Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale a făcut înconjorul Europei. Publicațiile internaționale l-au catalogat pe acest candidat, independent de altfel, un susținător al Rusiei. Avansul fulminant al lui Georgescu a ridicat semne de întrebare și în Parlamentul European.
În acest context, forul legislativ al Uniunii Europene a cerut șefului aplicației TikTok, Shou Zi Chew, să confirme că nu a contribuit mai mult decât permite legislația la succesul lui Călin Georgescu.
Răspunsul TikTok în cazul Călin Georgescu
Răspunsul oficialilor rețelei de socializare nu a întârziat să apară. Potrivit platformei paginademedia.ro, reprezenanții TikTok au declarat că în luna septembrie au demontat o rețea care a targetat audiența în limba română. Însă, susțin aceștia, nu sunt destule dovezi care să confirme o posibilă legătură între rețeaua respectivă și campania independentului Călin Georgescu.
„În raportul nostru din septembrie, am făcut public că am demontat o reţea care targeta audienţa în limba română, însă nu avem dovezi care să sugereze că această reţea este legată de actuala campanie pentru preşedinţie”, a afirmat un oficial TikTok pentru paginademedia.ro.
Separat de răspunsul anterior menționat, oficialii aplicației nu au oferit decât explicații ambigue, menite să disculpe. Cu alte cuvinte, nu au furnizat date din rețeaua lor despre campania promovată de Georgescu în mediul online, după cum a precizat și publicația ziare.com.
ByteDance: lucrăm pentru a identifica şi elimina operaţiunile de influenţă ascunse
Mai mult, reprezentanții platformei de socializare au prezentat informații de pe alte rețele, mai cu seamă linkuri cu trimitere către podcasturi, pentru a evidenția că nu a fost vorba de o campanie electorală promovată doar pe TikTok.
“Şi alţi candidaţi au avut o prezenţă pe TikTok, aşa că e inexact să spunem că Georgescu a fost singurul care a avut abilitatea să-şi atingă publicul prin platforma noastră. Călin Georgescu a fost şi pe alte reţele, deci nu e corect să spunem că a fost doar pe TikTok”, a declarat reprezentantul rețelei.
Pentru a se absolvi de orice vină, ByteDance, companie care a dezvoltat aplicația respectivă, a ținut să precizeze că: „Suntem foarte vigilenţi când este vorba de actori care încearcă să folosească comportamente înşelătoare pentru a încerca să afecteze procesele civice şi lucrăm pentru a identifica şi elimina operaţiunile de influenţă ascunse”.