UPDATE. În cea de-a cincea zi a armistițiului încheiat între Israel și Hamas au fost eliberați alți 12 ostatici de către Hamas – 10 cetățeni israelieni și doi thailandezi. În schimbul eliberării lor, au fost lăsați să iasă din captivitate 30 de palestinieni. Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a semnalat că rămâne deschis pentru prelungirea actualului armistițiu.
Potrivit Al Jazeera, părți ale orașului Jenin, din Cisiordania, au fost închise în această noapte, trupele israeliene făcând razii, susținute de peste 50 de vehicule blindate. Au avut loc ciocniri între trupele israeliene și luptătorii palestinieni, cel puțin opt persoane fiind rănite.
Ministerul de Externe al Qatarului spune că negocierile „se îndreaptă către” un acord ca Hamas să elibereze și bărbații israelieni pe care gruparea teroristă i-a luat ostatici în 7 octombrie, scrie The Times of Israel, citând CNN.
Israelul a reacționat printr-un oficial de la Biroul premierului Netanyahu că va face eforturi ca toți copiii și femeile ostatice să fie eliberați ca parte a actualului acord de încetare a focului cu Hamas, înainte de a extinde negocierile pentru eliberarea ostaticilor bărbați și soldați, scrie The Times of Israel.
UPDATE. Hamas și Israelul urmează să elibereze miercuri mai mulți ostatici și prizonieri, în ultima zi a unui armistițiu prelungit de șase zile în conflictul din Fâșia Gaza.
Qatarul, care acționează ca mediator în conflict, face eforturi, sprijinite de comunitatea internațională, pentru a prelungi cu încă două zile armistițiul. Între timp, armata israeliană a efectuat un raid în orașul Jenin din nordul Cisiordaniei.
UPDATE. Qatarul a anunțat luni seară că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului umanitar pentru încă două zile. Armistițiul urma să expire marți dimineață. Alți 11 ostatici, cu dublă cetățenie, au fost eliberați luni seară de Hamas.
De asemenea, Iranul a cerut, luni, un armistiţiu permanent în războiul dintre Israel şi Hamas pentru „a se garanta că crimele israeliene din Fâşia Gaza încetează complet”. Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o încetare umanitară totală a focului între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, deoarece „catastrofa umanitară din Gaza se înrăutăţeşte pe zi ce trece”.
UPDATE. Guvernul Israelului a ajuns, luni, la un acord cu grupul islamist palestinian Hamas pentru prelungirea cu cel puțin două zile a armistițiului, urmând să fie continuate schimburile de prizonieri.
Hamas a confirmat că a căzut de acord cu Qatarul şi Egiptul pentru prelungirea cu două zile a armistiţiului umanitar cu Israelul. Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că prelungirea armistiţiului se face în aceleaşi condiţii ca şi precedentul armistiţiu de patru zile.
„S-a ajuns la un acord cu fraţii din Qatar şi Egipt pentru prelungirea armistiţiului umanitar temporar cu încă două zile, cu aceleaşi condiţii ca şi în armistiţiul anterior”, a declarat oficialul Hamas, potrivit The Guardian.
Acest lucru înseamnă că cel puţin încă zece ostatici israelieni vor fi eliberaţi marţi şi alţi zece miercuri, iar 30 de deţinuţi palestinieni vor fi eliberaţi de Israel în fiecare zi.
Israelul nu a confirmat deocamdată prelungirea armistiţiului, scrie The Times of Israel. Anunţul vine după ce preşedintele american Joe Biden a avut luni o convorbire telefonică cu premierul din Qatar, potrivit unei surse citate de CNN.
Egiptul declarase anterior că există eforturi în curs de desfăşurare pentru a prelungi acordul cu două zile.
UPDATE. Armistiţiul dintre Israel şi Hamas, care a dus la eliberarea de ostatici, prizonieri şi ajutoare de urgenţă în Fâşia Gaza, intră luni în a patra şi ultima zi, pe fondul discuţiilor pentru prelungirea acestuia, relatează AFP.
În noaptea de duminică spre luni, mişcarea armată islamistă palestiniană a afirmat într-un comunicat de presă că “încearcă să prelungească armistiţiul dincolo de cele patru zile” cu scopul de a “creşte numărul de prizonieri eliberaţi”, aşa cum prevede acordul.
