Tinerii consumă mai puțin alcool. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că, din anul 2000, consumul excesiv de alcool în rândul europenilor sub 25 de ani a scăzut cu peste 10%. Tinerii sunt mult mai preocupați acum de sănătatea lor și fac alte alegeri când este vorba despre băuturile pe care le consumă, mai ales atunci când ies în oraș sau când se întâlnesc cu prietenii.
Tinerii consumă mai puțin alcool
Tendința tinerilor de a reduce consumul de alcool și de a fi mai atenți la sănătatea lor se reflectă și în schimbările de pe piața băuturilor. Pentru că a crescut semnificativ cererea pentru opțiuni mai sănătoase, producătorii au căutat alternative pentru a satisface dorințele clienților. Acum sunt la mare căutare socata, kombucha sau băuturile cu extract natural din fructe, iar antreprenorii s-au adaptat rapid.
Ce este kombucha
Un exemplu de inițiativă în acest sens este un business artizanal inspirat de trendurile din Statele Unite ale Americii: producția de kombucha, o băutură fermentată cu ajutorul unei ciuperci. Această băutură este o alternativă interesantă și sănătoasă pentru cei care doresc să evite alcoolul, dar să se bucure totuși de un gust rafinat și inedit.
“Kombucha într-adevăr e o băutură puțină diferită față de ce cunoaște lumea în general de la zona băuturilor răcoritoare. Beneficiul cel mai bun este că are efect bun pentru digestie, aș zice mod natural. Oferă probioticele ca și celelalte alimente fermentate. Este un foarte bun digestiv.”, a explicat Cristian Cîrloganu, producător de kombucha.
Băuturile fără alcool le dau tinerilor sentimentul de siguranță
Tinerii spun că în afară de aspectele care țin de sănătate, ceea ce-i determină să aleagă băuturi fără alcool este faptul că se simt în siguranță, că sunt conștienți de acțiunile și de alegerile lor. Și pentru turiștii străini care vizitează România este interesant să guste băuturi fără alcool, produse care conțin combinații inedite de ingrediente, ca de exemplu banană și mușețel. Sau ar putea gusta o licoare aromată, răcoritoare, care este pe placul multor români, și anume socata.
“Este apă cu flori de soc, cu lămâie, drojdie care se lasă la infuzat. Singura diferență e că băgăm mai mult carbo, bule, pentru a fi o băutură răcoritoare de vară. Trendul este unul ascendent în zona de non-alcoolic, atât pe plan național, cât și pe plan internațional.”, spune un producător de socată artizanală, pentru Euronews.
Aceste evoluții de pe piața băuturilor indică o schimbare a preferințelor consumatorilor, iar producătorii răspund prin diversificarea opțiunilor sănătoase și atrăgătoare.