MIT Technology Review a publicat top tehnologii 2025, care se dovedesc a fi revoluționare. „Ce va conta cu adevărat pe termen lung? Aceasta este întrebarea pe care o abordăm în fiecare an pe măsură ce întocmim această listă anuală…”, spune MIT.
„Nu putem vedea viitorul, dar ne așteptăm ca aceste tehnologii să ne afecteze lumea în mare măsură, în deceniile următoare”, mai adaugă MIT. Care sunt aceste tehnologii și cum se presupune că ne vor schimba viața.
Pe locul 1 figurează Observatorul Vera C. Rubin. Este vorba despre faptul că un nou telescop puternic va intra în funcțiune în acest an într-o regiune îndepărtată a Chile și va începe un studiu de un deceniu al cerului sudic. Înăuntru se află cea mai mare cameră digitală creată vreodată pentru astronomie, care va face fotografii continuu ani de zile pentru a ajuta astronomii să studieze materia întunecată, să exploreze Calea Lactee și să dezlege alte necunoscute cosmice.
Se întrevede sfârșitul motoarelor de căutare tradiționale? Întrebarea intervine deoarece pe locul 2 în topul MIT Technology Review se află căutarea generativă AI. Când introduceți o interogare, un model AI rezumă informații din multe surse online pentru a returna un răspuns unic. Pe dispozitivul dvs., acesta poate parcurge documente, fotografii și videoclipuri, recunoscând obiecte și oameni pentru a vă ajuta să le găsiți mai rapid. „Acest lucru poate semnala sfârșitul motoarelor de căutare tradiționale și creșterea asistenților personali AI”, notează sursa menționată.
Pe locul 3 – Modele mici de limbaj. Modelele mari de limbaj pot face lucruri uimitoare, deoarece sunt pline cu sute de miliarde – chiar trilioane – de parametri (valorile care le determină comportamentul) și au fost instruite pe majoritatea datelor de pe internet. Dar modelele de limbi mici mai ieftine și mai puțin consumatoare de energie pot face acum față celor grei într-o serie de sarcini specifice. „Treci peste dinozauri. Viitorul aparține fiarelor mai mici și mai agile” – mai notează inspirat MIT Technology Review.
Top tehnologii – Locul 4 are „legătura cu vacile”
Locul 4 – Remedii împotriva gazelor eliberate de vite. Creșterea vitelor este problematică pentru mediu din cauza emisiilor de metan pe care le eliberează în mod natural aceste animale. Un supliment alimentar care reduce semnificativ cantitatea de metan pe care o eructează vitele este acum disponibil în zeci de țări și ar putea rezolva problema.
Locul 5. Taxiuri automatizate. Taxiurile fără șofer sunt testate în peste o duzină de orașe din lume. Locul 6 – Carburanți curați. Avioanele vor putea fi alimentate cu combustibil care nu dăunează mediului, cum sunt cei produși din ulei de gătit, deșeuri industriale sau chiar gaze din atmosferă. Apar tot mai multe fabrici interesate de această industrie.
Locul 7. Roboți care învață rapid. Grație exploziei inteligenței artificiale generative, roboții învață noi sarcini mai repede ca niciodată și ne apropiem de crearea roboților universali, care se pot ocupa de orice sarcină. Locul 8. Medicamente pentru prevenția HIV. Studiile clinice pentru un nou medicament pentru prevenirea HIV arată că 100% dintre femeile și fetele tratate au fost protejate împotriva infecțiilor cu HIV.
Locul 9. Oțel ecologic. Fabricarea oțelului generează mai mult dioxid de carbon decât întreaga Indie, al treilea cel mai mare poluator. De aceea, este o veste bună că în curând se va deschide în Suedia prima uzină industrială de oțel puțin poluantă, care utilizează hidrogen produs cu energie regenerabilă.
Ce e cu locul…11
Locul 10. Terapii cu celule stem care chiar funcționează. Transplanturile experimentale de celule stem par să ajute la tratarea a două boli grave: epilepsie și diabet de tip 1.
MIT a pus și un interesant loc…11, în dreptul căruia a scris: „Ce lipsește din listă? Spune-ne ce crezi. Votați înainte de 1 aprilie 2025”. Are și o listă de propuneri: 1. Interfețe creier-calculator.
Implanturile care ajută oamenii să comunice sau să opereze mașini sunt testate în zeci de studii clinice; 2. Sateliți de detectare a metanului. Mai multe proiecte urmăresc să măsoare emisiile din spațiu și să facă aceste date disponibile publicului; 3. Deepfake-uri hiperrealiste. Avatarele AI devin din ce în ce mai credibile și mai expresive – și este mai ușor ca niciodată să le creați pe ale dvs.; 4. Monitoare continue de glucoză. Aceste dispozitive care salvează vieți asigură urmărirea în timp real a zahărului din sânge și sunt disponibile pe scară largă.
Dacă parcurgem tot ceea ce e aici cu „un ochi critic” vom realiza că viața nu numai că ni se va schimba, dar este foarte posibil,dacă nu suntem atenți, în unele cazuri, să devină „altceva”.
Citiți și: Tehnologie: Ce va schimba istoria omenirii