Thomas Crooks era un hacker introvertit în vârstă de 20 de ani, care tocmai obţinuse un loc la un program universitar de inginerie. Ideologia lui Crooks şi motivele pentru care a apăsat pe trăgaci ca să îl împuște pe Donald Trump au rămas un mister, potrivit presei din SUA.
Crooks fusese deja semnalat ca suspect de către forţele de ordine. În momentul în care doi ofiţeri de poliţie au mers să-l verifice, acesta era pe acoperiş, târându-se pe burtă. „Are o armă”, a strigat un trecător.
Crooks, un hacker introvertit în vârstă de 20 de ani care tocmai obţinuse un loc la un program universitar de inginerie, s-a întors spre ţinta sa aflată la aproximativ 400 de picioare distanţă. A tras mai multe focuri asupra lui Trump, retezând urechea fostului preşedinte, omorând un membru al audienţei şi rănind alte două persoane înainte ca lunetiştii Serviciului Secret de pe o clădire din apropiere să îl împuşte mortal.
Ce spune un susţinător al lui Donald Trump
Această relatare a primei tentative de asasinat care a rănit un preşedinte al SUA din 1981 se bazează pe interviuri cu mai multe persoane, inclusiv reprezentanţi ai forţelor de ordine, colegi de şcoală ai lui Crooks şi martori care au participat la miting, împreună cu documente publice şi relatări din presă. Crooks a tras cu puşca la aproximativ 18:10, potrivit unui fotograf Reuters prezent la miting. Trump a tresărit şi şi-a apucat urechea dreaptă. Agenţii Secret Service l-au abordat pe fostul preşedinte, iar unii susţinători au sărit să se adăpostească. Un glonţ a lovit ceea ce părea a fi conducta hidraulică a unui motostivuitor care susţinea un grup de boxe în partea dreaptă a scenei. Lichidul s-a împrăştiat prin mulţime, iar braţul liftului s-a prăbuşit. În stânga, ţipetele au izbucnit acolo unde un spectator a fost împuşcat mortal.
În timp ce agenţii Secret Service îl luau pe fostul preşedinte de pe scenă, unii susţinători s-au grăbit să se pună la adăpost. Alţii au luat copiii şi s-au grăbit spre porţi.
„Publicul nu era aşa cum te-ai aştepta de la o mulţime care tocmai a trecut prin aşa ceva”, a spus Saurabh Sharma, un susţinător al lui Trump care stătea aproape în faţă. „Toată lumea era foarte liniştită. Erau câteva femei care plângeau. Spuneau: „Nu pot să cred că au încercat să-l omoare”.
Ce imagini a căutat atacatorul
La patru zile după tentativa de asasinat se contura o imagine coerentă a momentelor dinaintea împuşcăturii. Dar ideologia lui Crooks şi motivele pentru care a apăsat pe trăgaci au rămas un mister. Mai degrabă, potrivit unei părți a presei din SUA, „o sumă de mistere neelucidate”.
O revizuire a telefonului lui Crooks de către Biroul Federal de Investigaţii a arătat că acesta a căutat imagini atât ale preşedintelui Joe Biden, cât şi ale lui Trump, precum şi ale altor figuri celebre, în zilele dinaintea împuşcăturii, a relatat miercuri New York Times, citând parlamentari americani informaţi cu privire la anchetă.
Crooks a căutat datele apariţiilor publice ale lui Trump şi ale Convenţiei Naţionale Democrate, se arată în raport. El a căutat, de asemenea, „tulburare depresivă majoră” pe telefonul său, a declarat Times. Reuters nu a fost în măsură să confirme în mod independent raportul.
Pe de altă parte, Statele Unite au primit în ultimele săptămâni informații cu privire la un complot al Iranului de a încerca să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump, a informat CNN, citând persoane informate în acest sens, relatează Reuters.
Cum a reușit un tânăr de 20 de ani să se apropie atât de mult de Trump?
Existența informațiilor privind amenințarea din partea unei agenții ostile de informații străine – și securitatea sporită pentru Trump – ridică noi întrebări cu privire la erorile de securitate de la mitingul de sâmbătă din Butler, Pennsylvania, și cum a reușit un tânăr de 20 de ani să se apropie atât de mult încât să-i permită să tragă focuri de armă care l-au rănit pe fostul președinte.
Nu este clar dacă detaliile amenințării pe care o presupunea Iranul a fost comunicat echipei de campanie a lui Trump, care a spus într-o declarație: „Nu comentăm detaliile de securitate ale președintelui Trump. Toate întrebările ar trebui să fie adresate agenției Secret Service a Statelor Unite.”
Secret Service „a adăugat recent resurse și capacități de protecție la echipa de protecție a fostului președinte”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Anthony Guglielmi.
Oficialii Secret Service au avertizat în mod repetat echipa de campanie a lui Trump împotriva organizării de mitinguri în aer liber, care prezintă riscuri mai mari decât evenimentele la care agenția poate controla mai bine accesul, au spus oamenii cu informații pe această temă. Avertismentele au fost de natură mai generală, au spus sursele. FBI, care conduce investigația după tentativa de asasinat de sâmbătă, a refuzat să comenteze. FBI a anunțat luni că a obținut accesul la telefonul lui Thomas Matthew Crooks, care a încercat să îl asasineze pe fostul președinte american, însă oficialii tot nu știu încă motivul atacului.