Canalele Telegram au devenit cea mai populară sursă de știri despre războiul din Ucraina. Dar, după cum avertizează presa ucraineană, există marele pericol ca „utilul” Telegram să fie un cal troian!
Funcționalitatea Telegram este folosită în mod activ de Rusia, forțele sale militare și serviciile speciale pentru a submina efortul de război al Ucrainei și pentru a-și stimula pe al său. Printre astfel de practici înșelătoare se numără conturile false care se prezintă drept resurse militare sau guvernamentale ucrainene sau roboții care colectează informații sensibile despre armata ucraineană, notează Kyiv Independent.
Conturile Telegram anonime care se prezintă drept ucrainene, dar în spatele lor sunt de fapt ruși reprezintă o problemă. Aceste conturi funcționează fără nicio supraveghere, iar platforma nu are reglementări care să abordeze dezinformarea. „Principala problemă cu un anumit grup de canale Telegram este anonimatul proprietarilor lor”, a declarat Oleksii Danilov, fost secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, potrivit sursei menționate. „Oamenii ar trebui să știe cine este responsabil pentru diseminarea informațiilor care ajung și influențează milioane de oameni”.
Tocmai în acest context Ucraina a anunțat azi că restricționează Telegram. Situația este însă complexă.
Citiți și: Ucraina restricționează Telegram. Cum s-a ajuns până aici
53% dintre ucraineni preferă Telegram
Telegram a devenit cea mai populară sursă de știri despre războiul din Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv și Centrul Razumkov, realizat la finele lunii martie a.c.
Sondajul relevă că 53% dintre ucraineni preferă acest canal, în detrimentul informațiilor de la rude, YouTube și un grup de cinci radiodifuzori TV format în conformitate cu directiva guvernului pentru a împărtăși resurse și a acoperi războiul. În plus, în timp ce doar 20% dintre ucraineni au folosit Telegram ca sursă de știri în 2021, acest număr a crescut la 72% în 2023, potrivit unui sondaj USAID-Internews.
Unii ucraineni au tras de mult un semnal de alarmă cu privire la pericolele Telegramului. Yaroslav Azhnyuk, un antreprenor ucrainean în tehnologie, susține că creșterea rapidă a Telegram are implicații îngrijorătoare de securitate. Azhnyuk a lansat Kremlingram, un grup de investigații care studiază securitatea Telegram și legăturile sale potențiale cu Kremlin.
„Este un cal troian pe care fiecare dintre noi îl avem în cameră, deoarece aproape toată lumea are o aplicație Telegram pe telefon”, a spus Azhnyuk pentru Kyiv Independent.
Zelensky: „Există haos pe Telegram”
În timpul campaniei prezidențiale din 2019, actualul președinte Volodymir Zelenski și echipa sa s-au bazat foarte mult pe rețelele sociale pentru a comunica cu alegătorii. După o victorie zdrobitoare, noul obicei al politicienilor de a folosi rețelele sociale pentru a comunica direct cu publicul a rămas.
Telegram a devenit una dintre platformele cheie folosite de membrii noului parlament ales și cele concentrate pe politică. Mai multe canale Telegram populare au apărut în 2019 la scurt timp după alegerile parlamentare. Ascunși în spatele numelor precum „Joker” și „Dark Knight” („Temnyi Rytsar”), autori anonimi au publicat scurgeri de informații și zvonuri politice.
Scurgerile și accesul din interior le-au sporit popularitatea, câștigându-le rapid zeci de mii de abonați. „Dark Knight”, care a promis că va publica „cele mai întunecate secrete” ale echipei lui Zelenski, ar fi fost legat de Oleksandr Dubinsky, un legiuitor notoriu acuzat ulterior de trădare și în prezent în spatele gratiilor. Acest canal Telegram a criticat conducerea partidului Servitorul Poporului al lui Zelenski, căruia îi aparținea Dubinsky, compromițând unii dintre membrii săi.
„Există haos în general (în canalele anonime Telegram). Oamenii inventează lucruri, scriu despre unele dintre întâlnirile noastre, un fel de prostii”, a spus Zelenski însuși în 2020. „Acest haos are un impact mare asupra câmpului informațional, creează haos în mintea oamenilor, îndoieli și emoții negative”, a adăugat el.
Lingușitorii de pe Telegram
În ciuda comentariilor lui Zelenski, echipa prezidențială pare să fi învățat cum să folosească anonimatul Telegram în propriul beneficiu, după cum mai evidențiază Kyiv Independent. Un grup de canale populare Telegram a demonstrat o loialitate excepțională față de președintele Ucrainei și de cercul său apropiat. Având în vedere conținutul lor măgulitor și accesul canalelor la informații privilegiate, mulți presupun că sunt conduse de persoane din interiorul sau din apropierea Biroului Președintelui.
Biroul Președintelui a negat în mod repetat să aibă control asupra oricăror canale Telegram anonime.
„Cred că este o prostie să (sugerăm) să controlăm canalele Telegram”, a spus Mykhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui. Unele dintre aceste canale Telegram anonime au prezis cu exactitate remanieri guvernamentale și decizii prezidențiale. Cu câteva săptămâni înainte de demiterea viceprim-ministrului Oleksandr Kubrakov în mai, canalul „Joker” (care se laudă cu peste 250.000 de abonați) a început să-l insulte și să-l critice pe Kubrakov pentru că ar fi colaborat cu Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, sau NABU. În 2023, Kubrakov ar fi ajutat organul de pază anticorupție să descopere un deputat pro-guvernamental care încerca să-l mituiască.
Kubrakov a fost demis la câteva săptămâni după ce canalele Telegram au început să-l critice vicios.
Dezbatere aprinsă
Jurnaliştii, activiştii anticorupţie, companiile şi opoziţia au fost, de asemenea, vizate de canalele Telegram anonime. Pe fondul presiunii tot mai mari asupra presei, unii jurnalişti şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la un grup de canale Telegram anonime proguvernamentale despre care spun că le discreditează munca.
O dezbatere aprinsă despre problemele de securitate cu Telegram a izbucnit în Ucraina la sfârșitul anului 2023. Înalți oficiali au numit în mod deschis platforma o problemă pentru securitatea națională a țării din cauza legăturilor sale cu Rusia, mai spune Kyiv Independent. Funcționalitatea Telegram este folosită în mod activ de Rusia, forțele sale militare și serviciile speciale pentru a submina efortul de război al Ucrainei și pentru a-și stimula pe al său. Printre astfel de practici înșelătoare se numără conturile false care se prezintă drept resurse militare sau guvernamentale ucrainene sau roboții care colectează informații sensibile despre armata ucraineană.
Canalele Telegram anonime care se prezintă drept ucrainene, dar în spatele lor sunt de fapt ruși, reprezintă o problemă. Canalele funcționează fără nicio supraveghere, iar platforma nu are reglementări care să abordeze dezinformarea. Durov a estimat, înainte de a fi arestat, că Telegram are 950 de utilizatori în întreaga lume. Și că mesageria este utilizată intensiv în Rusia, Ucraina şi multe alte ţări, pentru comunicaţii oficiale sau private.
Citiți și: DJ Mahmut Orhan – Cine este și de ce vine la București