Tudorel Toader, fost judecător al Curţii Constituţionale, spune că sesizările depuse joi la CCR în legătură cu ilegalităţile identificate de CSAT nu sunt valide.
Sesizările privesc procesul electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale, în urma cărora au ajuns în turul 2 Elena Lasconi și Călin Georgescu.
Avocatul Poporului, preşedintele ţării, Guvern, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pot sesiza CCR .
Tudorel Toader spune că sesizări la CCR nu poate faceă oricine, pentru că aceste lucruri se fac în mod normal către instituțiile abilitate,mai exact poliţie, procurori, judecători, în condiţiile indicate de lege.
„În cazul justiţiei constituţionale, excepţiile de neconstituţionalitate pot fi ridicate numai în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial. Pe de altă parte, Curtea Constituţională poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului sau de către preşedintele ţării când e vorba de lege înainte de promulgare, să efectueze controlul a priori, de către Guvern, preşedinţii celor două camere, Înalta Curte de Casatie şi Justiţie. În rest, nu pot fi adresate sesizări către Curtea Constituţională de oricine, oricând pentru că nici Constituţia, nici Legea Specială 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii, nu prevăd acest lucru”, a explicat Tudorel Toader.
Tudorel Toader spune că , în acest moment „nimeni nu mai poate sesiza Curtea Constituţională”.
„CCR are o competenţă prevăzută de articolul 146 litera f din Constituţia României, potrivit căruia Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragelui. Adică, problema alegerii Preşedintelui va ajunge pe masa Curţii Constituţionale când se va pune în discuţie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita şi la documentele declasificate recent. Astfel, doar după turul al doilea se va putea lua o decizie în privinţa prezidenţialelor”, a explicat Toader.