Concursul Internațional George Enescu – cea de a XIX-a ediţie debutează pe 31 august, la București. Publicul meloman va beneficia de acces gratuit la etapele eliminatorii şi semifinalele competiţiilor.
Anul acesta s-a înregistrat un record istoric de înscrieri la Concursul Enescu – 555 de tineri din 27 de ţări au aplicat pentru cele 3 secţiuni ale concursului – vioară, violoncel, pian. Dintre aceştia, doar 149 au fost selecţionaţi pentru a participa la prima etapă a concursului.
Fiecare secţiune a concursului va avea 2 etape eliminatorii, semifinala şi finala, iar organizatorii concursului vor oferi acces gratuit la etapele eliminatorii şi semifinalele competiţiei, nefiind necesară o rezervare prealabilă. Primele două etape ale fiecărei secţiuni vor avea loc la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (Strada Ştirbei Vodă Nr. 33), în timp ce semifinalele şi finalele sunt programate la Ateneul Român.
Desfășurătorul Concursului Internațional George Enescu: Foto: Facebook/George Enescu Festival
Cum va evolua concursul George Enescu
Concursul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai prestigioase concursuri de muzică clasică din lume, care are loc o dată la doi ani în București. Fondat în 1958, concursul își propune să descopere și să promoveze tineri muzicieni talentați din întreaga lume și să celebreze moștenirea muzicală a compozitorului român George Enescu. Concursul este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Concursul debutează cu Secţiunea Violoncel, la care vor participa, în prima etapă, 49 de concurenţi din ţări precum Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Taiwan, Rusia, Germania, Franţa, Canada, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Japonia, Suedia, Slovenia şi Hong Kong. Prima etapă a concursului se va desfăşura între 1 şi 3 septembrie, cea de a doua etapă, între 5-6 septembrie, semifinala va avea loc în 8 septembrie, iar finala în 10 septembrie. Evoluţiile participanţilor vor fi analizate de către un juriu internaţional format din mari muzicieni de calibru: David Geringas (Preşedinte al Juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Răduţiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo, Arto Noras, cărora li se vor alătura, pentru semifinală şi finală, managerii internaţionali Charlotte Lee şi Raimund Trenkler.
Concursul Internaţional George Enescu va continua cu Secţiunea Vioară, care va debuta în 7 septembrie. Pentru această secţiune au fost selectaţi 50 de concurenţi din 18 ţări: Coreea de Sud, China, S.U.A., Taiwan, Rusia, Germania, Franţa, Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia şi Elveţia.
Etapele concursului George Enescu. Nume celebre în juriu
Prima etapă a concursului se va desfăşura între 7 şi 9 septembrie, cea de a doua etapă va avea loc între 11 şi 12 septembrie, semifinala în 14 septembrie, iar finala este programată pentru data de 16 septembrie. Juriul Secţiunii Vioară este format din marii artişti Dmitry Sitkovetsky (Preşedinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen, cărora li se alătură, pentru finală, managerii internaţionali Doug Sheldon şi Didier de Cottignies. În data de 13 septembrie 2024, juriul de specialitate se va reuni la Bucureşti pentru prima etapă a concursului de pian. Cei 50 de concurenţi care au fost selectaţi pentru prima etapă a concursului au vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani şi provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Rusia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Albania, Polonia, Japonia, Georgia, Slovenia şi Hong Kong.
Prima etapă a concursului de pian se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, cea de a doua etapă va fi între 17 – 18 septembrie, semifinala va avea loc în 20 septembrie, iar finala este programată pentru data de 22 septembrie 2024.Juriul acestei secţiuni este format din mari pianişti de renume internaţional: Lilya Zilberstein (Preşedinta Juriului), Dana Borşan, Andrei Pisarev, Vovka Ashkenazy, Luiza Borac, Alexander Shtarkman, Sina Kloke, cărora li se vor alătura, pentru semifinală şi finală, managerul Martin Campbell-White şi pianistul de origine macedoneană Simon Trpčeski.
La ediţia din acest an a concursului se pot achiziţiona bilete individuale
Listele concurenţilor care au fost selectaţi să intre în prima etapă a secţiunilor instrumentale sunt disponibile pe site-ul oficial al Concursului Enescu şi pot fi accesate la acest link: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/rezultatele-preselectiei-concursului-enescu. Pentru finalele concursurilor, biletele sunt deja puse în vânzare pe platforma Eventim.ro. De asemenea, biletele se pot achiziţiona şi în format fizic, din Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour şi Good2Go.
La ediţia din acest an a Concursului Internaţional George Enescu, se pot achiziţiona atât bilete individuale, pentru fiecare concert în parte, cât şi 3 tipuri de abonamente, preţurile pornind de la 60 de lei. Abonamentul pentru concerte simfonice (5 concerte): Categoria 1 – 800 de lei; Categoria a 2-a – 640 de lei; Abonamentul pentru recitaluri (6 recitaluri); Categoria 1 – 720 de lei; Categoria a 2-a – 576 de lei; Abonamentul General pentru recitaluri şi concerte simfonice (11 evenimente); Categoria 1 – 1370 de lei; Categoria a 2-a – 1100 de lei; Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenţi, pensionari – 550 de lei; Bilete individuale pentru concerte simfonice (preţ/concert); Categoria 1 – 200 de lei; Categoria a 2-a – 160 de lei; Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenţi, pensionari – 80 de lei.
Concursul George Enescu se adresează muzicienilor din întreaga lume
Studenţii, elevii şi profesorii şcolilor şi universităţilor de muzică din toată ţara beneficiază de acces gratuit în baza legitimaţiei şcolare şi de serviciu, în limita locurilor disponibile. De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoţitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.
Concursul Internațional George Enescu se adresează muzicienilor din întreaga lume, născuți după 1 August 1989, și are ca scop promovarea și susținerea tinerelor talente, prin oferirea de premii și oportunități de lansare în carieră, la fel cum George Enescu a susținut tinerii muzicieni contemporani lui. Pe lângă aspectul competiției, repertoriul de concurs a fost alcătuit pentru a introduce și răspândi la nivel mondial creația muzicală a lui George Enescu în rândul tinerei generații de muzicieni.
Semifinalele şi finalele concursului George Enescu din acest an sunt programate la Ateneul Român. Ateneul Român a primit, alături de alte șase situri din Uniunea Europeană, „Marca patrimoniului european”, pentru rolul semnificativ jucat de acest edificiu în istoria şi cultura Europei.
„Marca patrimoniului european” pentru Ateneul Român
Comisia Europeană a acordat Ateneului Român şi altor șase situri din Uniunea Europeană „Marca patrimoniului european”, pentru rolul semnificativ jucat de acest edificiu în istoria şi cultura Europei.
Distincţia a fost acordată de un juriu format din experţi independenţi din întreaga Europă. Pentru a primi „Marca patrimoniului european”, siturile trebuie să îndeplinească trei criterii: să-şi demonstreze semnificaţia europeană, să aducă la cunoştinţa publicului dimensiunea lor europeană şi să îşi demonstreze capacitatea operaţională de a desfăşura aceste activităţi.
„Ateneul Român a fost construit de societatea cu acelaşi nume la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a găzdui o bibliotecă publică, conferinţe, concerte de muzică clasică, expoziţii şi alte activităţi cultural-artistice, în cadrul misiunii sale de popularizare a culturii prin orice mijloace”, se precizează într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
Citiți și: Începe Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”. Programul evenimentului