„Sunt multe lucruri bune și rele cu TikTok. Dar ceea ce nu-mi place este că, fără TikTok, Facebook poate deveni mai mare, iar eu consider că Facebook este un dușman al poporului, împreună cu o mare parte din mass-media”. Cine a spus toate acestea și ce se întâmplă cu cele mai utilizate rețele sociale.
Liderii republicani din Camera Reprezentanților fac demersuri în această săptămână pentru a adopta o legislație care i-ar obliga pe proprietarii chinezi ai TikTok să vândă platforma, riscând în cazul unui refuz să fie interzisă în Statele Unite, chiar și după ce fostul președinte Donald Trump s-a pronunțat împotriva țintirii popularei aplicații de socializare pe care a promis cândva să o interzică, potrivit The New York Times.
Reprezentantul Steve Scalise, republican din Louisiana și liderul majorității, a declarat luni că Camera va încerca să grăbească adoptarea proiectului de lege în cadrul unor proceduri speciale rezervate legilor necontroversate, care necesită o majoritate de două treimi pentru a fi adoptate. Abordarea a reflectat impulsul tot mai mare al proiectului de lege la Capitoliu în timpul unui an electoral în care membrii ambelor partide politice sunt dornici să demonstreze că sunt dispuși să fie duri cu China.
TikTok, „armă împotriva utilizatorilor americani”
„Trebuie să ne asigurăm că guvernul chinez nu poate folosi TikTok ca armă împotriva utilizatorilor americani și a guvernului nostru prin colectarea de date și propagandă”, a declarat Scalise în prezentarea sa săptămânală a legislației care urmează să fie examinată în plenul Camerei.
Proiectul de lege de 13 pagini este produsul Comitetului special pentru Partidul Comunist Chinez, care a servit ca o insulă de bipartizanat în Camera polarizată. Comisia pentru Energie și Comerț a Camerei a votat în unanimitate săptămâna trecută pentru a avansa legislația, care ar elimina TikTok din magazinele online de aplicații din Statele Unite până la 30 septembrie, cu excepția cazului în care compania mamă cu sediul la Beijing, ByteDance, și-ar vinde participația.
TikTok cu bune și rele. Facebook, „dușmanul poporului”
Donald Trump, când era președintele SUA, a emis un ordin executiv care a pus bazele acestei inițiative legislative, a schimbat acum placa și se opune vocal proiectului de lege, o mișcare care îi va testa capacitatea de a continua să distrugă legislația bipartizană în Congres în timpul campaniei electorale.
Acum, Trump a oferit o explicație pentru revenirea sa asupra acestui demers, spunând că nu a vrut să ofere și mai multă putere Facebook, pe care o consideră un dușman de moarte.
Într-un interviu acordat la CNBC, Trump a spus că încă mai consideră TikTok o amenințare la adresa securității naționale, dar că interzicerea acestei aplicații i-ar face pe tineri „să înnebunească”. El a adăugat că orice acțiune care ar dăuna platformei ar aduce beneficii Facebook, „dușmanul poporului”.
„Sunt multe lucruri bune și rele cu TikTok”, a adăugat el, „dar ceea ce nu-mi place este că, fără TikTok, Facebook poate deveni mai mare, iar eu consider că Facebook este un dușman al poporului, împreună cu o mare parte din mass-media”.
TikTok și-a trimis utilizatorii să inunde liniile telefonice ale Congresului
Nu este încă clar dacă schimbarea accentului de către Trump va eroda baza largă de susținere a proiectului de lege în Camera Reprezentanților, unde lupta pe marginea legislației a devenit tensionată. Mulți legislatori au fost furioși săptămâna trecută când TikTok și-a trimis utilizatorii să inunde liniile telefonice ale Congresului cu apeluri care îi implorau pe membri să nu închidă platforma.
„Răsturnarea de situație a lui Trump privind TikTok îi pune pe republicanii din Camera Reprezentanților într-o poziție foarte ciudată, deoarece îi obligă să aleagă între a-l susține pe Trump sau a ține piept Chinei”, a declarat Geoff Garin, un strateg democrat.
Avantajul politic la mijloc
Recenta inițiativă legislativă este unul dintre eforturile din ultimul an care vizează limitarea TikTok, din cauza îngrijorărilor că relația dintre ByteDance și Beijing prezintă riscuri pentru securitatea națională, iar președintele Biden a declarat că o va semna. Platforma s-a străduit să răspundă încercărilor de restricționare, iar compania a declarat că directorul său executiv, Shou Chew, va fi la Washington în această săptămână pentru întâlniri programate înaintea votului din Camera Reprezentanților.
Spre deosebire de problema imigrației, cele două partide de pe scena politică americană nu sunt divizate în privința TikTok. Ambele văd un avantaj politic în susținerea politicilor care vizează China.
Citiți și:
Lady Gaga nu se dezminte: Ce înseamnă misteriosul „Tik Tok Tik Tok”