Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București participă la cea de-a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău (14 – 24 septembrie 2023) cu două spectacole importante din repertoriu: Creatorul de teatru în regia lui Alexandru Dabija și Bolta cerească, regia Gelu Colceag.
Anul acesta, evenimentul se va desfășura sub genericul Atât de aproape și va avea nu mai puțin de 50 de evenimente, de la spectacole la expoziții de fotografie și de la conferințe despre arta teatrală la audiții în pemieră a spectacolelor radiofonice. Nu vor lipsi spectacolele în aer liber și expozițiile de carte. Invitat de onoare este și anul acesta Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev, cu spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko.
Teatrul Național din București participă la această ediție cu două spectacole importante din repertoriu: „Creatorul de teatru” îl va aduce pe actorul Marcel Iureș în fața publicului moldovean pentru prima dată la acest eveniment, spectacolul regizat de Alexandru Dabija având deja participări numeroase la festivaluri și turnee (Festivalul Theatre Olympics din Ungaria – mai 2023, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2023, Constanța, Iași, Brașov și Craiova).
„Bolta cerească” de Lucy Kirkwood se bucură de o distribuție unică, din care fac parte nu mai puțin de 14 actrițe ale TNB, flancate de trei actori, într-o poveste „despre justiție și decizii de viață și de moarte, despre legi și răsaduri care trebuie plivite, despre drepturi și copii cărora le dau dinții, despre divinitate și alifii vindecătoare”. Actrițe de top ale Naționalului se găsesc în acest spectacol: Tania Popa, Magda Catone, Ana Ciontea, Ilinca Goia, Medeea Marinescu, Mirela Oprișor, Lamia Beligan, Erika Băieșu, Carmen Ungureanu, Raluca Petra, Rodica Ionescu, Brândușa Mircea și mai tinerele Aylin Cadîr / Alexandra Sălceanu.
Cele două spectacole vor avea loc pe 22 și 23 septembrie 2023, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, biletele fiind deja puse în vânzare.
Pe 14 septembrie 2023, în deschiderea Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău, pe platoul din fața TNME va fi prezentată și expoziția multimedia (R)Evoluția tablourilor, un proiect TNB în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, prezentat prima dată în pandemie și realizat de fotograful Florin Ghioca. Sunt 11 actori care spun tot atâtea povești ale unor tablouri împușcate și deteriorate grav la Revoluția din 1989 și restaurate ulterior pe parcursul mai multor ani. Publicul poate afla poveștile acestor lucrări de artă scanând QR codurile imprimate pe fotografii. Actorii TNB care au devenit „vocile” tablourilor sunt: Ion Caramitru, Mircea Rusu, Amalia Ciolan, Emilia Popescu, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Daniel Badale, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean și Lari Giorgescu.
Pentru al treilea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial, acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis.
Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din Republica Moldova și din România, al Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției și are scopul de a coaliza oamenii din Republica Moldova și din România în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se învață și se dezvoltă modele sustenabile de gestionare a patrimoniului cultural național, în care se construiește pas cu pas un ecosistem cultural prietenos și accesibil fiecăruia.
Teatrul Naţional Bucureşti începe noua stagiune din 17 septembrie
Teatrul Naţional Bucureşti a început noua stagiune din 17 septembrie şi anunţă spectacole puse în scenă de Tompa Gabor, Silviu Purcărete, Gelu Colceag şi Oana Pellea.
Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti deschide din 17 septembrie noua stagiune, cu proiecte susţinute de regizori precum Tompa Gabor, Silviu Purcărete şi Gelu Colceag.
Tompa Gabor a început repetiţiile cu piesa „Tango” de Slawomir Mrozek (secondat de Andrei Both, decoruri şi Angela Balogh-Călin, costume), cu o echipă de actori din care fac parte Rodica Negrea, Emilia Popescu, George Ivaşcu, Mihai Constantin, Emilian Oprea, Cătălina Mihai, Maruca Băiaşu, Matei Constantin. Premiera este estimată a avea loc la jumătatea lunii octombrie.
