Poluanții eliberați de plitele cu gaz ucid 40.000 de europeni în fiecare an, potrivit unui studiu menționat de The Guardian, care evidențiază pericolul din bucătărie.
Studiul atrage atenția că numărul morților din această cauză e de două ori mai mare decât în urma accidentelor rutiere, notează The Guardian. Potrivit studiului, în România în 60% dintre gospodării se gătește cu gaz.
„În 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu dioxid de azot este de multe ori mai mare în bucătăriile care folosesc gaz decât în cele care folosesc aragaz electric”, a spus Delgado-Saborit. „Dar abia acum avem un număr al deceselor”. Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz, ajungând la 54% dintre gospodăriile din Marea Britanie și la peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria.
Raportul, care a fost susținut de Fundația Europeană pentru Climă, se bazează pe cercetările de anul trecut care au măsurat calitatea aerului în case pentru a afla cât de mult gătitul cu gaz a crescut poluarea aerului din interior. Rezultatele sunt în concordanță cu un studiu efectuat în SUA în mai , care a constatat că sobele cu gaz și propan contribuie la 19.000 de decese de adulți în fiecare an.
UE și-a înăsprit regulile privind calitatea aerului exterior luna aceasta, dar nu a stabilit standarde pentru calitatea aerului din interior. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat autoritățile să elimine treptat sobelor cu gaz prin stabilirea limitelor de emisii și să acorde subvenții pentru ca oamenii să renunțe la ele.
„La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, ca și țigările, sobele pe gaz ne umple casa de poluare”, a spus Sara Bertucci de la EPHA. Când gătesc, oamenii se pot proteja parțial de emisiile poluante dacă deschid ferestrele sau dau drumul la hotă.