Deja se știe: culoarea anului 2025 a fost desemnată de redutabilul Institut Pantone culoarea Mocha Mousse. Ceva care pe românește ar suna într-un anumit fel. Însă se spune că, de fapt, culoarea vedetă a lui 2025 este alb, culoarea păcii. Tendințe în modă 2025.
De la Donald Trump și până la Riccardo Muti – dirijorul din acest al al Concertului de Anul Nou de la Viena, toată lumea vorbește despre pace. Prin urmare, albul e în trend, în pofida faptului că Mocha a fost instituită vedetă în noile colecții ale diverselor case de modă. Pe considerentul că, la job sau în timpul liber, Mocha Mousse adaugă o notă de atemporalitate fiecărui look.
„Dar ceva mai colorat n-aveți?”, ați putea întreba. Nimeni nu spune că trebuie să ne îmbrăcăm neapărat numai în nuanțe de Mocha Mousse (sau dacă o purtăm, o putem combina cu roșu, mov, galben, ar merge foarte bine cu roz, ș.a.) , deoarece unii dintre designeri au anunțat încă din pandemie că se poartă „ce vrem și cum vrem”, declarând un fel de libertate ad-hoc a stilului.
Nu în ultimul rând, cel puțin pentru ținuta de Revelion, unele tendințe înclină spre culorile vibrante, precum grena (pe alocuri rubiniu) și auriu. Aceste nuanțe energice sunt considerate a fi perfecte pentru a adăuga un plus de festivitate ținutelor. Nici ținutele cu paiete, sclipici sau fir metalic nu au fost uitate de stiliști pentru noaptea dintre ani, fiind etern ideale pentru un efect spectaculos, în diverse combinații. Chiar și cu Mocha!
Și acum momentul adevărului: se pare că albul revine în tendințe în 2025. Dacă până acum a fost dată uitării, culoarea-simbol a purității va fi din nou vedeta anului care ne stă în față.
Tendințe în modă. Alb – Impact psihologic și pace!
Albul, o culoare clasică și atemporală, va fi una dintre nuanțele de bază în moda anului 2025, spun experții în modă, potrivit Plumager . De la ținute casual până la cele mai rafinate creații haute couture, albul, simbolul păcii și al purității, se va purta în diverse variante, chiar și toamna când apar de obicei culorile mai închise, precum maro, violet, muștar și gri.
Și ca detaliu de efect al anului 2025 în modă va fi dantela albă, integrată nu doar în rochii de mireasă, dar și în piese casual și ținute de vacanță. Case de modă precum 3.1 Phillip Lim și Dennis Basso au prezentat deja colecții pentru 2025 care includ bluze și pantaloni din dantelă albă, aducând o notă de eleganță și rafinament chiar și în ținutele de zi cu zi, după cum notează Vogue.
Potrivit specialiștilor, din punct de vedere psihologic hainele albe pot aduce beneficii stării mentale prin efectele simbolice și psihologice pe care această culoare le are. Albul este adesea asociat cu puritatea, liniștea și claritatea, ceea ce poate contribui la o stare de calm și echilibru emoțional.
De asemenea, albul este simbolul unui nou început, ceea ce poate stimula optimismul și o atitudine deschisă față de noi oportunități. Albul are și capacitatea de a reflecta lumina, creând astfel o atmosferă luminoasă și energizantă, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și induce o senzație de vitalitate. De asemenea, albul este asociat cu ordinea și curățenia, iar purtarea acestei culori poate influența pozitiv percepția de sine, oferind un sentiment de încredere și control, conform specialiștilor.
Tendințe în modă. Pace – vârsta de aur inițială a umanității
În ansamblu, îmbrăcămintea de culoare albă poate aduce o atitudine pozitivă față de viață. Și cel mai important: pe finalul anului 2024 s-a tot vorbit despre pace, în condițiile în care faptul că omenirea se tot înarmează arată o tendință cam globală spre război (după cum au evidenţiat unii dintre analiiștii politici în ultimul timp).
Apariția albului în tendințe sugerează dorința de pace a oamenilor. Și, dacă e să vorbim despre trenduri, poate că tonul l-a dat și noul președinte al SUA, Donald Trump, care a tot adus în discuție pacea în rezolvarea conflictelor, în discursurile sale recente. Pace – cuvânt derivat din latinescul pax, definește în general, în sens pozitiv, o stare de liniște, o stare lipsită de conflicte militare.
În Grecia antică, ideea de pace era legată de vârsta de aur inițială a umanității. În mitologia greacă, Irina (Eirene) este o zeiță alegorică personificând pacea. Simbolul porumbelului cu ramură de măslin este izvorât tot din mitologia antică.
Mai în glumă, mai în serios, refrenul „Să fie pace în lume!” al celebrului cântec interpretat la Cenaclul Flacăra nu a fost nicicând mai actual.
Citiți și: Tendințe 2025 în decorarea casei. Surpriza anului: tavanul