Tiny House Festival revine la Vama Veche, care va deveni centrul inovației în domeniul locuințelor alternative, odată cu lansarea oficială a celei de-a doua ediții a ineditului festival. Totul se va desfășura până pe 30 iunie.
Ţineţi minte povestea celor trei porcuşori care şi-au făcut trei case din materiale diferite? Cele de paie şi din beţe de chibrit au căzut la prima suflare a lupului cel rău, dar cea de cărămidă a rezistat…Deși românii râmân fideli caselor tradiționale, potrivit sondajelor pieței de profil, totuși le fac cu ochiuș și casele alternative, mai ales că acestea prezintă unele avantaje, care nu pot fi ignorate.
Prin urmare, în cadrul festivalului de la Vama Veche, sunt prezente până pe 30 iunie, peste 40 de unități de cazare unice. De la tiny houses și case modulare, la dom-uri și corturi de glamping, accesorii moderne pentru business-uri de turism, precum jacuzzi, spa-uri sau ciubăre. Astfel, vizitatorii au posibilitatea de a le explora, închiria sau cumpăra, la cele mai competitive prețuri din Europa. Festivalul reunește cei mai importanți producători și inovatori români în domeniul locuințelor alternative, pregătiți să prezinte publicului cele mai recente tendințe și tehnologii din domeniu.
„Tiny House Festival reprezintă o platformă ideală care pune în evidență inovația reală și calitatea excepțională a producătorilor români. Aceștia au demonstrat la nivel global că pot oferi soluții de design inteligente și foarte eficiente, ceea ce ne dă încrederea să promovăm mai departe această nișă valoroasă a economiei românești”, au declarat Tudor și Anda Maxim, fondatori ai Tiny House Festival.
Vizitatorii vor găsi o diversitate de unități de locuințe alternative. Un exemplu de investiție inteligentă este o casă modulară de 40 mp2, complet echipată, care include două camere, baie, sufragerie cu bucătărie open space, dotată cu sistem de instalații și climatizare.

Tiny House Festival: „Nu este doar un eveniment”
Fiecare unitate vine complet echipată, având una, două sau chiar trei camere, bucătărie, zonă de living şi baie. Preţurile pentru aceste case inovatoare încep de la doar 6.900 de euro + TVA, făcându-le extrem de accesibile pentru oricine doreşte să investească într-o locuinţă de vacanţă sustenabilă şi modernă. „Producatorii români au demonstrat, la nivel global, calitate excepţională şi design foarte apreciat cu soluţii inteligente de organizare a spaţiilor, lucru care ne dă încredere să punem în valoare această nişă a economiei româneşti”, completează fondatorii festivalului.
„Nu este doar un eveniment, ci o mişcare în creştere care reflectă tendinţele actuale ale pieţei de locuinţe modulare şi alternative. Succesul înregistrat la prima ediţie de anul trecut, la Râşnov, unde ne-au vizitat peste 14.000 de participanţi, ne-a demonstrat că există un interes enorm pentru aceste soluţii inovatoare si complementare turismului convenţional. Încrederea şi entuziasmul expozanţilor şi vizitatorilor ne-au motivat să facem următorul pas şi să transformăm festivalul într-o destinaţie de vacanţă unică, unde confortul, accesibilitatea şi inovaţia sunt la ele acasă”, au mai declarat Tudor şi Anda Maxim.
Tiny House Festival: Unitățile de cazare vor rămâne pe faleza din Vama Veche
De asemenea, vizitatorii vor avea acces la produse premium, precum corturi de glamping de 9 mp2, ciubăre ori saune portabile. După încheierea festivalului, unitățile de cazare vor rămâne pe faleza din Vama Veche pe tot parcursul sezonului estival, oferind oportunități de vacanță unice pentru vizitatori.
Casele modulare, tiny houses și corturile de tip glamping vor putea fi închiriate, permițând oaspeților să experimenteze confortul și inovația acestor locuințe alternative într-o vacanță memorabilă la malul mării. Programul de vară va include concerte electrizante și petreceri tematice cu DJ, iar atmosfera va fi îmbogățită de concerte de saxofon și spectacole live de jazz. Mai mult, cei mici se vor bucura de un loc de joacă generos și vor avea parte de activități dedicate, precum ateliere de pictat sau spectacole de teatru pentru copii.
Primele 500 de bilete la festival vor fi gratuite și, ulterior, prețul acestora va ajunge la 50 de lei.
Pe măsură ce prețul locuințelor crește și oamenii devin din ce în ce mai preocupați de spațiul de locuit, construcțiile verzi câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Când vorbim de astfel de clădiri ne putem referi la dotări asemeni acoperișului verde, dar și la materiale inedite, cum ar fi paleții de lemn. În general, însă, o construcție este sau nu eco în funcție de materialele folosite la structura ei și atenția acordată consumului de energie în etapă proiectării.

Ce sunt casele alternative
Constructorii acestor clădiri folosesc componente reciclate sau cu impact mic asupra mediului pentru a ridică locuințe eficiente din punct de vedere energetic. Clădiri verzi se pot ridica în diferite moduri, folosind materiale precum containerele sau chiar paie și lut.
Conceptul de casă fără fundație sună neconvențional și pare riscant pentru mulți. Cu toate acestea, pentru că în domeniul construcțiilor inovația nu cunoaște limite, aceste modele de locuințe sunt un trend în creștere. Pe de altă parte, este adevărat că fundațiile tradiționale oferă stabilitate și sunt dintotdeauna o normă de bază în ceea ce privește arhitectura. O construcție fără fundație este realizată cu ajutorul unor metode și materiale alternative, cum ar fi suspendarea pe piloni, stâlpi sau alte elemente structurale concepute pentru a-i asigura stabilitatea și durabilitatea. Exemple de construcții fără fundație sunt casa de lemn pe piloni (cabane suspendate deasupra solului), casele plutitoare, căsuțele din copac, locuințele din containere de transport maritim sau casele pe roți.
Sustenabilitatea și grija pentru mediul înconjurător s-au transformat într-un trend adoptat și în sfera design-ului, fiind din ce în ce mai apreciat de iubitorii mediului înconjurător. De la materialele de construcție, până la detaliile care asigură funcționalitățile locuinței, există variante alternative materialelor obișnuite, care nu doar că oferă un aspect unic și elegant, ci și contribuie la protejarea mediului înconjurător.
Casele ecologice sunt alternative ieftine care îmbină elementele moderne cu cele ,,eco-friendly” pentru a asigura tot confortul necesar proprietarului.