back to top
spot_img

Tesla Optimus, robotul pe care deja (probabil că) îl vrei în casă

Tesla a prezentat în această săptămână o versiune actualizată și mult mai avansată a noului său robot, Optimus, care în aproximativ o jumătate de an a „învățat” să meargă fără să se mai împiedice, să recunoască obiecte, să le ridice și chiar să asambleze „frați și surori” de-ale lui. Dacă ai copii, asta îți cam sună cunoscut, nu?

Una dintre știrile săptămânii ce tocmai se încheie – trecută cu vederea de cam toată lumea – este una de mare importanță pentru că va avea un impact major asupra vieții oamenilor, și asta mai curând decât ai crede.

Video de prezentare Optimus

La 17 mai, Tesla lui Elon Musk a făcut publice imagini video cu robotul umanoid Optimus, care este după cum spune miliardarul american gata de a intra în producție. În cursul unei întâlniri cu acționarii Tesla, Musk a „tradus” imaginile din filmulețele de prezentare, subliniind chestii tehnice precum controlul cuplului motorului, descoperirea și memorarea traseului, instruirea inteligenței artificiale din mișcările urmărite de om și manipularea obiectelor. Adică ce face exact un copil, în primii săi ani.

Se ia un picior… și se pune la un „frate”

Așa cum vedeți și singuri în video, Optimus poate ridica obiecte dintr-un container și să le pună în altul, printre acestea fiind chiar… un picior de Optimus.

Să revenim, deci, la afirmația de la început, referitoare la impact. Ca la matematică, să susținem concluzia cu ipotezele. În primul rând, trebuie subliniat că vorbim despre Tesla. După cum ne arată ultimii 12 ani, ABSOLUT tot ce și-a propus Tesla să realizeze, a obținut: mașinile Tesla (care se vând excelent, SpaceX, Starlink, AI etc. Inclusiv Cybertruck (cu „rol” și în filmul cu Optimus) iese pe piață, iar numărul de comenzi îl fac un succes chiar înainte de intrarea în producție.

Factorul de succes doi: Elon Musk

Musk este recunoscut ca fiind unul dintre foarte puținii oameni de afaceri care plănuiește, dezvoltă și urmărește proiectele sale de afaceri nu neapărat cu o mână de fier în înțelesul clasic al frazei, ci în sensul în care nu se lasă până când produsul sau serviciul respectiv nu devine un succes.

Deși și-a exprimat îndoieli și temeri referitoare la inteligența artificială (AI este componentă de bază pentru Optimus), Musk va face totul ca robotul lui Tesla să fie un succes.

Elon Musk „traduce” ce face Optimus acum

Impact trei: AI

Inteligența artificială, de care foarte multă lume vorbește în această perioadă, se dezvoltă într-un ritm accelerat. Unii ar spune „amețitor” – mai ales cei care își aduc aminte de pe la „mate” ce înseamnă progresie geometrică, sau chiar, în curând, progresie logaritmică.

Mai simplu spus, dacă vrei să îți explici de ce, dacă în 2018 sau 2019, AI era în stadiu aproape incipient, iar în 2023 avem ChatGPT care scrie lucrări de licență la drept și ia nota de trecere cu ele, trebuie să iei în calcul faptul că la dezvoltarea inteligenței artificiale în prezent se folosește… inteligență artificială.

În acest ritm, mai ales dacă nu se intervine pentru a se limita viteza de dezvoltare și pentru a se stabili niște reguli (un subiect pe care vă promit că vom mai reveni), în 2025, 2026 sau 2027 vei avea, probabil, un Optimus prin casă. Ce zici?

author avatar
Cristian Iovițu

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...