Telefonul mobil este schimbat de către români la 2-3 ani, a relevat un sondaj recent. Însă poți să-l folosești fără probleme mult mai mult.
Sigur, dacă-l privești ca mai mult decât un dispozitiv pe care-l folosești pentru funcțiile sale, probabil că acest articol nu îți este folositor. Pentru că va conta mai mult pentru tine să le arăți celor din jur că ai ultima generație de telefon scoasă de producătorii cu nume.
În cazul în care nu faci însă parte din această categorie, ai mai jos detaliile care îți vor permite să beneficiezi de telefonul mobil pe care-l deții un timp mai îndelungat.
Sfaturi pentru a beneficia mai multă vreme de telefonul mobil
Sfat 1: Verificați actualizările
Telefonul tău stochează informații despre fiecare aspect al vieții tale. Fără actualizări de securitate, totul este în pericol, spune Thorin Klosowski, un activist pentru securitate și confidențialitate la Electronic Frontier Foundation, o organizație de susținere a drepturilor digitale. Apple oferă upgrade de software pentru cinci ani și actualizări de securitate pentru chiar mai mult timp. Google Pixel 8 din acest an va primi actualizări până în 2030. Samsung promite actualizări de securitate pentru minimum patru ani.
Sfat 2: Folosește o carcasă
Fiecare specialist în domeniu cu care am vorbit a spus că obținerea unei carcase și a unui protector de ecran sunt cei mai importanți pași pentru a putea beneficia mai mult timp de telefonul mobil. Investiția în această combinație depășește rar 100 RON, în timp ce repararea ecranului poate depăși în unele cazuri o sumă de 10 ori mai mare.
Sfat 3: Curățați-vă portul de încărcare
Dacă ați avut vreodată dificultăți pentru a vă încărca telefonul, chiar și după ce ați tot schimbat cablul, puteți considera că portul de încărcare este distrus. Însă acesta, indiferent dacă este Lightning sau USB-C, ar putea să nu fie rupt. Încercați să introduceți ușor o agrafă îndreptată de-a lungul părților laterale pentru a vedea dacă este plină de scame și praf. Și curățați. Apoi puteți folosi o bucată de cauciuc detașabilă pentru a proteja portul de încărcare.
Sfat 4: Monitorizați starea bateriei
De multe ori puteți avea senzația că telefonul s-a defectat. Însă nu întotdeauna este așa, ci poate să fie doar o problemă cu bateria. Puteți verifica starea bateriei unui telefon mobil în meniul de setări, indiferent dacă sunt modele Apple sau Android. Dacă iPhone-ul dvs. spune că „Capacitatea maximă” a bateriei este de 80% sau mai puțin sub „Sănătatea bateriei”, probabil că este timpul să o înlocuiți.
Sfat 5: Cunoașteți opțiunile de reparație
Dacă trebuie să înlocuiți o baterie sau un ecran, nu plătiți în exces pentru a-l repara. Spre exemplu, Apple are pe site-ul său un instrument care va estima rapid costul reparațiilor comune pentru telefonul dvs. De asemenea, este de preferat să apelați la centre specializate și nu la un atelier oarecare. Pentru că, spre exemplu, sunt cazuri în care înlocuiești o baterie de iPhone și telefonul îți va trimite un avertisment că „nu poate verifica dacă are o baterie Apple autentică”.
Sfat 6: Dacă toate celelalte eșuează, reutilizați
Când producătorul telefonului îl declară învechit și nu mai trimite actualizări de software și de securitate, nu trebuie neapărat să renunțați la el. Puteți apela la o resetare din fabrică și să actualizați sistemul de operare cât de mult puteți. Apoi, puteți descărca aplicații care vă vor permite ca telefonul mobil să înlocuiască sau să vă extindă dispozitivele de control din casă. Spre exemplu, telefonul mobil se poate transforma într-un ceas cu alarmă dedicat, un hub inteligent pentru casă, o telecomandă, o ramă digitală sau chiar o cameră suplimentară pentru sistemul de securitate.