Mulți români își aduc aminte de cutremurul devastator din 4 martie 1977, în urma căruia au pierit peste 1.500 de vieți. Atunci au murit și mulți artiști, cum ar fi Toma Caragiu, care și-a dat ultima suflare sub dărâmăturile blocului unde locuia.
Cutremurul devastator din 4 martie 1977 a înregistrat o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a durat aproximativ 56 de secunde.
Toma Caragiu și-a dat ultima suflare sub dărâmăturile blocului unde locuia. În timp ce se producea cutremurul, a fugit pe scările imobilului, acestea prăbușindu-se primele. În acea clipă, împreună cu Toma Caragiu se afla și regizorul Alexandru Bocăneț, care la fel a fugit pe scări, fix în momentul mișcării telurice. Episodul a fost confirmat și de actorul Costel Constantin, într-o emisiune online.
Toma Caragiu avea 52 de ani când a decedat. Cadavrul lui a fost identificat de către cascadorul Mircea Pascu, care l-a cunoscut, printre ruinele blocului, după ochelari, potrivit Antena 3.
Toma Caragiu locuia în clădirea Colonadelor
În clădirea Colonadelor, situată în apropierea Pieței Universității, locuiau ca vecini actorul Toma Caragiu și cântăreața Doina Badea, doi dintre remarcabilii artiști ai României din acea perioadă.
Nici el, nici Alexandru Bocăneț, care, în acea seară îi făcea o vizită lui Caragiu, nu au reușit să supraviețuiască tragediei. Cu câteva ore înainte de dezastru, Elena, soția actorului, i-a comunicat că se simte plictisită și că intenționează să facă o plimbare pe Valea Prahovei (potrivit volumului „Carte despre Toma Caragiu”, Editura Meridiane 1985, volum format din mai multe amintiri ale celor care l-au cunoscut pe Toma).
Elena povestea că Toma a privit-o cu uimire, în tăcere, cu o expresie ciudată. A fost atât de impresionată încât l-a întrebat: „De ce te uiți așa la mine, de parcă ți-ai lua adio? Te sun la nouă și jumătate acasă…”, l-a întrebat ea.
După plecarea soției, Caragiu l-a invitat la el acasă pe regizorul Alexandru Bocăneț, pentru a discuta posibilele lor proiecte.
Toma Caragiu a coborât la bar, apoi a venit acasă, apoi…
La ora 20:10, în acea seară de 4 martie, Toma Caragiu a coborât la barul „Continental” de la parterul blocului pentru a cumpăra apă minerală și țigări. Chiar dacă barul era închis, actorul, binecunoscut și apreciat de toată lumea, a fost servit imediat, datorită relațiilor sale bune cu personalul, tot potrivit relatărilor vremii.
În jurul orei 20:30, Bocăneț a ajuns în vizită la Toma și a adus vești despre primul său film artistic, numit „Gloria nu cântă”, unde Toma interpreta rolul principal. Filmul tocmai ieșise din procesul de producție.
Caragiu a pus o sticlă de whisky pe masă și a început să toarne în pahare, pregătindu-se să ciocnească în cinstea momentului, cu toate că Bocăneț nu consuma băuturi alcoolice. Ambii se aflau în sufragerie. Potrivit mărturiilor ivite de-a lungul timpului, dacă cei doi ar fi avut intuiția necesară să rămână acolo când s-a produs cutremurul, ar fi existat o posibilitate de supraviețuire.
Blocul în care a murit Toma Caragiu în 1977 nu mai există
La 21:22 cutremurul devastator lovește Bucureștiul. Din nefericire, Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț reacționează instinctiv și se îndreaptă spre scările vechi ale blocului, o alegere care avea să le aducă sfârșitul tragic.
După 6 zile, cei doi sunt descoperiți printre dărâmături, în zona în care ar fi trebuit să fie scara blocului. În mod surprinzător, sufrageria locuinței lui Toma a rămas aproape neatinsă…
Blocul în care a murit Toma Caragiu în 1977 nu mai există. A fost demolat și în locul lui a fost ridicat un imobil nou. Blocul se numea pe atunci Colonadelor, fost bloc Continental. Numele străzii a fost schimbat după moartea actorului în strada Toma Caragiu, fiind aflată lângă Piaţa Universităţii, aproape de intrarea în Centrul Vechi.