Donald Trump, fostul Președinte al Statelor Unite și candidat al Partidului Republican pentru un nou mandat la Casa Albă, susține că Taiwanul ar trebui să plătească pentru serviciile de apărare oferite de Statele Unite.
Declarațiile făcute de Trump într-un interviu acordat revistei Bloomberg Businessweek pe data de 25 iunie, dar publicat abia marți, au dus la o scădere a acțiunilor companiei taiwaneze producătoare de microcipuri TSMC.
“După cum am spus, cunosc foarte bine oamenii și îi respect foarte mult. Ei sunt responsabili pentru aproape 100% din afacerile noastre cu cipuri. Consider că Taiwanul ar trebui să ne compenseze în schimbul sprijinului nostru pentru apărare. După toate, nu suntem diferiți de o companie de asigurări. Taiwanul nu ne oferă nimic în schimb pentru sprijinul nostru.” Acestea au fost declarațiile lui Trump cu privire la relația SUA-Taiwan și implicarea acestei țări în afacerile noastre cu cipuri.
TSMC: Impactul global al conflictului din Taiwan și consolidarea relațiilor cu Washington în contextul tensiunilor cu China
TSMC este cea mai mare companie de producție de microcipuri avansate din lume, care sunt utilizate în diverse domenii precum inteligența artificială, telefoane și chiar avioane de vânătoare. Orice conflict din Taiwan ar putea avea consecințe devastatoare asupra economiei globale, deoarece TSMC ocupă o poziție dominantă în piața globală a microcipurilor.

Premierul taiwanez, Cho Jung-tai, a răspuns la poziția adoptată de Trump lăudând relațiile bune dintre Washington și Taipei, care, deși nu sunt oficiale, există. Taiwanul este independent ca fapt de facto, însă China îl consideră o provincie separatistă și acest lucru îl determină să înrăutățească relațiile dintre cele două țări. Guvernul taiwanez ia măsuri conștiente pentru a-și consolida apărarea și este gata să-și asume responsabilitatea în problemele de securitate global.
Miercuri, Ministerul de Externe din Taiwan a refuzat să comenteze declarațiile liderului republican din Statele Unite. “Pe durata alegerilor prezidențiale americane, Ministerul de Externe se abține de la a face comentarii despre declarațiile candidaților,” a anunțat instituția într-o declarație oficială.
Taiwan prioritizează modernizarea apărării în fața provocărilor militare chineze
Deşi Statele Unite sunt cel mai puternic susţinător internaţional al Taiwanului şi furnizor de armament, cele două părţi nu au încheiat încă un acord oficial de apărare. Cu toate acestea, legea americană cere ca Washington să ajute Taipeiul cu mijloace de autoapărare.
Pentru Guvernul Taiwanului, modernizarea apărării este o prioritate. “Lucrăm la diverse proiecte, inclusiv construcția de submarine, pentru a ne asigura că insula noastră este în siguranță. Suntem hotărâți să ne asumăm responsabilitatea pentru securitatea cetățenilor noștri și îmbunătățim constant capacitățile noastre de apărare.”
În ultimul deceniu, Taiwanul a fost martor la numeroase activităţi militare provocatoare desfăşurate de China. Aceste acţiuni au survenit în contextul în care China încearcă să exercite presiuni asupra Taiwanului democratic şi să-i impună pretenţiile teritoriale nerecunoscute de către guvernul taiwanez.
CITIȚI ȘI: IGSU raportează 2.220 misiuni în ultima zi – 70% pentru asistență medicală