Trei filme românești „pleacă” în SUA, la festivalul internațional de film de la Palm Springs. Fiecare dintre aceste filme oferă o perspectivă unică asupra istoriei, identităţii şi societăţii.
Este vorba despre „Anul Nou care n-a fost” de Bogdan Mureşanu, „Trei kilometri până la capătul lumii” în regia lui Emanuel Pârvu – care reprezintă și propunerea României în cursa pentru Oscar 2025, şi pelicula „Nasty” realizată de Tudor Giurgiu.
„Tudor Giurgiu aduce pe marele ecran un portret fascinant al legendarului tenismen Ilie Năstase, explorând carisma, talentul și temperamentul său unic. Documentarul, îmbogățit cu imagini de arhivă inedite și interviuri cu personalități precum Arthur Ashe, Jimmy Connors și Billie Jean King, este o incursiune captivantă în istoria tenisului prin prisma unui campion rebel și spectaculos”, arată Institutul Cultural Român din New York.
În 1972, Ilie Năstase a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului. Nasty este porecla pe care presa i-a dat-o după reușitele din tenis.
„Nasty” și „Anul Nou care n-a fost”
„Ilie Năstase pe teren a fost fabulos. Acest tânăr venit dintr-o țară comunistă a reușit, în doar câțiva ani, să cucerească lumea prin talent și personalitate. Lucrăm de 5 ani pentru acest proiect, timp în care am descoperit arhive impresionante despre cariera și viața lui Năstase și am avut șansa să discutăm cu superstaruri ale sportului, oameni care au fost profund influențați de el. Cred că, în final, eforturile noastre se vor vedea pe marele ecran – un portret al unui personaj complex, mereu surprinzător, greu de definit, care a făcut istorie și pentru România, dar și pentru tenis.” Tudor Giurgiu, regizor și producător.
Afișul filmului integrează un portret al tenismenului creat de artistul Roger Huyssen pentru a ilustra un interviu cu Năstase apărut în revista Playboy SUA din iunie 1977.
În ceea ce privește „Anul nou care n-a fost” – Regia: Bogdan Mureșanu este vorba despre o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.
„Trei kilometri până la capătul lumii”, printre filme românești în SUA
Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, premiat la Cannes și ales de Centrul Național al Cinematografiei să fie nominalizarea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional, a avut în octombrie 2024 premiera generală în cinematografele din țară.
Filmul în regia lui Emanuel Pârvu spune povestea lui Adi, „un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca”.
„Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici înțelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție”, ne mai spune descrierea oficială a lungmetrajului. Trei kilometri până la capătul lumii a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul căruia a câștigat Premiul Queer Palm.
Co-organizator și co-finanțator al majorității festivalurilor de film românesc din America de Nord și al majorității prezențelor românești la festivalurile de film nord-americane, Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la New York, este principalul promotor al filmului românesc în Statele Unite și Canada.
Citiți și: Cannes: Filmul Trei kilometri până la capătul lumii, în competiție la trofeu