Rezultatele unui studiu internațional major făcut în 30 de țări și evidențiat de The Guardian, relevă date îngrijorătoare: doar 57% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani consideră că democrația este preferabilă oricărei alte forme de guvernare, față de 71% dintre cei peste 56 de ani.
Mai mult, 42% dintre tineri au declarat că susțin conducerea militară, față de doar 20% dintre cei mai în vârstă. Sunt rezultatele unui studiu internațional major făcut în 30 de țări.
Totuși, per total studiul arată că 86% dintre respondenți ar prefera să trăiască într-un stat democratic și doar 20% cred că regimurile autoritare sunt mai capabile să ofere „ceea ce își doresc cetățenii”.
Oamenii din întreaga lume încă vor să creadă în democrație, dar…
„Descoperirile noastre sunt în același timp îngrijorătoare și alarmante”, a spus Mark Malloch Brown, președintele OSF și fost secretar general adjunct al ONU. „Oamenii din întreaga lume încă vor să creadă în democrație, dar generație după generație această credință dispare pe măsură ce cresc îndoielile cu privire la capacitatea ei de a aduce schimbări concrete în viața lor”, a punctat Brown.
Sondajul a relevat un sprijin puternic pentru drepturile omului, majorități cuprinse între 85% și 95% în toate regiunile și la fiecare nivel de venit fiind de acord că a fost greșit ca guvernele să încalce drepturile individuale pe motive de aspect, religie, orientare sexuală sau gen.
Într-o perioadă de înmulțire a crizelor naționale și internaționale – respondenții erau cei mai îngrijorați de sărăcie și inegalitate (20%), criza climatică (20%) și corupție (18%). Mai mult de jumătate (53%) au simțit că țara lor se îndreaptă în direcția greșită și aproximativ o treime a spus că politicienii nu lucrează în interesul lor.
Când aproape jumătate dintre respondenți (49%), inclusiv țări la fel de diferite precum Bangladesh și SUA, au declarat că s-au luptat să se hrănească cel puțin o dată în ultimul an, democrația nu își atinge potențialul, se arată în raport. „Încrederea în elementele fundamentale ale democrației coexistă cu îndoieli profunde cu privire la practica și impactul ei în lumea reală”, a spus Malloch Brown.
Nesiguranța, preocupare majoră
O medie de 58% dintre respondenți au spus, de asemenea, că sunt îngrijorați că tulburările politice din țările lor ar putea duce la violență în anul următor, o teamă care a fost cea mai mare în Africa de Sud și Kenya (79%), Columbia (77%) și Nigeria ( 75%), dar a inclus două treimi dintre respondenți din SUA și Franța.
Nesiguranța a fost, de asemenea, o preocupare majoră. 42% dintre oameni, inclusiv majorități semnificative din America Latină – 74% în Brazilia, 73% în Argentina, 65% în Columbia și 60% în Mexic – spunând că nu simt că legile din țara lor i-au ținut în siguranță.
Aproximativ 70% dintre cei peste 36.000 de oameni chestionați au spus că sunt îngrijorați de criza climatică. Le este teamă că le va afecta viața și mijloacele de trai în anul viitor. Cei mai preocupați sunt cei din Bangladesh (90%), Turcia (85%), Kenya (83%) și India (82%). Cei mai puțin îngrijorați sunt locuitorii din China (45%), Rusia (48%) și Marea Britanie (54%).
Corupția, principala îngrijorare
Criza climatică a fost văzută drept cea mai importantă provocare cu care se confruntă lumea de către 32% dintre oamenii din India și Italia, urmate de Germania (28%), Egipt (27%), Mexic (27%), Franța (25%) și Bangladesh (25%).
La nivel național, însă, corupția a fost principala îngrijorare, o medie de 23% spunând că este problema principală cu care se confruntă țara lor – variind de la 6% în Germania și 7% în Franța și Marea Britanie, până la 45% în Ghana, 44 % în Nigeria și 37% în Columbia.
Dintre problemele care afectează în mod direct oamenii, sărăcia și inegalitatea s-au clasat pe primul loc – inclusiv în Senegal, cea mai mică economie chestionată, și în SUA, cea mai mare – cu un scor mediu de aproximativ 21%.
China, impact pozitiv?
Migrația, deși foarte vizibilă ca o problemă esențială a campaniei politice în multe țări, a reprezentat o îngrijorare redusă. Doar 7% dintre respondenți au spus că migrația este cea mai mare preocupare a lor, la nivel global și național, iar 66% au dorit să vadă rute mai sigure și legale pentru migranți.
Mulți respondenți au considerat că influența în creștere a Chinei va fi o forță spre bine, cu aproape de două ori mai mulți respondenți considerând că va avea un impact pozitiv (45%) asupra țării lor decât unul negativ (25%). Cu toate acestea, oamenii din țări cu venituri mai mici, cum ar fi Pakistan (76%), Etiopia (72%) și Egipt (71%) au fost mult mai entuziaști decât cei din democrațiile cu venituri mai mari, cum ar fi Japonia (3%), Germania (14 %), Marea Britanie (16%) și SUA (25%).