Un sondaj INSCOP Research relevă faptul că peste 45% dintre români sunt atrași de teoria conspirației. Sondajul mai relevă că peste 48% dintre români cred că mass media nu relatează evenimente planetare!
Peste 70% din români cred că sunt expuşi, într-o măsură mai mare sau mai mică, ştirilor false, conform sondajului. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre respondenţi sunt convinşi că mass-media nu relatează în întregime evenimentele importante petrecute la nivel planetar. Peste 48% din populația României este convinsă că în lume se întâmplă multe lucruri foarte importante despre care oamenii obișnuiți nu sunt niciodată informați, iar un procent similar consideră că, de obicei, politicienii nu prezintă adevăratele motive din spatele deciziilor pe care le iau.
În același timp, peste jumătate dintre cei intervievați prezintă o apetență pentru teoriile conspiraționiste și susțin că evenimente aparent fără legătură unul cu celălalt sunt rezultatul unor activități secrete.
Mai precis, peste 45% dintre români sunt total de acord cu ideea că există organizații secrete care influențează deciziile politice, iar puțin peste 30% se declară convinși că rezultatele alegerilor din țările democratice sunt controlate. Și nu reflectă votul populației.
Peste jumătate dintre români prezintă o apetență pentru teoria conspirației
Sondajul de opinie a fost realizat în luna iunie de INSCOP Research, la comanda Agenţiei de presă News.ro, pe un eşantion de 1.100 de persoane, având o eroare maximă admisă a datelor de +/- 2,95%.
Teoriile conspiraţiei au devenit unul dintre cele mai interesante şi, în acelaşi timp, periculoase aspecte ale societăţii moderne. Unii oameni tind să creadă orice, iar cercetătorii spun că, în sfârşit, au aflat din ce cauză. Un studiu revoluţionar publicat recent în revista americană Psychological Bulletin a dezvăluit motivele pentru care anumiţi oameni cred în aceste teorii ale conspiraţiei.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion foarte mare, de 158.743 de persoane şi, nu numai din acest motiv, nu este unul obişnuit. Cercetătorii au utilizat şi date rezultate în urma altor 170 de studii şi astfel au ajuns caracteristicile comune ale celor care cred în teorii ale conspiraţiei.
Trăsăturile personale şi emoţiile puternice joacă roluri primordiale în acest sens. Unii oameni au nevoie de explicaţii şi certitudini în legătură cu ce se întâmplă în societate, pe când alţii au nevoie să fie înţeleşi de cei din jur.
„Cei care cred în teorii ale conspiraţiei nu sunt doar cei cu un nivel de inteligenţă mai scăzut sau cei cu probleme mintale”, spune psihologul Shuana Bowes, cea care a condus studiul.
Nu numai la români. Mulţi sunt cei care adoptă teoria conspirației
„În schimb, mulţi adoptă aceste teorii pentru a-şi îndeplini nevoi de care sunt privaţi sau a găsi o explicaţie pentru suferinţele lor”, a mai spus Bowes. Studiul defineşte teoriile conspiraţiei drept „explicaţii cauzale ale evenimentelor ce dau vina pe grupuri de indivizi puternici (conspiraţioniştii)”. Conspiraţioniştii au nevoie să lucreze în secret pentru a-şi ascunde planurile care le aduc beneficii lor şi afectează binele majorităţii, potrivit celor ce cred aceste teorii.
După ce au revăzut cercetările recente în domeniul teoriilor conspiraţiei, cercetătorii au întocmit o listă de 52 de trăsături motivaţionale şi personale despre care credeau că sunt asociate cu credinţa în teorii ale conspiraţiei şi s-a dovedit că au avut o foarte mare acurateţe.
Shuana Bowes a precizat că 90% dintre trăsăturile incluse în listă s-au dovedit legate de credinţa în teoriile conspiraţiei, în diferite grade. Astfel, s-a dovedit că în cazul acestor persoane este vorba de un complex psihologic extrem de complicat.
Predominant, cei care cred în aceste teorii au un model motivaţional alcătuit din trei părţi.
În primul rând este vorba despre înţelegerea mediului în care trăieşte cel care crede aceste teorii, apoi despre faptul că îl face să se simtă în siguranţă şi în al treilea rând îi oferă o imagine de sine superioară, deşi fragilă.
Teoria conspirației: La ceilalți, ca și la români
Autoarea mai spune că motivaţiile sunt importante, chiar esenţiale în puzzle-ul ideilor conspiraţioniste. Oamenii care sunt mânaţi de dorinţa de a se simţi unici este mai probabil să se numere printre cei care cred în aceste teorii, iar deficienţele în gândirea analitică sunt un indicator cheie pentru cei care cred teoriile conspiraţiei. Alienarea şi respectul de sine scăzut sunt alte caracteristici ale acestor persoane.
Credinţa în teoriile conspiraţiei este legată şi de paranoia, de închiderea în sine sau de tendinţa de a avea experienţe neobişnuite. Nu au legătură cu aceste teorii persoanele extravertite, deschise, cei care se fac uşor plăcuţi sau cei conştiincioşi atunci când vine vorba de informarea lor.
Rezultatele studiului arată că persoanele care cred în aceste teorii suferă în foarte mare parte de tulburări de personalitate. Trei factori s-au remarcat în cazul celor care cred în teoriile conspiraţiei.
În primul rând este tendinţa de a avea credinţe şi experienţe ciudate, percepţia pericolului şi a ameninţării şi a fi antagonist sau a te simţi superior celorlalţi.
Cum e la români
O deficienţă a studiului sus menționat este că a fost făcut doar pe vorbitori nativi de limba engleză, chiar dacă sunt din mai multe ţări.
Încrederea în teoriile conspiraţiei se autoalimentează şi se întăreşte în timp, astfel că este extrem de dificil ca o persoană să fie determinată să renunţe la această credinţă, iar consecinţele pot fi, în unele cazuri, extrem de serioase.
Psihologul braşovean Maria Teherciu spune, potrivit Bună Ziua Brașov, că şi în cazul românilor lucrurile stau la fel, concluzie la care a ajuns în urma experienţelor profesionale de-a lungul timpului, iar românii nu sunt imuni la aceste teorii. În cazul lor există şi un specific dat de realitatea trăită în perioada comunistă şi imediat după aceasta.
„Societatea noastră este bântuită de o bună bucată de vreme de o teorie a conspiraţiei legată de modalitatea în care serviciile controlează viaţa întregii societăţi din România, în special viaţa politică. Potrivit unui sondaj, peste 60% dintre români cred în aceste teorii, ca urmare a dezinformării, a ştirilor false, a nivelului de cunoaştere destul de scăzut, motiv pentru care teoria conspiraţiei prinde în special la persoanele cu studii medii sau chiar mai puţine”, a explicat Maria Teherciu.