Președintele american Donald Trump a declarat vineri că regimul de la Beijing a încălcat un acord cu SUA în privința reducerii reciproce a tarifelor și restricțiilor comerciale pentru mineralele esențiale. Liderul de la Casa Albă a emis o nouă amenințare la adresa Chinei.
„China, poate nu surprinzător pentru unii, A VIOLAT TOTAL ACORDUL CU NOI. S-a cam dus cu domnul NICE GUY!”, a declarat Trump într-o postare pe platforma sa socială Truth.
Donald Trump acuză China de încălcarea acordului comercial
Trump a declarat că a făcut o “înțelegere rapidă” la mijlocul lunii mai cu oficialii chinezi pentru ca ambele țări să renunțe la tarifele cu trei cifre timp de 90 de zile. Liderul republican a mai spus că a făcut acest lucru pentru a salva China de o situație „devastatoare”, închideri de fabrici și tulburări cauzate de tarifele americane de 145% aplicate importurilor chineze.
În mesajul său, Trump nu a specificat modul în care China a încălcat acordul încheiat la Geneva, în Elveția, și ce măsuri va lua împotriva Beijingului. Dar un oficial american a declarat pentru Reuters că regimul chinez se mișcă lent în privința promisiunilor de a emite licențe de export pentru mineralele de pământuri rare.
Reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, a declarat, de asemenea, pentru CNBC că China nu a respectat acordul de la Geneva, adăugând: „Chinezii își încetinesc conformitatea, ceea ce este complet inacceptabil și trebuie abordat”.

Trump amenință China cu represalii
Greer a declarat că fluxul de minerale esențiale din China, întrerupt de contramăsurile comerciale chineze, nu a fost reluat, așa cum prevede acordul de la Geneva. Afirmații care nu au fost comentate de Ambasada Chinei la Washington.
Purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, ai Trezoreriei SUA și ai Biroului reprezentantului comercial al SUA nu au răspuns nici ei la solicitările de comentarii. Joi, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat pentru Fox News Channel că discuțiile comerciale dintre SUA și China sunt „un pic blocate” și că pentru a ajunge la un acord va fi probabil nevoie de implicarea directă a lui Trump și a președintelui chinez Xi Jinping.
La două săptămâni după negocierile revoluționare care au dus la un armistițiu temporar în războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, Bessent a declarat că progresul de atunci a fost lent, dar a spus că se așteaptă la mai multe discuții în următoarele câteva săptămâni.

China încă nu a oferit niciun răspuns
Acordul dintre SUA și China de a reduce tarifele cu trei cifre timp de 90 de zile a determinat o creștere masivă a acțiunilor globale. Cu toate acestea, acordul nu a abordat motivele care au stat la baza tarifelor impuse de Trump pentru bunurile chinezești, în principal plângerile de lungă durată ale SUA cu privire la modelul economic al Chinei, dominat de stat și axat pe exporturi, lăsând aceste aspecte pentru discuții viitoare, scrie Reuters.