Premiera „Callas – Oana Pellea” de Terrence McNally, o producţie la intersecţia dintre teatru şi operă, dedicată personalităţii sopranei Maria Callas, se anunță a fi un spectacol extraordinar.
Premiera va avea loc pe 24 şi 25 februarie, de la ora 18.30, la Opera Naţională Bucureşti.
Piesa lui Terrence McNally urmăreşte un masterclass susţinut de divă la Juilliard School of Music din New York, în ultimii ani din viaţă. Traducerea, adaptarea şi regia poartă semnătura lui Laurenţiu Rusescu, iar direcţia muzicală îi aparţine dirijorului Daniel Jinga.
Formatul cursului devine pretextul unei descoperiri surprinzătoare. În timp ce le oferă indicaţii tehnice tinerilor aspiranţi la o carieră în belcanto, Maria Callas se destăinuie şi se autoanalizează. O face cu sinceritate dureroasă, explorând relaţia ambiguă cu celebritatea, cu aşteptările nesfârşite ale publicului, cu compromisurile pe care le-a făcut de-a lungul carierei fulminante.

Interpretarea Oanei Pellea – de o remarcabilă complexitate dramatică şi psihologică
Fiecare student îi prilejuieşte altă introspectie. Prin ochii naivei Sophie, Maria Callas îşi retrăieşte propriile îndoieli şi temeri din tinereţe. Sharon – cea ambiţioasă – o determină să-şi reevalueze standardele imposibile de perfecţiune. Iar tenorul Tony îi readuce aminte cum a iubit muzica mai presus de orice, înainte ca faima să devină o povară, după cum transmite Opera Națională în prezentarea spectacolului.
Interpretarea Oanei Pellea – de o remarcabilă complexitate dramatică şi psihologică – surprinde toate nuanţele personalităţii Mariei Callas: riguroasă şi exigentă în exprimarea artistică, dar şi romantică, vulnerabilă şi profund umană. Actriţa româncă reuşeşte performanţa de a o interpreta pe diva elenă fără a o imita, de a-i readuce pe scenă aura legendară printr-o creaţie originală.

Spectacolul Cu Oana Pellea: Unde sunt disponibile biletele
Publicul devine martorul unei autopsii emoţionale, care disecă relaţia dintre artă şi artist. O radiografie a succesului devenit captivitate, a perfecţiunii devenite obsesie. Prin confesiunile Mariei Callas, piesa chestionează cât de înaltă poate fi ascensiunea unui talentat interpret în numele artei muzicale. Şi dacă preţul celebrităţii nu este cumva prea mare.
Producţia este realizată în colaborare cu compania independentă WonderTheatre. Fondatorul WonderTheatre, Andrei Boncea, este de altfel la a doua întâlnire cu povestea legendarei soprane. În 2001 a participat în calitate de producător executiv la realizarea în România a producţiei internaţionale „Callas Forever” în regia lui Franco Zeffirelli, cu Fanny Ardant şi Jeremy Irons. Designerul de costume al filmului, Alessandro Lai, semnează de asemenea costumul Oanei Pellea în „Masterclass”.

Citiți și:
Angela Gheorghiu a lansat noul album care marchează centenarul compozitorului Giacomo Puccini