Tudor Chirilă a făcut o nouă postare pe Facebook, în care își exprimă clar nemulțumirile legate de societatea în care trăim. De data aceasta, artistul îi critică pe cei care nu își opresc sau nu își pun telefoanele pe modul silențios atunci când vin la spectacol.
Chirilă joacă în piesa Căsătoria de la Teatrul de Comedie, iar la reprezentația de vineri, 2 februarie, a avut experiența unui telefon care a sunat în timpul spectacolului – și nu este prima oară când i se întâmplă acest lucru.
Actorul a semnalat, pe Facebook, lipsa de apreciere a unui spectator pentru actorii de pe scenă, la spectacolul „Căsătoria” de la Teatrul de Comedie. El a scris că „teatrul nu e cinematograf”, ci locul unde “publicul se conectează cu actorii şi invers”.
Tudor Chirilă: „E urât, urât rău”
“Telefoanele mobile au apărut la noi prin ’96. De atunci au trecut 28 de ani şi ele încă mai sună în sala de spectacol. Cum s-a întâmplat aseară (vineri, 2 februarie, n.r) la ‘Căsătoria’, la Teatrul de Comedie. Probabil că dacă era scena mea aş fi oprit spectacolul. Măcar pentru a-l face să înţeleagă pe proprietar cât de nasol e pentru un actor să-i fie întreruptă concentrarea.
Aş mai adăuga că vedem feţele luminate de ecrane, că vedem, fără să ne dorim asta, telefoanele îndreptate spre noi filmându-ne şi aş zice că e urât, urât rău. Teatrul nu e cinematograf. Teatrul e un loc în care publicul se conectează cu actorii şi invers. Conexiunea asta este fragilă, firavă, uşor de frânt. Dă-l dracu’ de telelefon, băi nene, nu e nevoie să spui lumii că ai fost la teatru. Sau nu, poţi s-o spui, nu mai tre’ s-o şi arăţi. Poate în seara asta avem mai mult noroc. Tot la Comedie, tot la ‘Căsătoria'”, este mesajul actorului, apreciat de mulţi comentatori.
“Din respect pentru artişti şi pentru a evita situaţiile neplăcute, vă rugăm să fiţi punctuali. De asemenea vă rugăm să nu folosiţi telefoanele mobile pe durata desfăşurării spectacolelor. Este interzisă folosirea în sălile de spectacole a aparatelor de fotografiat, precum şi a celor de înregistrat audio sau video”, este și mesajul publicat pe site-ul Teatrului de Comedie.
Reacții de la internauți. „Actorii sunt sclavii spectatorilor”
Reacțiile de pe Facebook nu au întârziat să apară, iar postarea a avut peste 300 de comentarii.
Dacă unii îi dau dreptate lui Tudor Chirilă și povestesc experiențe din alte teatre din lume sau compară situația cu cea din sălile de clasă, unde elevii stau pe telefoane la oră, alții îl sfătuiesc să înceteze cu astfel de postări.
O altă persoană spune că oamenii stau pe telefon, la teatru, din plictiseală: “Câteodată te mai și plictisești, nu toate piesele și actorii au harul să te țină lipit, stână de piatră cu ochii holbați. Mai sunt cazuri în care îți scrie copilul ceva. Sunt situații și situații, nu doar nesimțiți. Dacă nu e sunet și lumina e la minim, nu e apt să scoată pe un actor bun din rol, să uite replicile. Sunt excepții oricum, câțiva din sute de persoane. Se mai și speculează tema că atrage polemici și adoră lumea să-i facă pe alții nesimțiți, punându-și astfel în valoare bunul simț nevăzut” („Deci dacă te plictisești îți deschizi telefonul și dai drumul la ceva cu sonor eventual. Că, na, ești singur în sală. Ce raționament…”, a răspuns Tudor Chirilă la acest comentariu).
“Te înțeleg perfect! Gândește-te cum ne simțim noi, profesorii, când elevii fac asta mereu. Dar suntem blamați că nu reușim să-i fascinăm suficient încât să uite de telefoane…. 6 ore”, a comentat un cadru didactic.
„Iarăși un fâsăit de importanță de partea lui Tudor Chirilă. Pune interdicție la intrare cu telefoanele mobile, să știe asta cei care au dat bani pe bilet! De pe urma lor trăiești. Nu te mai văita așa, ca să dea bine pe Facebook. Am auzit cum cânți, la fel de prost cum antrenează fratele tău”, spune cineva.
Altcineva spune că actorii sunt sclavii spectatorilor: „Actorii sunt sclavii spectatorilor, nu au cum să se supere pe ei și să ii certe! Faptul că unii actori fac bani pe la TV sau din reclame, asta se datorează tot faptului că sunt plăcuți de spectatori. Însă, poate că spectatorii se vor plictisi să audă mofturile astea cu desconcentrarea pentru că sună un telefon! Suntem în 2024 și spectatorii folosesc telefoane… ce să vezi?”.
Citiți și:
50 de ani cu Teatrul Național din Capitală! Aniversare specială. Ce nu știați despre TNB