Tomata-banană, un soi neobișnuit de roșii, a captat atenția în ultima perioadă. Această varietate, omologată la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, a devenit extrem de populară, iar cererile pentru răsaduri au depășit cu mult așteptările. Unitatea planifică să-și dubleze producția pentru a răspunde cererilor crescute.
Soiul, cunoscut sub numele de Ovidia, este denumit astfel după cea mai tânără cercetătoare din Stațiune.
Soiul Ovidia se coace devreme și nu are condiții speciale de cultivare
Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău lucrează la peste 1.200 de soiuri de tomate, iar cele galbene sunt rezultatul unui proces îndelungat de ameliorare. Printre acestea, tomatele Ovidia se remarcă atât prin forma lor neobișnuită, cât și prin gustul lor excepțional.
Roșiile-banană sunt extrem de ușor de cultivat, atât în sere cât și în câmp deschis, și pot produce până la trei kilograme de fructe pentru fiecare plantă.
Directorul științific al SCDL Buzău, Floarea Burnichi, subliniază avantajele acestui soi: „Marele ei atu este producția deosebită, faptul că de pe o plantă poți recolta în jur de 2,5 până la 3 kilograme de fructe. Sunt foarte timpurii. Sunt primele care se coc”.
Tomata cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
Tomatele galbene conțin un flavonoid numit naringenină, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
„Tomatele galbene au o concentrație crescută de naringenină, un puternic antiinflamator și antioxidant”, explică cercetătoarea Ovidia Agapie, cea după care a fost numit soiul acesta de tomate.
Stațiunea de Cercetare Buzău nu face față cererii de răsaduri
Cererea pentru răsaduri a fost foarte mare, iar toată producția din această primăvară, constând în 5.000 de răsaduri, a fost vândută imediat.
„Pregătite sunt deja vreo 5.000 de fire, dar nu sunt suficiente pentru cerințele pe care le avem”, a declarat pentru Adevărul Aurica Răican, șef serviciu marketing la SCDL Buzău.
Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va mai produce încă 5.000 de răsaduri în încercarea de a satisface cererea crescută.
Tomatele galbene oferă mai multe beneficii pentru sănătate, datorită diversității compușilor fitochimici, fiind o alternativă valoroasă la tomatele roșii, cunoscute pentru conținutul lor bogat de licopen, un alt antioxidant puternic.