Începând de la jumătatea anului trecut, luminile de zi au devenit obligatorii pentru toți șoferii care circulă la volanul automobilelor lor pe drumurile publice din România. Despre importanța folosirii luminilor de întâlnire pe timp de zi a vorbit recent și Titi Aur în cadrul emisiunii “De Ce Conducem” de la DC News.
Până în urmă cu ceva mai bine de șase luni, șoferii auto aveau obligația să folosească luminile de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene. După mai multe discuții în comisiile de specialitate din Parlament s-a decis însă la jumătatea anului trecut că luminile de zi devin obligatorii pentru toate drumurile publice din România.
”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în noul text de lege pe care trebuie să îl cunoască toți șoferii. În cazul în care această obligație nu este respectată, pe lângă sancțiunea amenzii, șoferul va fi penalizat și cu două puncte de penalizare.
Titi Aur: Luminile de zi pot ajuta la evitarea unui accident
Titi Aur, multiplu campion național de raliuri, a fost recent invitat în cadrul emisiunii “De Ce Conducem” de la DC News. Printre altele, Titi Aur a vorbit și despre importanța utilizării luminilor de întâlnire pe timp de zi.
“Ziua, o mașină cu lumini aprinse este percepută cu 3 secunde înaintea unei mașini fără lumini aprinse. La o viteză de 100 km/h – facem 27 de metri pe secundă – în trei secunde se ajunge la 81 de metri. Cu 81 de metri făcut de șoferul care vine din sens opus, vorbim de o distanță de peste 150 de metri înainte de întâlnire. Asta înseamnă că acea mașină poate fi evitată, ocolită, dacă există riscul unui accident.”, a spus el.
“Mai mult decât atât, când nimeni nu aprindea ziua luminile de întâlnire, ochiul șoferului era format și obișnuit să se uite după culori de mașină. În perioada comunistă era chiar o teorie că șoferii să-și cumpere mașină de o anumită culoare pentru a fi vizibilă și a fi în siguranță. Atunci, ochii șoferilor erau obișnuiți să perceapă culorile de mașină, pe când acum, când majoritatea aprind luminile, ochiul s-a obișnuit să se uite după faruri“, a mai explicat Titi Aur, potrivit DC News.
Titi Aur, specialist în conducerea defensivă
Fostul campion de raliuri Titi Aur s-a făcut remarcat în ultimii ani prin cursurile de siguranță rutieră și conducere defensivă pe care le-a organizat. Conducerea defensivă reprezintă un concept esențial în domeniul siguranței rutiere, fiind o abordare preventivă și responsabilă a șofatului. Această practică se referă la adoptarea unui set de comportamente și abilități care permit șoferului să anticipeze și să evite potențialele pericole în trafic, reducând astfel riscul de accidente.
Conducerea defensivă se axează pe identificarea și gestionarea riscurilor înainte ca acestea să devină amenințări concrete. Prin anticipare și atenție sporită, șoferii pot preveni coliziuni și situații periculoase. Un principiu fundamental al conduitei defensive este protejarea propriei vieți și a celor din jur. Prin respectarea regulilor de circulație și adoptarea unei atitudini preventive, șoferii devin agenți activi în promovarea siguranței pe drumurile publice.
Evident, respectarea strictă a regulilor de circulație, inclusiv a limitelor de viteză, semnalelor rutiere și priorităților, contribuie la prevenirea accidentelor. De asemenea, folosirea semnalelor, a oglinzilor și a altor mijloace de comunicare între șoferi facilitează fluxul traficului și reduce riscul de conflict. Printre aceste semnale putem include, bineînțeles, și luminile de zi, care sunt absolut obligatorii pentru orice șofer pe orice drum public din țara noastră.
Citește și:
Statistică horror: 1.545 de morți în accidente rutiere în 2023