În februarie 2020, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București a început implementarea proiectului ”Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Proiectul a beneficiat de o finanțare totală de 1.024.160 lei ((207 740 EUR), din care 525.436,01 lei (106 579 EUR) – finanțare nerambursabilă din fondurile SEE și 92.724 lei (18 808EUR) – finanțare nerambursabilă din bugetul național.
Promotor al proiectului, Teatrul Național București a demarat implementarea acestuia alături de patru dintre cele mai importante instituții culturale românești: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. În calitate de parteneri ai TNB în cadrul proiectului, instituțiile au realizat investigații fizico-chimice și activități de tratare, conservare și restaurare, care s-au desfășurat în secțiile de restaurare și laboratoarele lor de specialitate. Astfel, au fost restaurate 38 de obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului TNB: costume care au aparținut actorilor, artefacte, documente.
Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea antreprenoriatului cultural și a managementului patrimoniului cultural prin punerea în valoare a unor bunuri culturale semnificative din cadrul acestuia într-un mod inovativ.
Obiectivele specifice ale proiectului: restaurarea unui număr de 38 de bunuri culturale prin parteneriatul cu prestigioase instituții culturale(OS1), dezvoltarea de competențe/expertize la locul de muncă (OS2) precum și crearea a 2 noi locuri de muncă, pe o perioadă determinată, în cadrul Muzeului TNB(OS3).
Beneficiarii direcți ai proiectului au fost
- specialiști din cadrul Muzeului TNB, membri ai echipei de proiect, care prin intermediul partenerilor proiectului, au beneficiat de educație nonformală de tip job shadowing și mentorat, participând la toate fazele lucrărilor de conservare și restaurare a bunurilor culturale, precum și la organizarea expoziției cu aceste bunuri,
- trei persoane specializate în activități muzeale, care au fost angajate pe termen determinat și au beneficiat de formare în activitatea specifică a Muzeului TNB și în cea de organizare a expoziției, precum și
- specialiștii din TNB, implicați in conceperea și redactarea aplicației de proiect, care au participat la implementare, asigurând derularea corectă și la timp a activităților.
Beneficiarii indirecți vizați de proiect sunt actorii, teatrologii, istoricii și criticii de teatru din București și din țară, interesați în cunoașterea și studierea colecțiilor de artă ale muzeului Teatrului Național București, studenții universitățiilor de arte, dar și cetățenii din București și din țară care vor putea vizita expoziția.
Proiectul a trecut și prin momente dificile, mai întâi perioada pandemiei de Covid 19, care a dus la suspendarea activităților pentru o perioadă de patru luni, iar apoi decesele succesive ale celor doi manageri ai Teatrului Național București, Ion Caramitru și Ioan Onisei, care coordonau din punct de vedere administrativ și decizional activitatea teatrului și, implicit, a proiectului.
O echipă mică, alcătuită din Marius Bodochi – Director Artistic al TNB, cel care a preluat managementul proiectului în 2022, Dan Stoichițescu – Director Administrativ al TNB – Administrator, Carmina Alexiu – Contabil Șef TNB – Responsabil financiar proiect, Adina Terecoasă, Șef Birou Colaboratori TNB – Responsabil Audit, Mihaela Verman – Muzeograf TNB și Curator al Expoziției inovative din cadrul proiectului și Anca Constantin van der Zee – Șef Serviciu Marketing și Relații Publice al TNB – Responsabil de comunicare al proiectului, a continuat în ciuda acestor dificultăți, să realizeze activitățile specifice, de-a lungul unei perioade de 36 de luni.
Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Național București va organiza evenimentul care va marca, pe de o parte, finalul activităților din proiect , iar pe de altă parte, un nou început pentru Muzeul Teatrului Național București – vernisajul expoziției inovative, rezultat principal al proiectului.
De la ora 13:00, în foaierul de la etajul 1 al Sălii ”Ion Caramitru” va avea loc Conferința de închidere a Proiectului ”Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Conferința va fi urmată, de la ora 14:00, de vernisajul care va expune, în premieră, cele 38 de bunuri culturale restaurate în cadrul proiectului, publicului prezent la eveniment.
Expoziția va rămâne deschisă la Muzeul Teatrului Național București, pe o perioadă de cinci ani.