Tehnologia evidențiază perspective îndrăznețe în ceea ce privește viitorul omenirii. De acest lucru este ferm convinsă Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs.
Laurene Powell Jobs a conturat o viziune îndrăzneață pentru viitorul umanității, în contextul inovației tehnologice deosebite, în scrisoarea anuală a organizației sale filantropice, Emerson Collective.
În această scrisoare, scrisă ca o încheiere a anului, este clar că împărtășește unele dintre viziunile soțului său decedat, pictând un tablou al progresului modelat de ingeniozitatea umană și creativitatea neobosită. Pe primul loc se află Inteligența Artificială (IA), care, împreună cu toate compromisurile sale, necesită și o cantitate uriașă de energie. Însă Powell Jobs crede că a identificat persoanele care sunt pionieri în tehnologie și care ar putea juca un rol în navigarea acestui drum.
Ea a numit fuziunea „ultima sursă de energie de care vom avea vreodată nevoie,” subliniind urgența descoperirilor în domeniul energiei durabile.
„Abilitatea noastră de a recunoaște conexiunile este revoluționată de tehnologii precum inteligența artificială, care sunt pe cale să modeleze următoarea eră a istoriei umanității,” a scris ea.
Tehnologie: Cerințele energetice în creștere rapidă asociate cu inteligența artificială
„Aceste forțe vor transforma industrii, societăți și viața cotidiană în moduri profunde – dar pentru a valorifica beneficiile lor, trebuie să găsim și metode noi, durabile, pentru a alimenta lumea noastră”. Powell Jobs a vorbit de cerințele energetice în creștere rapidă asociate cu inteligența artificială, subliniind că infrastructura actuală ar putea întâmpina dificultăți în a ține pasul.
Centrele de date esențiale pentru antrenarea AI consumă deja cantități masive de electricitate, iar experții prevăd că cererea se va dubla până în 2030, putând reprezenta aproape 10 procente din totalul electricității utilizate în Statele Unite.
„Pe măsură ce economiile naționale și globale alimentează o cerere explozivă pentru energie abundentă, accesibilă și curată, este esențial să extindem opțiunile actuale pentru generarea de electricitate,” a subliniat ea.
Fără soluții energetice durabile, potențialul transformator al IA ar putea fi împiedicat de penuria de energie, punând în pericol progresul în diverse industrii.
Citiți și: Provocările tehnologiei: Martor VR la momente din istoria României /VIDEO