Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. Ce semnificație are gestul trecerii pe sub Sfântul Epitaf și cum se face corect. În Vinerea Mare, in toate bisericile se săvarseste „Vecernia scoaterii Sfantului Epitaf” și creștinii respectă obiceiul care se cheamă “trecerea pe sub masă”.
Creștinii ortodocși respectă în Vinerea Mare unele obiceiuri, printre care și trecerea pe sub masă, în biserică. În Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârşeşte după slujba Ceasurilor împărăteşti, slujba Vecerniei Mari în cadrul căreia se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plasceniţa este o pânză de in sau de mătase pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului.
Ce semnificație are “trecerea pe sub masă” din Vinerea Mare
În Sfânta şi Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor si Mantuitoarelor si infricosatoarelor Patimi ale Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, adica: scuiparile, lovirile peste fata, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, sulita, crucea si moartea.
În fiecare an, în Vinerea Mare, coboram în mormânt, împreună cu Hristos, pentru că, mai apoi, să și înviem împreună cu El. Aceasta coborâre și ridicare din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflata în mijlocul bisericii, pe care sta întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.
Epitaf este un nume compus din doua cuvinte grecești, „epi tafos”, care înseamnă „pe mormânt”. El reprezintă un fel de pecete așezată pe Sfântul Mormânt al Domnului. Deci, trecerea pe sub el închipuie chiar intrarea în Sfântul Mormânt cel dătător de Viață.
Citește și: Când se difuzează filmul Iisus din Nazareth în 2024 și pe ce post TV
Trecerea pe sub masă. Cum se trece corect pe sub Sfântul Epitaf, în Vinerea Mare
Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu pentru DCNews.ro.
Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, care sunt așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masa. De cealaltă parte a mesei se afla Sfânta Cruce, așezată sub policandru cu o zi în urma, în cadrul Deniei din Joia Mare.
Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt.
Fie o singură data, fie de trei ori, important este că atunci când fac acest gest al smereniei și al credinței, credincioșii să știe că, prin acest lucru, ei închipuie în trupul și viață lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.
Citește și: Paște 2024. Unde preferă românii să petreacă Sărbătorile Pascale | STUDIU
Ce simbolizează mormântul Domnului din biserică, în Vinerea Mare
Prezența mormântului Domnului și a Crucii Sale în mijlocul bisericii ne învață că, până să ajungă la Înviere, credincioșii trebuie să participe în chip simbolic și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului. Coborâm împreună cu El în moarte, pentru că în noaptea Învierii să și înviem împreună cu El, după cum zice o cântare a slujbei:
Așa cum Hristos a trecut prin mormânt, pentru a Se pogora în iad, cu scopul de a-i învia pe toți Drepții care așteptau încă împlinirea făgăduinței lui Dumnezeu, tot așa, credincioșii trebuie să moară și să treacă prin mormânt, pentru a putea învia împreună cu Hristos și a dobândi viață cea veșnică în Împărăția Să.
De ce e bine să ţinem post în Vinerea Mare
În Vinerea Mare, oamenii rămân fără protecţie divină. În această zi de doliu, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă, până ce soarele apune. Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Mântuitorul Iisus Hristos înainte să moară. De asemenea, se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le facă.
Citeste si: Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Azi se citesc cele 12 Evanghelii
Sursa foto: Doxologia.ro