Un film documentar realizat de Fundația Anticorupție (FBK) a lui Alexei Navalnîi, cu președinta Maria Pevcih ca narator principal, are un titlu intenționat provocator: Trădătorii. Cine sunt acești „trădători”?
Un documentar al Fundației Navalnîi a provocat furie și îngrijorare în rândul liderilor statului post-sovietic, după cum notează într-o analiză CEPA, Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse, și Irina Borogan, jurnalistă de investigații.
Scopul principal al documentarului, după cum afirmă Pevcih la început, este de a căuta o înțelegere a modului în care Rusia a deraiat în anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. În opinia realizatorilor, țara a avut șansa de a deveni o țară democratică normală, bazată pe reguli, dar a eșuat pentru că cei cărora li s-au încredințat speranțele oamenilor i-au trădat.
Cine sunt trădătorii
Cine sunt acești „trădători”? Potrivit realizatorilor documentarului, cele mai mari păcate au fost cele ale lui Boris Elțîn, care a venit la putere ca un luptător neînfricat împotriva corupției din partidul comunist, iar odată ajuns la putere pur și simplu și-a umplut buzunarele. Proaspătul președinte al poporului a început prin a pune mâna pe o întreagă clădire de apartamente într-o suburbie luxuriantă a Moscovei pentru el și cei mai apropiați aliați ai săi – ca proprietate personală. De aici încolo, lucrurile nu s-au mai îmbunătățit.
Documentarul îi indică și pe primii oligarhi ruși, Boris Berezovski și Roman Abramovici, care au obținut de la Elțîn un important canal de televiziune de stat și o mare companie petrolieră, Sibneft, în schimbul sprijinului politic în alegerile prezidențiale din 1996.
O parte dintre acestea au fost simple acte de trafic de influență, dar o altă parte a fost corupție în toată regula și a avut loc și vărsare de sânge. Filmul notează cum cei care s-au opus privatizării proprietății de stat au murit în circumstanțe ciudate, cum ar fi Ivan Lițkevic, directorul unei rafinării de petrol din orașul Omsk din vestul Siberiei, cel mai mare din Rusia, sau au fost uciși, cum ar fi Oleg Certov, un parlamentar local din Omsk. Numeroase alte persoane au avut aceeași soartă.
Documentarul a divizat societatea rusă
Documentarul a provocat o „erupție emoțională”. Lansarea sa la jumătatea lunii aprilie a fost urmată de o avalanșă de comentarii furioase din partea principalilor autori ai reformelor din 1990 și a altor actori-cheie, precum și a unor intelectuali și jurnaliști proeminenți.
Viktor Șenderovici, un celebru satirist politic, aflat în prezent în exil, a calificat documentarul drept „direct și primitiv”, deși a recunoscut că este un verdict dur și probabil corect la adresa generației sale, care nu a reușit să instaureze o democrație adecvată în țară.
Mulți au atacat documentarul ca fiind inoportun și au spus că i-a divizat pe cei care se opun lui Vladimir Putin. Un fost magnat, în prezent sponsor al mai multor proiecte ale opoziției, Mihail Hodorkovski, a întrebat: „De ce să ridici acum urgent probleme care nu au nicio semnificație practică pentru lupta împotriva lui Putin și împotriva războiului, dar care divizează opoziția?”.
Multora nu le-a plăcut titlul deschis provocator și i-au acuzat pe oamenii lui Navalnîi că folosesc limbajul și instrumentele atât de des folosite de propagandiștii Kremlinului.
Trădătorii este doar primul episod al unei serii
Unii au mers atât de departe încât au acuzat organizația lui Navalnîi că pregătește terenul pentru o revoluție sângeroasă. Câteva voci importante au susținut însă filmul. Boris Akunin, un scriitor foarte popular, ale cărui cărți au fost recent interzise în Rusia, a comentat pe Facebook: „În general, da, așa a fost. Elțîn și echipa sa sunt de vină pentru faptul că Rusia a ajuns unde a ajuns. Iar mulți dintre cei în care am avut personal încredere la începutul anilor ’90 pot și ar trebui să fie numiți ”trădători””.
După cum spune Pevcih, „cea mai mare teamă a lui Navalnîi a fost că Rusiei i s-ar putea oferi din nou oportunitatea pe care a avut-o în anii 1990, doar pentru a o irosi din nou”.
Oamenii lui Navalnîi promit că vor mai urma și altele, așa că „Trădătorii” este doar primul episod al unei serii.
Mai multe în Video
Citiți și: Discursul lui Putin după victoria în alegeri