Marți după-amiază, pe traseul Jepii Mici din Bucegi, o tânără de 19 ani din Iași și-a pierdut viața în urma unui atac al unui urs. Acest incident care a șocat comunitatea a ridicat întrebări legate de măsurile de protecție și comportamentul faunei sălbatice. Dr. Mugurel Munteanu, specialist în cinegetică din cadrul Universității de Științele Vieții din Iași, a oferit mai multe explicații și perspective asupra acestei tragedii.
Sunt peste 8.000 de urși în România, un număr mult prea mare pentru habitatul lor
Conform dr. Mugurel Munteanu, numărul urșilor din România este mult prea mare pentru habitatul lor. Recensământul urșilor bazat pe probe genetice indică existența a peste 8.000 de exemplare.
Tragedia din Bucegi. Un specialist în cinegetică explică: „Ursul se află în vârful lanțului trofic și s-a înmulțit”
Vânătoarea urșilor fiind interzisă, nu este posibilă nici măcar extragerea unui număr mic de exemplare, ceea ce duce la migrarea urșilor mari spre zonele libere, împingând alte exemplare în apropierea așezărilor umane.
„Ursul se află în vârful lanțului trofic și s-a înmulțit. Pentru că se află în vârful lanțului trofic, nu are cine să-i extragă, în afară de vânător. În zona montană, urșii sunt obișnuiți cu mâncare de «turiști» sau hrăniți de persoanele care campează, și se trag unii pe alții în zona liberă.” a explicat specialistul, pentru Ziarul de Iași.
„Legiuitorii au ales să asculte de ONG-uri, nu de specialiști, de cercetări făcute în ani”
Problema apare atunci când reprezentanții ONG-urilor nu înțeleg problema în ansamblu și nu percep pericolul real atât pentru oameni, cât și pentru faună și mediul natural. Suprafața existentă nu permite înmulțirea necontrolată a acestei specii, care nu are prădător natural. Singura modalitate de menținere sub control a populației de urși este extragerea sau împușcarea. În ultimii ani, atacurile urșilor au fost din ce în ce mai dese, distrugând gospodării, ucigând animalele din curțile localniclor, rănind și chiar omorând oameni,
„În 2010 a existat o derogare în care se menționa că putem extrage un număr de 200-300 de urși. În perioada 2018-2020, ONG-urile au intervenit, animalele fiind strict protejate… Și a fost interzisă vânătoarea. În general, legiuitorii noștri au ales să asculte de ONG-uri, nu de specialiști, de cercetări făcute în ani”, a explicat dr. Mugurel Munteanu.
Specialist în cinegetică: „Ursul atacă”
Conform specialistului, urșii pot deveni agresivi în special când sunt surprinși la hrană sau când sunt ursoaice cu pui. În zona montană, aceștia sunt familiarizați cu hrana lăsată de turiști, ceea ce le poate modifica comportamentul natural.
„Nu știu câți oameni trebuie să mai moară. Dacă vrei să tai un copac care dă să cadă, trebuie să primești acordul ONG-urilor. Ursul atacă dacă este surprins la hrană. Ursoaica cu pui este însă agresivă prin simpla prezență”, a subliniat dr. Mugurel Munteanu.
Sfaturi pentru siguranța turiștilor
În urma tragediei, Jandarmeria Maramureș a publicat o serie de sfaturi pentru turiști, menite să prevină astfel de incidente:
- Nu porniți singur la drum; asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție.
- Discutați, faceți zgomot, cântați pentru a fi auziți de animale sălbatice.
- Purtati un clopoțel agățat de rucsac împotriva urșilor.
- Evitați deplasările pe munte în condiții de ceață și ploaie.
- Împachetați mâncarea astfel încât să nu miroasă prea tare și nu mâncați în locuri frecventate de urși.
- Nu țineți mâncarea în cort; agățați-o într-un copac la cel puțin 50-100 de metri de cort.
- Aveți un spray cu piper împotriva urșilor.
- Dacă observați un urs la depărtare, faceți zgomot și folosiți petarde dacă aveți.
- Dacă vă întâlniți față în față cu ursul, nu vă panicați. Purtați un fluier și faceți zgomot. Retrageți-vă încet, cu ochii la urs.
- Dacă ursul vine spre voi, aruncați rucsacul în direcția opusă celei în care veți fugi.