Turcia a lansat, marţi, pe orbită primul său satelit de comunicaţii de producţie internă, Turksat 6A, cu ajutor de la Elon Musk, respectiv o rachetă SpaceX Falcon 9. Declarația președintelui Erdogan.
O rachetă SpaceX Falcon 9 a transportat satelitul în spaţiu de la Complexul de lansare spaţială (SLC-40) de la Cape Canaveral din Florida, în SUA. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că lansarea marchează începutul unei „noi faze” pentru Turcia în producţia de sateliţi.
„Am produs cu resurse naţionale peste 81% din subsistemele, staţiile terestre pentru satelit şi softul în proiectul 6A, care este de mare importanţă pentru viitorul ţării noastre în spaţiu”, a spus Erdogan, potrivit Reuters.
Turcia a devenit una din cele 11 ţări care au reuşit acest lucru
Primul semnal de la satelitul Turksat 6A a fost primit după 67 de minute de la lansare, aşa cum fusese planificat, a indicat ministrul transportului şi infrastructurii, Abdulkadir Uraloglu, precizând că satelitul va extinde acoperirea de către Turcia la cinci miliarde de oameni. „Am adus comunicaţiile proprii, transmisiile noastre de televiziune la un nivel mai sigur, superior”, a declarat el.
Potrivit ministrului, Turksat 6A va permite de acum Turciei să ajungă şi în India, Indonezia, Malaezia şi Thailanda.
Turcia a lansat anterior sateliţi folosind de asemenea rachete de la SpaceX. Ministrul Uraloglu a mai spus că Turksat 6A este rezultatul unui efort întins pe 10 ani de a produce pe plan intern un satelit, şi că Turcia a devenit astfel una din cele 11 ţări care au reuşit acest lucru.
Turcia, care și-a intensificat eforturile în domeniul tehnologiilor spațiale, are în total șase sateliți activi. Trei dintre ei sunt sateliți de comunicații, iar ceilalți trei sunt sateliți de observare a Pământului. În timp ce sateliții Türksat 3A, Türksat 4A și Türksat 4B asigură nevoile de comunicații, sateliții Rasat, Göktürk-1 și Göktürk-2 sunt utilizați în scopuri de observare.
Primul satelit de observare a Pământului produs în Turcia
Rasat, primul satelit de observare a Pământului produs în Turcia, a fost lansat în urmă cu aproape 12 ani, pe 17 august 2011, din Rusia.
Datorită condițiilor din spațiu, de regulă durata de viață a unui satelit este cuprinsă între 7-10 ani, în funcție de tipul orbitării și înălțimea la care lucrează. Foarte probabil, durata de exploatare satelitului Rasat (plasat la 700 km), a expirat de mult timp, iar noua lansare, care are ca scop principal înlocuirea acestuia, nu a mai putut fi amânată. Noul satelit corespunde cu Rasat atât din punct de vedere al orbitei pe care este plasat, cât și al misiunilor primite.
La modul general în ceea ce privește cucerirea spațiului se pare că Turcia este pusă pe fapte mari. Anul acesta a fost lansată nava spațială cu primul astronaut turc. Nava spațială SpaceX, cu primul astronaut turc Alper Gezeravcı, a fost lansată cu succes de la Centrul Spațial Kennedy din Statele Unite ale Americii (SUA), în ianuarie a.c. Gezeravcı, care a fost distins și cu titlul de „primul astronaut turc” odată cu călătoria sa în spațiu, a lucrat la 13 experimente științifice diferite pe Stația Spațială Internațională timp de 14 zile.
Gezeravcı a efectuat experimente pe proiecte științifice în domenii precum microgravitația, sănătatea umană în mediul spațial, cercetarea plantei Lacul Sărat în mediul spațial, cercetarea amestecurilor solid-fluid în mediul cu gravitație zero. În mai 2022 fusese anunțat un concurs pentru primul zbor în spațiu al unui cetățean turc, iar la 29 aprilie 2023, la festivalul TEKNOFEST-2023 din Istanbul, președintele Erdogan a anunțat numele cîștigătorilor. Pilotul de vînătoare al Forțelor Aeriene Turce, Alper Gezeravci, a fost desemnat primul, în timp ce Tuva Cihangir Atasever, inginer de lansări spațiale la Roketsan, a fost numit rezervă. Acesta ar fi zburat dacă, din anumite motive, Gezeravci nu ar fi putut face acest lucru în ultimul moment.
Turcia a lansat primul satelit de comunicații. Foto: The Space Coast Rocket
Turcia și aterizarea pe Lună
“Numele meu nu este important”, scria astronautul turc pe rețeaua de socializare X. „Este important ca oamenii să își amintească faptul că țara lor este suficient de hotărîtă să pășească în viitor și să viseze nu la limitele cerului, ci la adîncurile spațiului”. Turcia își va aminti de acum încolo pentru totdeauna: primul lor om în spațiu se numește Alper Gezeravci. Vor urma cu siguranță și alții.
Turcia își propune să ajungă pe Lună, ca parte a programului său spațial național, după cum declara președintele Tayyip Erdogan în 2021. „Prima aterizare va avea loc pe Lună cu racheta noastră hibridă, națională și autentică, care va fi lansată pe orbită în urma unui program de cooperare internațională”, spunea Erdogan, detaliind o misiune în două faze, potrivit dpa. Erdogan nu a dat detalii legate de această cooperare. În 2021, Erdogan a vorbit cu șeful Tesla și SpaceX, Elon Musk, despre o posibilă cooperare în domeniul tehnologiilor spațiale cu anumite companii turcești.
Vorbind în cadrul unui eveniment din Ankara, Erdogan anunța un program cu 10 obiective strategice, inclusiv trimiterea unui cetățean turc într-o misiune științifică în spațiu. Tot în 2021, Turcia își lansa din Statele Unite satelitul Turksat 5A pe orbită, în cooperare cu SpaceX. Turcia își propune să atingă obiective spațiale strategice în 10 ani, mai spunea Erdogan, adăugând că țara sa își va îmbunătăți activitatea privind tehnologiile prin satelit și va stabili un port spațial împreună cu alte țări aliate. Anterior, Turcia a lansat sateliți de recunoaștere și comunicații, a creat un centru de integrare și testare a sistemelor de satelit și a fabricat un satelit HD propriu numit IMECE.
Ca un fapt inedit, în prezent, sunt 39 de state semnare ale Acordurilor Artemis, inițiate în 2020 de NASA împreună cu Departamentul de Stat al SUA, acorduri care stabilesc un set de principii pentru a ghida cooperarea în explorarea spațiului între națiunile care participă la planurile de explorare lunară (România a devenit al 16-lea stat semnatar al aceste acorduri în 01 martie 2022).