În cele mai mari 10 oraşe România, preţul chiriilor a crescut, în medie, cu 14% faţă de anul trecut. Cum e situația în ceea ce privește chiriile din București, orașul în care vor să stea aproape toți românii.
Chiriaşii au ajuns să plătească lunar 370 de euro pentru o garsonieră în București, iar pentru un apartament cu două camere scot din buzunar aproape 600 de euro. Cea mai mare creștere de la un an la altul s-a înregistrat în Oradea, cu un avans al prețului de peste 20%. Însă prețurile au crescut și în alte orașe, precum Cluj, Iași sau Brasov.
În aceasta toamnă, în București, o garsonieră a avut un preț mediu de 369 euro/lună, un apartament cu două camere s-a închiriat cu 580 euro/lună, iar un apartament cu trei camere a ajuns la un preț mediu de 791 euro/lună.
Cum a crescut chiria în Bucureşti
Preţ mediu:
- Garsonieră 369 euro/lună
- Apartament 2 camere 580 euro/lună
- Apartament 3 camere 791 euro/lună
După chiriile din București și topul celor mai scumpe cartiere
Preţul mediu la locuințele noi din Bucureşti a crescut la 1.709 euro pe metrul pătrat util, în primul semestru din acest an, în urcare cu 29% faţă de primul semestru din 2019, când era de 1.329 de euro.
Situaţia din Bucureşti este o situaţie destul de eterogenă, a afirmat recent directorul comercial al Imobiliare.ro, Răzvan Ionescu, în cadrul unui eveniment organizat în cadrul Salonului Imobiliar Bucureşti, de la Palatul Parlamentului. La acest eveniment au fost evidențiate cele mai scumpe cartiere din Capitală, potrivit Agerpres.
„Gradul de accesibilitate al locuinţelor din Bucureşti a crescut, în această perioadă. Practic, locuitorii Capitalei, faţă de acum 5 ani, îşi permit mai mult decât îşi permiteau atunci. Ca să dăm şi cifre, dacă acum 5 ani ne trebuiau 7,2 ani pentru a achiziţiona dintr-un salariu mediu o locuinţă, un apartament de două camere, în 2024 această perioadă s-a redus la 5,6 ani.
În acelaşi timp, o situaţie interesantă se vede pe zona de autorizări clădiri rezidenţiale. Dacă în anul 2019, în această perioadă ianuarie-iunie, prima jumătate de ani, erau 300 de autorizaţii noi, presupun că nu este o surpriză pentru nimeni că în 2024 numărul s-a redus aproape la jumătate”, a spus Răzvan Ionescu.
Citiți și: Prețurile apartamentelor au crescut cu 16% în marile orașe