Trump a lansat din Grădina cu trandafiri a Casei Albe pe 2 aprilie, special ca să nu se poată face glume dacă o comunica cu o zi mai înainte, lista noilor tarife.
Trump, taxele și aviația pe înțelesul tuturor. În box i se spune knockdown acestei situații iar cei căzuți la pământ primii sunt tocmai europenii Ursulei von der Leyen (ladies first) și ai lui Soros, iar după ei în lanț restul.
Ce înseamnă tarife vamale pentru toți?
Pe planeta Pământ sunt două lucruri majore care guvernează viața și anume gravitația și economia, ambele conducând politica.
Dacă vom încerca să importăm un/o avion/masina din USA în România – țară membră UE ca și Franța lui Macron și Germania Ursulei, vom plăti TVA de 19/% și 10% taxa vamală.
Dacă vom face invers din România în USA , TVA nu se achită deoarece ea nu există acolo și doar 2,5% din valoarea de factură a avionului/mașinii ca și taxa vamală. Interesant nu-i așa?
Uite așa se strigă darul !
Este strigarea de la nunțile cu dar care se fac astfel doar la noi nu și la Trump acasă! Urmând exemplul de mai sus și extinzându-l la întreaga UE vom observa ca deficitul comercial dintre Europa și America este de 200 de miliarde de dolari.
Pe românește USA sponsorizează efectiv Europa cu 200 de miliarde de USD doar prin balanța comercială.
Restul sumelor sunt dea dreptul amețitoare în raport cu țările cărora Trump le-a impus acum aceste tarife, preferând tarife globale per țară și nu per produs și începând cu data de 3 aprilie.
Ciudat este ca și la americani, deși cifrele spun ca din cauza comerțului liber ei au devenit teoretic mai bogați, cu un venit pe cap de locuitor mai mult decât dublu ca în Japonia și cu 30% mai mare ca în Europa, asta nu se simte deloc la nivelul cetățeanului de rând! Ca și la noi nu vi se pare?
Efectele reale ale tarifelor pentru toți
Să ne gândim doar ca la nivel global, datoria totală acumulată de statele lumii este de 350 de trilioane de dolari suma pe care mulți nu o pot scrie corect ca număr de zerouri darămite să și o poată cumva explica în valori simple gen câte case sau mașini și-ar lua de ea!
Practic toată lumea fără excepție, s-a dedulcit la steroizi cum li se spune acestor împrumuturi, prin tipărire de bani fără nici o acoperire. Și asta pentru ca politicienii iresponsabili cum îi știm, nu plăteau împrumuturile de la ei din buzunar ci din taxele și impozitele noastre.
Nici nu a tăcut Trump după scurtul discurs dintre trandafiri ca a și ieșit Ursula și cu lacrimi de crocodil german îmbuibat la greu din afacerile cu vaccinuri, a spus ca mulți o să moară de foame, ca se vor scumpi medicamentele, etc ce mai sfârșitul lumii, și toate din cauza lui Trump!
Doar ca ce sa vezi? Petrolul s-a ieftinit cu 10%, materialele de construcții tot cu atât și cam toate brusc încep ca prin minune sa se ieftinească!

Și acum să vină Aviația!
În vizita sa la Moscova, sărmanul Airbus, pardon Macron, a stat pe pista lungă, a se citi la capătul lungii mese la care l-a pus Puțin. Aproape ca nu a căzut cu capul sau fundul în poala lui Putin încercând să obțină neoprirea exporturilor rusești de titan, material strategic fără de care avion, tanc, rachetă etc nu poate exista și punct!
Trump, prin noile tarife impuse acum arată ca nu uita cum Airbus a dat șpagă pentru a câștiga contractele de cumpărare de avioane, chestii concrete și public cunoscute, încheiate prin recunoașterea vinei și plata amenzilor ca măsură de blocare a scandalului.
CITIȚI ȘI: De ce Rusia lui Putin nu e pe lista țărilor taxate de Trump
Nu uita nici frânele puse tot de Airbus lui Boeing, pentru a împiedica preluarea Embraerului brazilian și mai ales cuțitul înfipt în spate de către frații canadieni (ca să îl citez tot pe Trump). Atunci, prin vânzarea de către Trudeau (primul ministrul al Canadei vinovatul principal de tarifele impuse acum) a fabricii Bombardier către Airbus francezii au ajuns în USA atacând dur piața tradițională a lui Boeing chiar la ei acasă.
Cum vor fi direct afectați cei doi giganți ai aviației vom putea vedea văzând ca în primă fază: cea mai mare parte a lanțului de aprovizionare al Boeing își are sediul în SUA, iar Airbus are o linie finală de asamblare pentru modelele Airbus 320-321 tot in SUA, în Mobile, Alabama. Ambele au deja acorduri pe termen lung stabilite pentru piese și materii prime, cum ar fi aluminiul ceea ce le asigura o rezervă de manevră până se vor mai așeza lucrurile
Problemele apar în momentul în care fiecare dkntre cei doi giganți dar mai ales Airbus, vor trebui să își schimbe furnizorii de piese și subasamble iar cei noi vor trebui să sufere procese de certificare din partea FAA (Autoritatea Aeronautică a USA) și respectiv EASA (Agenția Europeană de Securitate a Aviztiei Civile), procese ce durează între unul și trei ani.
Acum se vede modul în care se făcea fentarea americanilor de către europenii care primeau comenzile din America, le produceau sub sigla lor dar în Asia, și le trimiteau direct în USA realizând profituri fabuloase per total
Dar odată cu aceasta se vede și unde a dus politica sorosista de a scoate din America și a le plasa în Asia în special, a fabricilor și liniilor de producție ca mijloc de maximizare a profiturilor.
Un prim răspuns din partea UE vine pe filiera Air France-KLM care a depus o plângere împotriva furnizorului american de piese Woodward la Oficiul francez al concurenței pentru presupuse practici anticoncurențiale care afectează achiziționarea de piese de motor, a declarat o sursă din industrie.
De fapt grupul franco-olandez afirmă că americanii de la Woodward îi împiedică să cumpere în comun piese de motoare între companiile aeriene membre ale grupului și filiala sa de întreținere. Practic europenii, ținând cont de ce le-au făcut ei rușilor, adică de faptul ca nu le-au mai dat piese de schimb ceea ce a condus la oprirea la sol a avioanelor, vor să cumpere acum toate piesele de pe piață pentru a se pune la adăpost de o eventuală criză de piese generată de noile tarife vamale.
Și brazilienii se simt încolțiți după ce au făcut cu francezii tot ce au putut ca Boeing să nu preia producătorul de avioane Embraer, al treilea ca mărime în lume. Așa ca au mutat în … Turcia, acolo unde discuta serios cu Erdogan și au semnat deja un Memorandum (MOU) prin care se deschide calea colaborării cu Turkish Airlines, inclusiv în materia producției de avioane.
CITIȚI ȘI: Tarifele lui Trump și economia românească. Ne mai putem baza pe partenerii europeni?