back to top
spot_img

Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri

Soiul Ovidia se coace devreme și nu are condiții speciale de cultivare

Tomata-banană, un soi neobișnuit de roșii, a captat atenția în ultima perioadă. Această varietate, omologată la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, a devenit extrem de populară, iar cererile pentru răsaduri au depășit cu mult așteptările. Unitatea planifică să-și dubleze producția pentru a răspunde cererilor crescute. 

Soiul, cunoscut sub numele de Ovidia, este denumit astfel după cea mai tânără cercetătoare din Stațiune.

4 aprilie 2024 Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri - Foto: SCDL BuzăuCercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău lucrează la peste 1.200 de soiuri de tomate, iar cele galbene sunt rezultatul unui proces îndelungat de ameliorare. Printre acestea, tomatele Ovidia se remarcă atât prin forma lor neobișnuită, cât și prin gustul lor excepțional.
Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri Foto SCDL Buzău

Soiul Ovidia se coace devreme și nu are condiții speciale de cultivare

Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău lucrează la peste 1.200 de soiuri de tomate, iar cele galbene sunt rezultatul unui proces îndelungat de ameliorare. Printre acestea, tomatele Ovidia se remarcă atât prin forma lor neobișnuită, cât și prin gustul lor excepțional.

4 aprilie 2024 Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri - Foto: Adevărul
Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri Foto Adevărul

Roșiile-banană sunt extrem de ușor de cultivat, atât în sere cât și în câmp deschis, și pot produce până la trei kilograme de fructe pentru fiecare plantă.

Directorul științific al SCDL Buzău, Floarea Burnichi, subliniază avantajele acestui soi: „Marele ei atu este producția deosebită, faptul că de pe o plantă poți recolta în jur de 2,5 până la 3 kilograme de fructe. Sunt foarte timpurii. Sunt primele care se coc”.

Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Tomatele galbene conțin un flavonoid numit naringenină, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. 

„Tomatele galbene au o concentrație crescută de naringenină, un puternic antiinflamator și antioxidant”, explică cercetătoarea Ovidia Agapie, cea după care a fost numit soiul acesta de tomate.

4 aprilie 2024 Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri - Foto: Adevărul
Ovidia Agapie cercetăror SCDL Buzău Foto Adevărul

Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri

Cererea pentru răsaduri a fost foarte mare, iar toată producția din această primăvară, constând în 5.000 de răsaduri, a fost vândută imediat. 

„Pregătite sunt deja vreo 5.000 de fire, dar nu sunt suficiente pentru cerințele pe care le avem”, a declarat pentru Adevărul Aurica Răican, șef serviciu marketing la SCDL Buzău.

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va mai produce încă 5.000 de răsaduri în încercarea de a satisface cererea crescută.

4 aprilie 2024 Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri - Foto: SCDL Buzău
Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri Foto SCDL Buzău

Tomatele galbene oferă mai multe beneficii pentru sănătate, datorită diversității compușilor fitochimici, fiind o alternativă valoroasă la tomatele roșii, cunoscute pentru conținutul lor bogat de licopen, un alt antioxidant puternic.

author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...