Președintele american, Donald Trump, propune să plătească 10.000 de dolari fiecărui locuitor al Groenlandei pentru a-i convinge să devină parte a Statelor Unite, înlocuind astfel subvenția anuală de 600 de milioane de dolari oferită de Danemarca. Această decizie vine după ce Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să anexeze acest teritoriu autonom danez, potrivit The New York Times (NYT).
Trump propune 10.000 de dolari anual fiecărui groenlandez pentru a anexa Groenlanda
Conform cotidianului american, administrația americană a discutat în cadrul Consiliului Securității Naționale (NSC) posibilitatea de a oferi acești 10.000 de dolari fiecărui locuitor al Groenlandei, sperând că această propunere va fi mai atrăgătoare decât subvenția anuală acordată în prezent de Danemarca.
Totuși, populația locală nu pare interesată de planul de anexare propus de Donald Trump.
Miliardarul republican a pus ochii pe teritoriul danez de mai multe luni: „Din motive de securitate naţională şi de libertate în lume Statele Unite ale Americii estimează că proprietatea şi controlul Groenlandei sunt o necesitate absolută”, declara pe X Donald Trump abia ales.
Donald Trump intenționează să obțină Groenlanda „într-un fel sau altul”
Într-un discurs susținut în Congres la începutul lunii martie, președintele Donald Trump a afirmat că intenționează să obțină Groenlanda „într-un fel sau altul”.
Trump este interesat nu doar de potențialul economic al insulei, datorită resurselor valoroase de uraniu, aur, cupru și petrol din subsolul acesteia, dar și de poziția strategică a Groenlandei. Controlul insulei ar permite SUA să influențeze o parte importantă a rutei maritime ce leagă oceanele Pacific și Atlantic prin Polul Nord, utilizată de Statele Unite, China și Rusia.
La sfârșitul lunii martie, vicepreședintele american J.D. Vance a criticat Danemarca, în cadrul unui discurs susținut la singura bază militară americană din Groenlanda, acuzând-o că nu a investit suficient în insula arctică și că nu a îndeplinit așteptările pentru bunăstarea populației groenlandeze.

„Acordul apărării din 1951 le oferă Statelor Unite numeroase posibilităţi să aibă o prezenţă militară mult mai puternică în Groenlanda. Dacă asta vreţi, haideţi să discutăm despre asta”, i-a replicat şeful diplomaţiei daneze, referindu-se la un text care reglementează prezenţa americană în Groenlanda.
Un oficial a clarificat aceste afirmații în fața celor de la NYT.
În ciuda declarațiilor repetate ale lui Donald Trump, miliardarul nu a considerat niciodată o acțiune militară, conform surselor din echipa sa, transmite NYT. Reprezentanții lui Trump au subliniat că majoritatea groenlandezilor sunt descendenți ai populațiilor inuite care au migrat din Alaska cu secole în urmă. Astfel, Washingtonul speră să creeze un sentiment de „rudenie” între populațiile autohtone din Groenlanda și cele din Alaska.