Ediția a 34-a a Festivalului Național de Teatru (FNT) se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024. Au fost anunțate selecția și structura festivalului, iar tema acestui an este dramaturgii posibile.
Echipa curatorială, formată din Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu a anunțat selecția și structura festivalului. Spectacolele care vor fi prezentate la București nu alcătuiesc o „vitrină” a teatrului românesc din stagiunea 2023-2024, ci reprezintă, mai degrabă, opțiuni rezultate în urma unor criterii curatoriale, au precizat cei trei membri, în argumentul lor publicat pe site-ul www.fnt.ro.
În selecție se regăsesc 31 de titluri, producții din București și din țară, semntate de regizori și regizoare din generații diferite, printre care: Radu Afrim, Andrei Șerban, Alexandru Dabija, Theodor – Cristian Popescu, Diana Mititelu, Catinca Drăgănescu, Sânziana Stoican, Eugen Jebeleanu, Cristian Ban, Bobi Pricop, Gianina Cărbunariu.
FNT și spectacole recente
Regăsim pe această listă, prezentată de organizatori în ordine alfabetică, și montarea lui Thomas Ostermeier, de la TNB și cea a lui Declan Donnellan, pe scena craioveană.
Tot în FNT 34 vom vedea și două spectacole recente create de Silviu Purcărete, prezentate în cadrul evenimentului pe care festivalul împreună cu UNITER îl dedică regizorului la aniversarea celor 50 de ani de activitate artistică recunoscută în țară și în lume.
Au fost invitate premierele: ”O Tragedie veninoasă”, după ”Women Beware Women” de Thomas Middleton – producție a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” Iași și ”Lexiconul amar” de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, după ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” – o producție a Teatrului Odeon, București.
De asemenea, FNT este partener al evenimentelor inițiate de Centrul Național al Dansului București, dedicate artistei Miriam Răducanu, de la a cărei naștere se împlinesc, pe 17 octombrie, 100 de ani.

FNT propune o serie de patru module
În cadrul festivalului este invitat și spectacolul câștigător al Premiului pentru cea mai bună regie la Gala UNITER 2024, producția Teatrului Metropolis, ”Cine l-a ucis pe tata?”, regizată de Andrei Măjeri. Ținând cont că unul dintre curatori a fost implicat în realizarea spectacolului, acesta nu a fost inclus în selecția oficială.
Și anul acesta FNT propune o serie de patru module, în concordanță cu tema ediției. Primul modul este FNT educațional. După doi ani în care FNT educațional a gândit un modul de spectacole și ateliere în școli și licee din București (peste 1000 de copii și adolescenți/ adolescente au participat la aceste activități), ediția din 2024 aduce tinerii în sălile de teatru din Capitală, la spectacole care au în centru problematici sensibile ale vârstelor lor și opere literare cu care se întâlnesc în anii de școală. Fiecare va fi urmat de o discuție.
Urmează modulul doi – Focus: 12 Spații Independente/Private din București și din țară care au avut o contribuție substanțială la dezvoltarea unor programe și proiecte dedicate susținerii dramaturgiei actuale. Spațiile s-au remarcat printr-un interes constant pentru scriitura de teatru contemporan și pentru abordări dramaturgice exploratorii. Fiecare va prezenta pe durata festivalului un spectacol/ un proiect din stagiunea recent încheiată, care are în centru o piesă de teatru contemporan.

Vom vedea și o producție din Republica Moldova
Modulul 3 înseamnă spectacole-lectură în FNT – trei texte contemporane din dramaturgia internațională (prezentate în trei seri succesive) și trei texte scurte din dramaturgia locală (prezentate într-o singură seară), alese și mentorate în urma concursului de dramaturgie. În modulul dedicat spectacolelor-lectură va avea loc și Maratonul Dramaturgiei Românești.
Modulul 4 este Dramaturgiile Posibilului în echipe multidisciplinare. Miza acestui modul este de a crea două echipe multidisciplinare (coordonate de Irisz Kovacs și Mădălina Dan), care să lucreze pe parcursul festivalului, și să dezvolte un concept spectacular centrat pe un tip de dramaturgie hibridă, fluidă: o dramaturgie performativă, non-liniară, axată pe o narațiune sonoră, vizuală, multisenzorială, non-verbală. Fiecare echipă va fi însoțită de studenți desemnați de Facultăți și Departamente de Teatru din Universități românești, care vor participa la repetiții în calitate de asistenți de creație.
Pe lângă cele patru spectacole din străinătate, invitate în FNT, vom vedea și o producție din Republica Moldova, și un o montare cu tilul: ”Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu”, prezentată în cadrul Sezonului româno polonez. Dezbaterile FNT, Maratonul lasărilor de carte și Bucharest Scenography Biennale vor face parte din evenimentele conexe ale acestui an.
UNITER și FNT susțin construcția unui nou spațiu teatral în București
De asemenea, UNITER și FNT susțin construcția unui nou spațiu teatral în București – GRIVIȚA 53 – prin organizarea unei reprezentații speciale a spectacolului Nora de Henrik Ibsen, în regia lui Chris Simion-Mercurian, o co-producție Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București – Asociația Culturală „Grivița 53”. Toate încasările vor fi direcționate către acest spațiu.
Ediția 34 a Festivalului Național de Teatru se va deschide pe 18 octombrie cu un spectacol-concert conceput de muzicianul Cári Tibor.
Festivalul Național de Teatru este organizat de UNITER și cuprinde zeci de piese care se joacă pe mai multe scene din București și numeroase alte evenimente artistice precum spectacole de lectură, FNT Educațional: Spectacole în școli și licee; FNT Educațional: Ateliere de teatru – pentru copii și tineri cu deficiențe de auz sau de vedere.