Sistemul imunitar reacționează la temperaturile mari, este rezultatul unui studiu internațional. Potrivit cercetătorilor, există o legătură între vremea caldă și reacțiile de răspuns imunitar al organismului.
Este vorba inclusiv de nivelurile anumitor celule sanguine și indicatorii de inflamație. Rezultatele studiului reprezintă un pas în găsirea unor tratamente care ar putea ajuta la protejarea oamenilor față de temperaturile periculos de ridicate.
Aceste temperaturi au fost asociate cu creșterea ratelor de atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme cardiovasculare.
Cercetarea a fost prezentată marți în cadrul conferinței Epidemiology, Prevention, Lifestyle and Cardiometabolic Health a American Hearth Association din Chicago, fiind considerată preliminară până când rezultatele complete vor fi publicate într-o revistă de specialitate. Studiile anterioare au identificat o legătură între temperatură și inflamație, a anunțat cercetătorul principal, Dr. Daniel W Riggs, epidemiolog și profesor asistent în cadrul diviziei de medicină de mediu de la Facultatea de Medicină a Universității din Louisville, Kentucky.

Citokinele și celulele imune pot fi măsurate ca markeri ai nivelului de apărare al sistemului imunitar drept răspuns la o amenințare percepută.
Echipa de cercetători a analizat probe de sânge prelevate de la 624 de persoane care au făcut parte din proiectul Green Heart Project. Proiectul studiază modul în care plantarea de spații verzi într-un cartier din Louisville ar putea îmbunătăți calitatea aerului și reduce bolile de inimă. Participanții aveau vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, media de vârstă fiind de 50 de ani. Aproximativ 77% erau albi, 18% erau de culoare, iar 59% erau femei. Fiecare persoană a dat o probă de sânge în timpul verilor 2018 și 2019.
Măsurătorile de sânge au fost ulterior comparate cu citirile meteorologice. Rezultatele au fost ajustate în funcție de diferențele de factori demografici, cum ar fi sexul, vârsta, rasă și educația. Rezultatele au fost ajustate în raport de indicele de masă corporală, poluarea aerului și dacă persoana respectivă era fumătoare sau lua medicamente antiinflamatoare.
Rezultatele au arătat o legătură între temperaturile ridicate și creșterea nivelului mai multor citokine.
Una dintre ele, TNF-alfa, este „unul dintre markerii inflamatori majori și joacă un rol important în bolile cardiovasculare”, spune Riggs. O mare parte din cercetările anterioare au analizat dacă perioadele de caniculă provoacă mai multe spitalizări sau decese, spune ea.

„Ceea ce este atât de valoros la acest studiu este că ei încearcă cu adevărat să înțeleagă, la nivelul corpului, mecanismele care pot contribui la acest risc crescut”.
Înțelegerea efectelor căldurii asupra organismului va deveni tot mai importantă odată cu schimbarea climei. Dacă cercetătorii pot înțelege modul în care anumite aspecte ale mediului afectează sănătatea, „poate că vom putea găși și noi modalități de a reduce riscul cardiovascular”, spune Lichtman.
Citiți și
Ultim omagiu lui Nicolae Manolescu, la Ateneul Român