O sursă apropiată Hamas a declarat pentru AFP că mişcarea palestiniană i-a “informat pe mediatori” că este în favoarea unei prelungiri de “două până la patru zile”
Acordul, negociat de Qatar cu sprijinul Statelor Unite şi al Egiptului şi care a intrat în vigoare vineri, prevede un armistiţiu de patru zile, trecerea ajutorului umanitar în Gaza şi eliberarea a 50 de ostatici din cei peste 200 care au fost duşi în Gaza şi a 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.
Începând de vineri, 39 de ostatici au fost eliberaţi în cadrul acordului – plus 24 de ostatici în afara acordului, majoritatea thailandezi care lucrează în Israel – precum şi 117 prizonieri palestinieni, la un raport de un ostatic la trei prizonieri.
O dispoziţie a acordului permite extinderea acestuia pentru a elibera zilnic aproximativ zece ostatici deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza în schimbul eliberării a aproximativ treizeci de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.
UPDATE. Un nou schimb de ostatici ai Hamas şi deţinuţi palestinieni este prevăzut duminică, în a treia zi a unui armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, după primele două schimburi de acest fel, relatează AFP.
În paralel, camioane cu ajutoare umanitare continuă să intre – cu sutele – în Fâşia Gaza, asediată şi devastată de şapte săptămâni de bombardamente israeliene intensive, ca represalii faţă de atacul sângeros al Hamas din Israel de la 7 octombrie.
În total, Hamas a predat vineri şi sâmbătă Comitetului Internţaional al Crucii Roşii (CICR) 41 de ostatici israelieni şi străini deţinuţi la Gaza, în timp ce Israelul a eliberat 78 de deţinuţi palestinieni.
Acordul încheiat miercuri sub egida Qatarului, cu sprijinul Statelor Unite şi Egiptului, prevede un schimb de 50 de ostatici ai Hamas şi 150 de deţinuţi palestinieni în cele patru zile ale acestui armistiţiu, care poate fi prelungit.
Guvernul israelian a anunţat sâmbătă seara că dispune de lista persoanelor răpite care urmează să fie eliberate duminică, însă nu le-a dezvăluit identitatea, nunărul şi nici ora prevăzută în vederea predării lor CICR.
Eliberările de sâmbătă au fost întârziate timp de multe ore, după ce Hamasul a acuzat israelul de faptul că nu respectă prevederile acordului, însă situaţia s-a deblocat.
UPDATE. Un al treilea grup de ostatici va fi eliberat duminică din Fâșia Gaza. Presa israeliană scrie că organizația Hamas a transmis o nouă lista cu nume, iar familiile acestora au fost anunțate. Sâmbătă seară, 13 israelieni – opt copii și cinci femei – au fost eliberați în schimbul a 39 de prizonieri palestinieni. În plus, teroriștii au lăsat să plece și 4 cetățeni thailandezi.
Eliberarea a venit la capătul mai multor ore tensionate, presărate cu amenințări. Mai exact, Hamas acuzase Israelul că a încălcat termenii înțelegerii, iar teroriștii era nemulțumiți de ritmul lent în care ajung în Fâșia Gaza camioanele cu ajutoare umanitare.
În plus, spuneau ei, israelienii ar fi schimbat lista cu prizonierii palestinieni care urmează să fie eliberați. În replică, armata amenințase că, dacă Hamas nu eliberează ostaticii programați, la miezul nopții reîncepe luptele la sol.
UPDATE. Mossad-ul şi Forţele de Apărare Israeliene au primit o a doua listă de ostatici israelieni care urmează să fie eliberaţi sâmbătă, ca parte a acordului convenit cu Hamas, a transmis biroul prim-ministrului israelian, conform CNN.
Oficialii de securitate examinează lista de nume, se arată în comunicat. O sursă israeliană a declarat pentru CNN că există copii pe lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi sâmbătă.
Coordonatorul pentru ostatici din Israel, generalul de brigadă în rezervă Gal Hirsch a dat informaţiile familiilor ostaticilor, se mai arată în comunicat. Lista nu va fi făcută publică până când ostaticiinu vor fi în siguranţă, preluaţi de forţele israeliene.
UPDATE. După 49 de zile de război Hamas și Iasrel, o încetare temporară a focului a intrat în vigoare în dimineața zilei de 24 noiembrie, iar primul grup de 13 ostatici israelieni – 9 femei și 4 copii – a fost eliberați la ora 16:00 de către Hamas. Printr-un acord separat, au mai fost eliberați ulterior 10 thailandezi și un filipinez, toți bărbați. Ca răspuns, Israel a eliberat din închisori 39 de palestinieni.
