Creșterea vertiginoasă a TikTok de la aplicația de nișă de partajare a videoclipurilor, la gigantul rețelelor sociale globale a atras o atenție atentă, în special asupra legăturilor sale cu China.
Platforma se confruntă cu acuzații de spionaj în Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a demarat o anchetă pentru afirmațiile că a fost folosită pentru a influența alegerile prezidențiale din România în favoarea unui candidat de extremă dreaptă.
Deci este TikTok un instrument de spionaj pentru Beijing, o aplicație distractivă sau ambele?, titrează Bangkok Post. UE cercetează dacă victoria surpriză a candidatului la președinție Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a fost ajutată de amestecul Rusiei și de „tratamentul preferențial” din partea TikTok, potrivit aceleiași surse.
Este a treia investigație pe care comisia a lansat-o împotriva TikTok, care riscă amenzi de până la șase la sută din cifra de afaceri globală. Platforma a declarat că a întreprins „acțiuni solide” pentru a combate dezinformarea legată de alegeri. Rusia a negat amestecul în vot.
În aprilie, Statele Unite au adoptat o lege prin care proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, să vândă platforma până pe 19 ianuarie, pe motiv că a permis Chinei să acceseze datele despre utilizatorii din SUA. Dacă nu, platforma ar fi interzisă în Statele Unite. TikTok a recunoscut că angajații ByteDance din China au accesat datele americanilor, dar a negat că a furnizat date autorităților chineze.
TikTok, un fenomen pentru tineri
Pentru a proteja datele, guvernul SUA, Comisia Europeană și guvernul Marii Britanii au interzis deja TikTok de pe dispozitivele de lucru ale angajaților lor în 2023. Dar interdicțiile nu au oprit creșterea TikTok. Cu peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, platforma reprezintă un fenomen pentru tinerii atrași de derularea nesfârșită de videoclipuri ultra-scurte.
Aproape o treime dintre utilizatorii TikTok au între 10 și 19 ani, potrivit agenției Wallaroo. Dar acest succes a adus acuzații că platforma încurajează răspândirea dezinformării și a conținutului ilegal, violent sau pornografic, în special în rândul tinerilor.
TikTok a devenit rapid cea mai descărcată aplicaţie, depăşind platforme precum Facebook şi Instagram. Însă, succesul a atras şi probleme: India a interzis aplicaţia în 2020, iar SUA au ameninţat cu restricţii stricte, suspectând influenţele guvernului chinez asupra ByteDance.
Pe fondul izolării provocate de pandemia COVID-19, descărcările globale ale aplicaţiei au atins un record de 300 de milioane în primul trimestru din 2020. Acest boom a consolidat poziţia TikTok ca lider în industria reţelelor sociale.
TikTok s-a numărat printre numeroasele platforme vizate de o lege emblematică adoptată în Australia în noiembrie, care interzice accesul persoanelor sub 16 ani la rețelele sociale. Firmele de rețele de socializare care nu respectă legea riscă amenzi de până la 50 milioane USD (32,5 milioane USD) pentru „încălcări sistemice”. TikTok a spus că este „dezamăgit” de legislația australiană, susținând că ar putea împinge tinerii în „colțurile mai întunecate ale internetului”.
Algoritmul puternic a menținut platforma în „fruntea jocului”
Caracteristicile sale de editare și algoritmul puternic au menținut platforma în fruntea jocului, atrăgând o armată de creatori și influenți, precum și creând mulți dintre ei. Dar algoritmul este opac și adesea acuzat că conduce utilizatorii în silozuri de conținut digital.
De asemenea, angajații TikTok și ByteDance cresc manual numărul de vizualizări ale anumitor conținuturi, potrivit unui raport din Forbes. TikTok a spus că promovarea manuală afectează doar o mică parte din videoclipurile recomandate.
În august, compania, sub presiunea autorităților de reglementare din UE, a fost forțată să renunțe la o funcție din spin-off-ul său TikTok Lite din Franța și Spania, care recompensa utilizatorii pentru timpul petrecut în fața ecranelor lor. În acel program de recompense, utilizatorii cu vârsta de 18 ani și peste puteau câștiga puncte pentru a le schimba pentru bunuri precum vouchere sau carduri cadou, dând like și vizionand videoclipuri.
Acesta a fost acuzat de UE că ar putea avea „consecințe foarte dependente”. Aplicația este acuzată în mod regulat că pune utilizatorii în pericol prin răspândirea videoclipurilor periculoase „provocare”. Se pare că mai mulți copii au murit în timp ce încercau să reproducă așa-numita provocare de blackout, care implică utilizatorii să-și țină respirația până când leșin.
Critici la adresa TikTok şi cereri de transparenţă
Deşi TikTok susţine că a transferat datele utilizatorilor americani şi europeni în centre din afara Chinei, suspiciunile legate de accesul angajaţilor ByteDance la aceste informaţii persistă. Algoritmul său inovator, apreciat pentru eficienţa sa, este şi motivul principal al îngrijorării faţă de influenţa platformei asupra utilizatorilor.
Directorul executiv Shou Zi Chew a declarat în faţa Congresului american că TikTok nu este sub controlul guvernului chinez, subliniind independenţa companiei de influenţa politică de la Beijing. În ciuda eforturilor de a clarifica poziţia sa, TikTok continuă să fie percepută ca o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale de către Washington şi Bruxelles.
TikTok nu este disponibil în China, unde ByteDance operează aplicaţia Douyin, care, spre deosebire de versiunea internaţională, este supusă cenzurii stricte şi reglementărilor autorităţilor chineze.
Citiți și: Când s-a văzut președintele Biden cu vedete TikTok