Toamna astronomică și echinocțiul de toamnă – fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică. La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească.
Când va avea loc în 2024 echinocțiul de toamnă
Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Tot în acest an, se va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.
În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora României. Ce este un echinocțiu “Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din “aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte).
Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică, potrivit informațiilor Digi 24.
Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Este important de precizat că primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie
Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară.
Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică.
Punctul de intersecție din acest moment se numește “punct autumnal”
După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei.
În 2024, se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.
Când va avea loc echinocțiul de toamnă în următorii ani:
- 2025: 22 septembrie, ora 21:19, ora României;
- 2026: 23 septembrie, ora 03:05, ora României;
- 2027: 23 septembrie, ora 09:02. ora României;
- 2028: 22 septembrie, ora 14:45, ora României.
Ora de iarnă 2024 se face în luna octombrie
În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră.
În 2024, în România se trece la ora de iarnă pe data de 27 octombrie. Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.
CITIȚI ȘI:
Zodiile influențate de echinocțiul de primăvară și de eclipsa de Lună