Platforma TikTok a devenit un element central în discuțiile despre alegerile prezidențiale din România, după ce Călin Georgescu, candidat cu viziuni pro-ruse, a câștigat primul tur. Mulți experți și autorități au semnalat posibilitatea ca platforma să fi jucat un rol major în succesul electoral al acestuia, însă compania neagă categoric orice implicare în influențarea alegerilor.
Într-o scrisoare oficială trimisă către autoritățile române, TikTok a respins acuzațiile că ar fi găzduit operațiuni ascunse de influență în favoarea lui Călin Georgescu sau că ar fi permis interferențe străine. „Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei operațiuni ascunse de influență pe platforma noastră în ultimele săptămâni, în legătură cu alegerile prezidențiale din România, și nici dovezi ale unei influențe externe,” se arată în scrisoarea companiei
De asemenea, potrivit Pagina de Media, TikTok a precizat că, între luna septembrie și începutul săptămânii alegerilor, a eliminat peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de aprecieri false și 10 milioane de urmăritori falși pentru conținutul în limba română de pe platformă. Cu toate acestea, compania nu a menționat dacă aceste acțiuni au fost direct legate de campania electorală a vreunui candidat.
Reacția TikTok la acuzațiile de interferență
TikTok susține că regulile comunității sale interzic strict promovarea politică plătită, atât prin reclame directe, cât și prin campanii cu influenceri. De asemenea, compania a colaborat cu Comisia Electorală din România pentru a lansa un Centru Electoral integrat în aplicație, menit să furnizeze informații credibile despre alegeri.
„Aplicăm în mod strict Regulile Comunității împotriva dezinformării legate de alegeri și a comportamentului înșelător. Am colaborat proactiv cu Comisia Electorală pentru a lansa un Centru Electoral în aplicație, menit să ofere comunității noastre din România informații de încredere despre alegeri,” au declarat oficialii TikTok.
Mai mult, platforma a lansat o campanie de educație digitală împreună cu ONG-ul Funky Citizens, pentru a ajuta utilizatorii să recunoască știrile false și dezinformarea.
Influența TikTok asupra campaniei lui Călin Georgescu
Chiar dacă TikTok neagă orice implicare, prezența masivă a conținutului legat de Călin Georgescu pe platformă a fost remarcabilă. Mulți influenceri au publicat videoclipuri în care promovau indirect candidatura acestuia, încurajând mersul la vot și sugerând calitățile necesare unui președinte. Comentariile de tipul „Votez Călin Georgescu” au fost omniprezente, atrăgând atenția autorităților.
Compania a subliniat că nu a identificat dovezi care să susțină acuzațiile privind existența a „5.000 de conturi false” implicate în interferențe electorale. „Nu avem dovezi că o campanie coordonată s-a desfășurat pe platforma noastră până în acest moment,” a precizat TikTok în scrisoare.
Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut suspendarea TikTok în România, invocând presupuse nereguli în procesul electoral. În plus, CNA a anunțat că va cere Comisiei Europene să demareze o investigație privind rolul platformei în alegerile din România.
Pe fondul acestor acuzații, TikTok și-a reafirmat angajamentul de a colabora cu autoritățile locale și europene. „Suntem vigilenți împotriva actorilor care încearcă să folosească comportamente înșelătoare pentru a influența procesele civice. Vom continua să creăm un mediu digital sigur și de încredere pentru comunitatea noastră,” a încheiat compania.