Silviu Purcărete revine la TNB după unsprezece ani, împreună cu echipa sa fidelă de colaboratori (Dragoş Buhagiar – scenografie, Vasile Şirli – muzică), pentru a pune în scenă, în premieră absolută, piesa „Gertrude” a lui Radu F. Alexandru. Regizorul a optat pentru o distribuţie compusă exclusiv din actori-bărbaţi (Claudiu Bleonţ, Mircea Rusu, Marius Manole, Alexandru Potocean, Marius Bodochi, Paul Chiribuţă şi Lari Giorgescu), premiera – programată pentru sfârşitul lunii octombrie.
Sunt în lucru, de asemenea, două importante titluri din marea dramaturgie universală. Regizorul Gelu Colceag a început repetiţiile la „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht (scenografia Liliana Cenean şi Ştefan Caragiu, coregrafia şi mişcarea scenică Roxana Colceag), un musical de notorietate care va pune în valoare nu doar calităţile actoriceşti, ci şi aptitudinile vocale şi fizice ale unei redutabile trupe de actori, acompaniaţi de o orchestră live: Marius Manole (în rolul lui Mackie Şiş), Mircea Rusu (Dl. Peachum) şi, în ordinea distribuţiei, Silviu Biriş, Tania Popa, Aylin Cadîr/Teodora Calagiu, Medeea Marinescu, Emilia Popescu/ Raluca Aprodu, Rareş Florin Stoica, Ovidiu Cuncea, Alexandru Georgescu, Mihai Verbiţchi, Orodel Olaru, Silviu Mircescu, Mihai Munteniţă, Daniel Hara.
În luna noiembrie, la Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen în regia lui Chris Simion-Mercurian, cu Irina Movilă în rolul titular, alături de Ioan Andrei Ionescu, Şerban Pavlu, Tania Popa şi Conrad Mericoffer. Scenografia va fi semnată de Maria Miu iar coregrafia de Ioana Marchidan. Spectacolul va fi realizat în parteneriat: Asociaţia „Griviţa 53” – Teatrul Naţional I.L.Caragiale.
Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti a fost invitat şi în acest an la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău (ediţia a VIII-a, care se va desfăşura sub genericul „Atât de aproape”), unde va prezenta, în zilele de 22 şi 23 septembrie, două spectacole de referinţă din repertoriul curent al TNB: „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, regia Alexandru Dabija şi „Bolta Cerească” de Lucy Kirkwood, regizat de Gelu Colceag.
Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” al TNB va continua organizarea atelierelor de lucru cu personalităţi ale lumii teatrale. Astfel, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2023 va avea loc un workshop de regie de teatru condus de regizorul Silviu Purcărete, a cărui temă va consta într-un studiu/atelier pe scena II, actul I din piesa „Richard al III-lea” de William Shakespeare. Workshopul se adresează regizorilor profesionişti (studii de regie de teatru, licenţă sau master absolvite). Continuă, de asemenea, cu o nouă etapă, atelierul de teatru documentar, coordonat de regizorul David Schwartz, cu tema Practicile dezvoltării personale. Atelierul, care a debutat în martie cu etapa de cercetare, este structurat pe o perioadă de un an, urmând să se finalizeze cu un spectacol în primăvara lui 2024, pe baza unui scenariu elaborat de către cunoscutul regizor.
Se redeschide şi sezonul de expoziţii găzduite în foaierele TNB, cu prezentarea, în premieră, a schiţelor de costume şi decor ale lui Vasile Velisaratu (1895-1978), fost pictor şi scenograf al Teatrului Naţional bucureştean, demers de restituire datorat nepoatei artistului, graficiana Liana Axinte şi moştenitorilor.
TNB a încheiat precedenta stagiune cu 18 premiere, mai multe turnee și participări internaționale
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a încheiat precedenta stagiune cu 18 premiere, mai multe turnee și participări internaționale, iar pentru această toamnă pregătește alte cinci spectacole, cu regizori precum Silviu Purcărete, Tompa Gabor sau Gelu Colceag.
Printre premierele stagiunii încheiate se numără spectacole precum Exil (regia Alexandra Badea), Cei drepți (regia Mihai Măniuțiu), Creatorul de teatru (regia Alexandru Dabija) sau Repetiție pentru o lume mai bună (regia Radu Afrim). Într-un repertoriu variat se găsesc și comedii, piese dramatice sclipind de un umor inteligent, amestec de realitate şi ficţiune, iar la acest capitol publicul a apreciat spectacole precum Secretul familiei Posket (regia Dan Tudor), Casa curată (regia Felix Alexa), Călătoria (regia Dan Puric), Perplex (regia Ștefan Iordănescu) sau Abuzarea publicului (regia Andreea Ciocârlan, un proiect 9G la TNB).
