Tu știi care sunt cei trei mari dușmani ai tinereții pielii? Normal că îmbătrânirea este un proces natural, continuu și gradual de schimbare în organism, iar pielea nu face excepție. Și ea îmbătrânește odată cu trecerea timpului, dar acest proces poate fi accelerat de factori multipli și diferiți. Iată ce putem face!
Zonele cele mai expuse, cum ar fi fața și mâinile, suferă cel mai mult de supraexpunerea la factorii de mediu. Știm deja că expunerea neprotejată la soare accelerează procesul de îmbătrânire cutanată. Însă un alt mare dușman al pielii, mai puțin luat în calcul, este poluarea. Și, apoi, zahărul.
Poluarea, un dușman al pielii deloc de neglijat!
Foarte prezentă, mai ales în zonele urbane, poluarea generează radicali liberi care duc la oxidarea celulelor pielii. Emisiile de la autovehicule, fabrici, dar și fumul de țigară au un efect negativ asupra pielii: oxidare, deshidratare și reducerea nivelurilor de colagen și elastină.
Însă, dintre toate formele, poluarea aerului este cea care afectează cel mai mult pielea. Iată cum: Poluanții atmosferici dăunează pielii prin inducerea stresului oxidativ. Expunerea prelungită sau repetitivă la niveluri ridicate ale acestor poluanți poate avea efecte negative profunde asupra pielii.
Citește și: Alimentele recomandate pentru a trata astenia de primăvară
Cum poți combate efectele poluării
Azi, industria frumuseții ne oferă soluții de îngrijire a pielii împotriva poluării. De la demachiante profunde, la exfoliante, acestea sunt special concepute pentru a diminua efectele poluării.
Însă, primul și cel mai important pas, este curățarea feței. Ulterior, încearcă să ai o rutină strictă de noapte, deoarece acela este momentul când pielea se înnoiește. Astfel, hidratarea este esențială în timpul nopții!
Dacă noaptea este un moment foarte important pentru piele și mizăm pe o curățare temeinică a tenului, în schimb, pe timp de zi, este esențială atât protecția împotriva radiațiilor solare, cât și folosirea unei creme care are în formulă ingrediente patentate cu rol activ anti-poluare.
Zahărul produce glicarea
Tu știi oare ce ce este glicarea? Aceasta este un proces fiziologic cauzat de excesul de glucoză care se combină cu proteinele de colagen și elastină pentru a genera formarea de produși finali de glicosilare (AGEs – Advanced Glycation End-products).
Surprinzător este faptul că acest proces începe de la vârsta de 20 de ani și crește în fiecare an. Concret, produșii finali de glicosilare A.G.E.’s deteriorează colagenul, făcându-l să își piardă fermitatea și capacitatea de a susține pielea.
Citeste si: Detox, slăbire, saună – aliații pentru siluetei primăvara
În acest scop, există ingrediente active anti-glicare, care încetinesc formarea de produși avansați de glicosilare, menținând funcțiile colagenului și elastinei și redând pielii elasticitatea și fermitatea naturale.
Acest proces fiziologic poate fi combătut cu ajutorul unui mix de ingrediente care se regăsesc în cosmetice, precum acidului hialuronic reticulat și tripeptide, care penetrează dermul și stimulează fibroblastele să producă mai mult colagen și elastină. Totodată, acidul hialuronic reticulat oferă hidratare intensă, de durată și susținută pentru pielea îmbătrânită.