În total, în cele 4 zile ale armistițiului, Hamas ar urma să elibereze 50 de ostatici, iar Israelul să elibereze 150 de prizonieri palestinieni.
UPDATE, ora 22:05. Câteva autobuze despre care se spune că transportă 39 de femei și adolescenți palestinieni eliberați ca parte a acordului dintre Hamas și Israel au fost văzute părăsind închisoarea Ofer din Cisiordania, relatează CNN.
Șeful Autorității pentru Afacerile Prizonierilor Palestinieni, Qadura Fares, a declarat că autobuzele care transportă prizonierii se îndreptau spre Ramallah. „Confirmăm eliberarea a 39 de femei şi copii deţinuţi în închisori israeliene, cu implementarea obligaţiilor din prima zi a acordului”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, țară care a intermediat negocierile.
UPDATE, ora 19:00 Armata israeliană a anunțat, vineri seară, că ostaticii eliberați astăzi de teroriștii Hamas au ajuns în Israel, relatează BBC.
Este vorba despre 13 israelieni, unii cu dublă cetățenie, zece thailandezi și un filipinez. Ostaticii au fost supuși unei evaluări medicale inițiale și vor fi transportați la spitale din Israel pentru a fi reuniți cu familiile lor. „Forțele de apărare israeliene vor continua să lucreze până când toți ostaticii se vor întoarce acasă”, se arată în comunicatul citat de BCC.
UPDATE, ora 16.42 În total 13 ostatici israelieni au fost preluaţi vineri de către Crucea Roşie din Egipt, anunţă biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, relatează CNN. Această informaţie a fost confirmată de către o sursă apropiată Hamas, potrivit AFP.
”În urmă cu o jumătate de oră, deţinuţii (israelieni) au fost încredinţaţi Crucii Roşii care-i va duce egiptenilor” prin postul de frontieră de la Rafah, iar apoi israelienilor, a declarat AFP una dintre surse.
Hamas urma să elibereze 13 ostatici israelieni, pe care îi ţine în Fâşia Gaza de la atacul armat pe care l-a comisn în Israel la 7 octombrie, în baza unui acord cu Israelul, anunţat de Qatar. Cei 13 ostatici israelieni au fost predaţi Crucii Roşii şi se află pe drumul de ieşire din Fâşia Gaza.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul său al Apărării Yoav Gallant urmează să se afle la centrul de comandă al cartierului general al armatei israeliene din Tel Aviv în timpul desfăşurării acordului, potrivit The Times of israel.
”Premierul şi ministrul Apărării vor monitoriza îndeaproape operaţiunea aducerii din captivitate în Israel a ostaticilor israelieni eliberaţi de Hamas”, anunţă biroul premierului, potrivit ziarului israelian. Alţi oficiali militari de rang înalt se vor afla împreună cu ei la Tel Aviv.
Națiunile Unite salută acordul dintre Israel și grupul Hamas
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat, miercuri, acordul dintre Israel și grupul islamist Hamas, cerând însă acțiuni suplimentare pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza, în timp ce în Cisiordania au fost raportate incidente militare soldate cu cel puțin șase morți.
Antonio Guterres ”salută acordul dintre Israel și grupul Hamas, obținut prin medierea Qatarului și susținut de Egipt și Statele Unite.
„Națiunile Unite vor mobiliza toate capacitățile pentru a susține implementarea acordului și pentru maximizarea impactului pozitiv asupra situației umanitare din Fâșia Gaza. Rămân multe de făcut”, a declarat un purtător de cuvânt al sediului ONU din Geneva, citat de cotidianul Le Monde.
Administrația de la Ankara a exprimat speranța că acordul dintre Israel și Hamas, care prevede eliberarea a cel puțin 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de militanți palestinieni aflați în detenție în Israel, va contribui la ”încheierea totală a confruntărilor militare.”
Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va relua operațiunile militare cu toată forța după armistițiul temporar
”Decizia este dificilă, este dureroasă, dar este corectă. Dar nu ne vom opri după armistițiu. Suntem în război, iar războiul va continua până la atingerea obiectivelor: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și garantarea că nu va mai exista nicio amenințare din Fâșia Gaza”, a afirmat premierul israelian.
Ce prevede ACORDUL care va fi implementat vineri, ostaticii fiind eliberați în mai multe etape
- intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
- eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
- niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
- niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
- libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
„forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza. - Acordul prevede și un armistițiu de cel puțin patru zile, precum și accesul Crucii Roșii la ostaticii care rămân în Fâșia Gaza.
Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
CITIȚI ȘI: