Informații furnizate de unul dintre cei mai mari producători de mobile inteligente prezenți în România, arată că în 2022, aproape 1,9 milioane de smartphone-uri au fost din gama de prețuri de peste 600 de euro.
Astfel, Tiberiu Dobre, șeful diviziei MX Samsung Electronics România și Bulgaria, spune că anul trecut la noi țară s-au vândut 3,5 milioane de telefoane, iar, ca valoare, piața e sub imperiul smartphone-urilor premium, cu prețuri de peste 3.000 de lei.
„Ca valoare, piaţa locală de smartphone-uri este dominată de modelele din gama premium, cu prețuri care încep de la 600 de euro. Din punct de vedere valoric, acest segment a ajuns să reprezinte 53% din valoarea pieței românești, pondere care ar putea urca până la 55% în acest an, a spus Dobre, citat de economica.net.
Laptele e prea scump dar telefonul, nu
Ce spune Tiberiu Dobre confirmă, încă o dată, „bățoșenia” românului, care preferă să dea pe un telefon mobil mai mult decât salariul pe o lună, doar ca să aibă – pe masă, neapărat, nu în buzunar sau poșetă – „mobilul ăla nou”.
Asta, în condițiile în care telefonul pe care deja îl folosește nu are mai mult de doi ani vechime și este complet funcțional, ba chiar, în unele cazuri, e mai bun din punctul de vedere al performanțelor și dotărilor efective decât modelul nou.
Altfel, nu se explică de ce telefoane lansate cu una, două sau chiar trei generații în urmă se vând – și se vând foarte bine, dar despre asta vom vorbi în alt articol – la prețuri foarte apropiate de cele de la momentul lansării.
Chiar și în curtea lui Samsung sunt câteva modele în această situație – vezi cazul S21 vs S23.
Este adevărat, foarte multe smartphone-uri din România, de la segmenul mediu în sus, se vând în rate (fie la operatori, fie cu diverse carduri cu dobândă zero). Chiar și așa însă, unii dintre cei ce dau uneori și 1.000 de euro pe un mobil, se plâng pe la colțuri că „iar au scumpit ăștia laptele”.
Avem 0,0029% din piața mondială de mobile
„Pot să vă spun că, anual, în lume se vând peste 1,2 miliarde de smartphone-uri pe an. În Europa – undeva la 180-190 de milioane de unități, iar în România – 3,5 milioane. Anul acesta, continuăm să păstrăm trendul crescător și anticipăm rezultate foarte bune pe segmentul de telefoane mobile. În acest moment, piața este dominată de telefoanele din gama premium”, a estimat Tiberiu Dobre.
Potrivit unui raport Hootsuite, în România există aproape 27 de milioane de conexiuni mobile, adică un procent de 135,6% dacă ne raportăm la populația țării. Tradus, asta înseamnă că mulți dintre români dețin, de fapt, mai multe telefoane, iar în plus, datele arată că 97% dintre români utilizează un smartphone.
Dobre a adăugat că tendința generală este că utilizatorii nu-și mai schimbă atât de des telefoanele mobile. „De aceea, sunt mai atenți atunci când vine vorba de raportul calitate-preț, de cât de performant este telefonul pe care și-l doresc, ce autonomie de viață are”, a punctat reprezentantul Samsung Electronics.
Samsung, lider de necontestat
Potrivit oficialului Samsung, anul trecut, marca a vândut, în România, 1,5 milioane de smartphone-uri. Samsung are un portofoliu complet de smartphone-uri, de la modele entry level la modele premium, segment în care de câţiva ani a introdus şi o gamă de telefoane pliabile – Galaxy Z Flip şi Galaxy Z Fold.
„În primul rând, ne-am consolidat poziția de lider în industria telefoanelor mobile și ne concentrăm pe îmbunătățirea experienței oferite clienților noștri prin creșterea ponderii segmentului de piață premium”, a mai spus Tiberiu Dobre.
Pentru acest an, oficialul companiei spune că se așteptă la o creștere a vânzărilor pe segmentul mid-range datorită îmbunătățirilor constante aduse noilor modele lansate, respectiv Galaxy A54 5G și Galaxy A34 5G.
„Ne așteptăm la o creștere a vânzărilor pe segmentul mid-range datorită îmbunătățirilor constante aduse noilor modele lansate. Noua serie Galaxy A a fost gândită în așa fel încât să se plieze perfect pe nevoile utilizatorilor. Cei care aleg telefoanele din seria Galaxy A sunt oameni activi, cu o nevoie crescută de conectivitate și care își doresc să facă cât mai multe lucruri cu telefonul mobil”, a subliniat el.
Samsung, a patra mare companie listată din Asia, este cel mai mare mare producător din lume de chipuri de memorie, telefoane mobile inteligente şi televizoare.