. Specialiștii își păstrează însă optimismul, susținând că inflația va scădea în perioada următoare, pe fondul majorării dobânzilor.
Conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat), inflația a crescut la 75,45% în luna mai, față de 69,80% în aprilie. În ritm lunar, rata inflației a fost de 3,37% în luna mai, comparativ cu 3,18% în aprilie. Ambele cifre au depășit estimările analiștilor, ceea ce a stârnit îngrijorarea autorităților de la Ankara. Se preconizează că, până la sfârșitul anului, rata anuală a inflației în Turcia va fi de 38%, ceea ce ar reprezenta al șaselea cel mai rapid ritm de creștere din lume, potrivit FMI.
Sectoarele care au înregistrat cele mai mari creșteri anuale ale prețurilor au fost educația, cu 104,8%, locuințele, cu 93,2%, și hotelurile, cafenelele și restaurantele, cu 92,9%. Economiștii estimaseră anterior că inflația în această țară de 85 de milioane de locuitori va atinge un vârf de aproximativ 75%.
Ce spun specialiștii despre perioada următoare
Turcia s-a aflat pe parcursul unui an de zile într-o călătorie de creștere constantă a ratelor dobânzilor în încercarea de a scădea prețurile, ceea ce a dus la dificultăți financiare semnificative pentru consumatorul turc mediu. Banca centrală a Turciei a menținut rata dobânzii la 50% din luna martie, invocând necesitatea continuă de a contracara inflația în creștere din țară. Banca a declarat atunci că „poziția monetară strictă va fi menținută până când se va observa o scădere semnificativă și susținută a tendinței de bază a inflației lunare”.
Președintele Recep Tayyip Erdoğan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale a Turciei pentru a menține ratele dobânzilor scăzute, contrar teoriilor economice standard care sugerează că dobânzile scăzute pot stimula inflația. În mod repetat, Erdoğan a înlocuit guvernatorii băncii centrale care nu au respectat această politică.
Creșterea lunară a IPC de 3,4% în luna mai a fost mai mare decât în martie și aprilie, ceea ce i-a determinat pe unii analiști să se aștepte la o traiectorie mai puțin directă în ceea ce privește relaxarea prețurilor. „Suntem încrezători că inflația a atins acum un vârf, dar, având în vedere că datele de astăzi conțin câteva surprize neplăcute, ritmul dezinflației în a doua jumătate a anului pare un pic mai nesigur”, a scris într-o notă de cercetare Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra.
Firma se aștepta anterior ca inflația să se reducă la 41% până la sfârșitul anului, în timp ce banca centrală turcă prognozează că va ajunge la 38% până atunci. Pe baza ritmului actual de accelerare a inflației, aceasta „ar putea acum să încheie anul ușor mai sus”, a scris Peach, adăugând că „o pauză prelungită a ratelor dobânzilor este probabilă pentru o perioadă de timp”, potrivit CNBC.
Turkey's inflation rate increased in May to 75.45% from 69.80% in April, according to the #Turkstat This places Turkey in third place among the 5 countries with the highest inflation rates globally,and above the global inflation rate. #ENAG estimates the inflation rate at 120.66% pic.twitter.com/Gzll8kzZeU
— 𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚 ™️_ (@prokaliptika1) June 3, 2024
Care sunt motivele din spatele crizei economice din Turcia
Totuși, întrebările rămân atunci când vine vorba de situația economică din Turcia? Cum de s-a ajuns într-o asemenea situație? Potrivit specialiștilor, există câteva explicații de bază. În primul rând, lira turcească s-a depreciat semnificativ față de alte valute majore în ultimii ani. Această devalorizare a crescut costurile importurilor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor. Apoi, nu trebuie să uităm că Turcia are un deficit comercial semnificativ și depinde de importuri pentru energie și materii prime. Creșterea prețurilor globale ale energiei și altor mărfuri a avut un impact direct asupra inflației interne.
Totodată, în ultimii ani, costurile energiei și alimentelor au crescut la nivel global, iar Turcia a resimțit puternic aceste creșteri din cauza importurilor mari și a problemelor logistice. Nu în ultimul rând, politicile economice imprevizibile și intervențiile frecvente în politica monetară au dus la scăderea încrederii investitorilor străini și locali, ceea ce a contribuit la volatilitatea pieței și la deprecierea monedei.