Telefonul înregistrează tot ce vorbim lângă el! Știai asta? Uneori poate te-a surprins că, în urma discuției cu un prieten despre un anumit subiect, Facebook, spre exemplu, ți-a arătat imediat reclame chiar despre cele discutate. Poate ai crezut că este doar o coincidență, însă află că nu, nu este!
Da, microfonul telefonului mobil înregistrează tot ceea ce se discută în prezența lui, iar mai apoi algoritmii te bombardează cu reclame.
Cum poți opri telefonul să mai înregistreze ce discuți lângă el
Este cunoscut faptul că Google poate asculta utilizatorii telefoanelor mobile prin intermediul microfonului inserat în interiorul lor. Înregistrările pot fi ulterior utilizate pentru a direcționa reclamele către utilizatori.
De câte ori nu i-ai spus unei prietene că vrei să-ți schimbi aspiratorul, iar două minute mai târziu îți apare pe Facebook o reclamă la aspirator și poate chiar la modelul menționat de tine în timpul discuției. Nu este nimic paranormal la mijloc și nici coincidență fericită. Doar ai fost auzit de Google!
Iată cum puteți dezactiva microfonul telefonului în doar câțiva pași:
- Deschideți aplicația Google.
- Accesați partea de profil din colțul din dreapta sus.
- Apăsați pe opțiunea “Cont Google”.
- Căutați opțiunea “Date și confidențialitate”.
- Găsiți secțiunea “Web and application activity” (Activitate web și aplicații).
- Dezactivați opțiunea “Includeți activitatea vocală și audio”.
- Apăsați pe “Stop saving” (Opriți salvarea).
- Pentru a confirma modificarea, apăsați pe “Înțeles”.
Cum îți poate cineva asculta/ intercepta telefonul
Cea mai cunoscută metodă prin care cineva îți poate intercepta apelurile este printr-un atac KNOB (Key Negotiation Of Bluetooth), adică prin conectarea la telefonul tău via Bluetooth. De aceea, e indicat ca, atunci când nu o folosești, să oprești această funcție a telefonului tău.
Există multe alte modalități prin care hackerii îți pot spiona telefonul, având undă verde la camera dispozitivului, fotografiile, fișierele, contactele și, bineînțeles, apelurile și mesajele pe care le dai sau le primești.
La fel ca Bluetooth-ul, Wi-Fi-ul este o tehnologie de transfer de date wireless. Modul în care Wi-Fi-ul funcționează este diferit, dar hackerii îl pot folosi pentru a lansa același tip de atacuri.
Dispozitivele de interceptare IMSI, cum ar fi StingRay, sunt utilizate în general de oamenii legii, dar pot fi achiziționate și pe piața neagră. O modalitate prin care acestea funcționează este să acționeze ca un turn de rețea mobilă fals, la care se vor conecta automat toate telefoanele dintr-o anumită rază, potrivit flip.ro.
Prin clonarea unei cartelei SIM, hackerii pot vedea toate mesajele text, își pot trimite propriile mesaje și pot asculta apelurile efectuate pe cartela respectivă.
Citește și: Misiune Imposibilă 8 – primele imagini cu Tom Cruise în Paris
Ce poți face pentru a-ți proteja telefonul
Prima măsură pe care o poți lua atunci când bănuiești că ai telefonul ascultat este să pui dispozitivul pe modul avion, pentru a opri orice conexiune pe care acesta ar putea-o avea.
- descarcă aplicații numai din surse de încredere (din Google Play, dacă folosești Samsung, de pe App Gallery, dacă ai un Huawei mai nou, sau de pe App Store, dacă ai un iPhone);
- ai grijă la ce anume dai Accept atunci când instalezi o aplicație nouă în telefon (când o aplicație de editare poze îți cere acces la microfon, poate ar fi o idee bună să cauți o alta);
- cumpără telefoane doar din surse sigure;
- asigură-te că ai toate funcțiile de securitate activate pe telefon;
- dezactivează Bluetooth-ul atunci când nu îl folosești;
- evită conectarea la rețelele de Wi-Fi publice;
- activează autentificarea în doi pași pe toate conturile;
- nu intra pe siteuri suspecte și nu descărca niciun atașament venit din surse ciudate în telefon, pentru a evita un atac de phishing.
Citeste si: Dhiraj Mukherjee, co-fondatorul Shazam, vine la București /VIDEO