România nu a fost niciodată într-o situație diplomatică mai dificilă decât cea din prezent. Avem un președinte neales de popor, fără cunoștințe de limbi străine, dar care călătorește frecvent, iar ministrul de Externe pare mai preocupat de…pensionare, decât de activitatea sa actuală.
Într-o perioadă în care România este sub observația Rusiei și a Statelor Unite – unii ne atacă verbal, iar alții ne critică pentru încălcarea democrației și a libertăților cetățenești – țara se află fără pilonul principal al securității unui stat: protecția diplomatică.
Motivul?
Ei bine…președintele, a cărui principală responsabilitate este reprezentarea țării în afaceri externe, nu vorbește nicio limbă străină, iar consilierii nu l-au învățat mai mult decât un simplu „Yes”, după cum subliniază Național.ro
Președintele interimar care călătorește des

Ilie Bolojan a plecat, din nou, în afaceri externe, de data aceasta la Paris, pentru o întâlnire cu Emmanuel Macron.
Desigur, va fi însoțit de un translator, dar rămâne de văzut cine îi va șopti acum, după ce la vizita anterioară a avut o atitudine stânjenitoare, evitând privirea liderului de la Elysee.
Tensiuni actuale la Ministerul de Externe
Ministerul de Externe este într-o adevărată furtună în aceste zile, iar „meritul” îi revine exclusiv lui Emil Hurezeanu, fost „redactoraș” la Europa Liberă.
Nu doar că a compromis imaginea MAE fiind prins cu minciuna în legătură cu discuțiile avute cu delegația americană la Conferința pentru securitate de la München luna trecută, dar diplomații români au aflat din presă că Statele Unite au exclus România din Programul Visa Waiver.
Hurezeanu a realizat că nu mai are nicio șansă și acum își negociază retragerea.
Conform surselor Național.ro, Hurezeanu are pretenții și nu acceptă orice post. Inițial, a încercat să obțină o funcție de ambasador la Washington, dar intențiile lui au fost respinse. Acum, se pare că vizează funcția de ambasador în Elveția, unde ar putea să se bucure de liniște și stabilitate într-o țară neutră, dar prosperă.
Care este, de fapt, problema în diplomația românească?
În aceste condiții, problema nu este plecarea lui Emil Hurezeanu, ci găsirea rapidă a unui înlocuitor.

Diplomația românească are nevoie de un politician cu relații externe, dar mai ales la Washington. Fără un reprezentant care să deschidă ușile Partidului Republican și ale Casei Albe, numirea unui nou ministru de Externe va fi inutilă, atâta timp cât politica submisivă față de Paris și Bruxelles continuă.
Dintre numele menționate în prezent, singurul care ar putea relansa dialogul între România și Statele Unite pare a fi liberalul Ben Oni Ardelean.
Legăturile sale strânse cu senatorii și congresmenii republicani sunt binecunoscute, iar întrebarea care se pune public este: de ce PNL și Ilie Bolojan nu valorifică acest avantaj, care ar putea duce, în sfârșit, la normalizarea relațiilor cu cel mai puternic partener al nostru?