Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care oferă asiguraţilor dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii. Legea merge acum la Klaus Iohannis, președintele României, pentru promulgare.
Terapia durerii, subvenționată de stat
Proiectul vizează reglementarea dreptului asiguraţilor de a beneficia de servicii medicale pentru terapia durerii, incluzând diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor de toate vârstele, fie ei copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice.
Scopul este îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.
Cum este definită durerea
Conform actului normativ, durerea este definită ca “experienţa senzorială şi emoţională neplăcută asociată sau semănând a fi asociată cu o leziune tisulară reală sau potenţială”.
Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt descrise în proiect ca un “ansamblu de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”.
Servicii medicale pentru dureri, mai ieftine sau gratuite
Astfel, pacienții cu dureri acute sau cronice vor putea beneficia de servicii medicale mai accesibile sau chiar gratuite. Terapia durerii implică multiple specializări, de la neurologie, ortopedie și neurochirurgie, până la recuperare medicală și radiologie.
Anterior, multe dintre tratamentele necesare pacienților nu erau acoperite de Casa Națională de Asigurări, ceea ce făcea ca mulți să nu-și poată permite costurile ridicate. Decontările vor fi realizate în funcție de bugetul disponibil al Casei de Asigurări de Sănătate.
Ce drepturi au pacienții
Proiectul de lege stipulează că “asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, prevenirea complicaţiilor, recuperarea după boală şi terapia durerii. Managementul durerii pentru asiguraţii care beneficiază de aceste servicii se va realiza integrat şi interdisciplinar, bazat pe dovezi, conform ghidurilor şi protocoalelor medicale naţionale”.
Ministerul Sănătăţii, împreună cu celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei, vor elabora strategii privind formarea profesională în managementul durerii pentru profesionişti şi educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii, după consultarea cu organismele profesionale, conform prevederilor actului normativ.
Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost forul decizional în acest caz, notează Agerpres.
Legea merge acum la președintele României pentru promulgare.