Regina Maria la teatru, parte a proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate
Texte ale unor autori români au fost montate cu succes și în acest an la TNB. Craii de Curtea-Veche de Mateiu Caragiale (regia Dragoș Galgoțiu), Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals de Matei Vișniec (regia Botond Nagy) și Evadarea tăcută de Lena Constante (regia și interpretarea Oana Pellea) sunt trei titluri care deja au fost foarte bine primite, atât de public, cât și de critică.
Anul acesta, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, la Muzeul TNB a fost inaugurată expoziția Regina Maria la teatru, parte a proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Au fost restaurate 38 de bunuri culturale din colecția Muzeului TNB, printre care o rochie care a aparținut Reginei Maria a României.
În stagiunea 2022 – 2023 au fost vernisate în foaierele teatrului 16 noi expoziții în cadrul programului TNB Parateatral-Arte vizuale și a început difuzarea seriei de producții proprii Podcasturile Teatrului Național București, difuzate în format video și pe TNB-TV.
Trei ateliere / workshop-uri au fost realizate stagiunea aceasta de Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” (CCCT), unul de scriere dramatică, coordonat de scenaristul Mimi Brănescu, unul de actorie, susținut de regizorul Alexander Hausvater (care a și montat musicalul „Mașinăria” la Sala Studio) și unul de „new media în contextul artelor performative, realizat de artistul vizual Andrei Cozlac. Tot în această perioadă s-a lansat un podcast CCCT, primul invitat al acestora fiind dramaturgul Matei Vișniec.
Turneului Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău
Programul tnb.edu a adus în această stagiune colaborări atât în domeniul educației, cât și în zona socială. Spectacolul Caragiale altfel și-a propus să îi apropie pe tineri de dramaturgia lui Nenea Iancu, în timp ce Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci a urmărit creșterea gradului de conștientizare a aparențelor în rândul generației actuale. Într-un parteneriat cu Ministerul Culturii, cu sprijinul Ministerului Educației și al Agenției Naționale Antidrog, spectacolul Cât te ține tinerețea s-a concretizat într-o campanie de conștientizare asupra consumului de droguri.
În anul în care clădirea TNB împlinește 50 de ani de la inaugurare, peste 5.000 de persoane au participat la Tururile ghidate ale teatrului, nu mai puțin de 1.500 asemenea tururi fiind organizate din decembrie 2013 până în prezent.
Ediţia a IX-a (ianuarie – martie 2023) a Turneului Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău, precum și ediţia a VII-a a „Reuniunii Teatrelor Naționale Românești” au adus în capitala Republicii Moldova mai multe spectacole din repertoriul TNB: „D’ale carnavalului”, „Casa de la ţară”, „Noaptea lui Helver”, „Titanic Vals” și „Cei drepți”.
Tot la capitolul turnee, în luna mai a acestuia an, TNB a prezentat în Ungaria, la Teatrul Moricz Zsigmond din Nyiregyhaza spectacolul „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, la invitația Festivalului Internațional „Theatre Olympics”. Același spectacol a reprezentat cu succes Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București în deschiderea celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2023).
O nouă stagiune cu premiere și regizori de top, din septembrie
Din septembrie, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București își propune să înceapă o nouă stagiune cu premiere și regizori de top. Printre spectacolele pe care TNB le anunță în acest moment se numără: Opera de trei parale de Bertolt Brecht, în regia lui Gelu Colceag, scenografia Liliana Cenean și Ștefan Caragiu, Tango de Slawomir Mrozek, în regia lui Tompa Gabor, decor Andrei Both, costume Angela Balogh, Nora de Henrik Ibsen, regia Chris Simion-Mercurian, scenografia Maria Miu (în parteneriat cu Asociația „Grivița 53”) și Gertrude de Radu F. Alexandru, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar.
Mai multe detalii despre distribuțiile acestor spectacole vor fi transmise la începutul stagiunii următoare, atât în social media, cât și pe site-ul instituției, tnb.ro.