În ultima vreme, internetul a devenit terenul de ping-pong al textelor de genul „Creditul a fost aprobat”. Fie că este trimis pe o adresă de mail, prin serviciul de mesagerie al diferitelor rețele de socializare sau chiar pe telefon, textul cu pricina nu reprezintă altceva, în 99 la sută din cazuri, decât o tentativă de fraudă. O țeapă pe care escrocii o folosesc în cazul celor naivi care visează la cai verzi pe pereți. Cum să te protejezi de cei care vor să îți fure datele personale și să îți golească, ulterior, conturile.
Atunci când vine vorba de hoție, românul pare a nu avea limite de inventivitate. În contextul în care țeapa online se află în plină expansiune, tot mai mulți români trezindu-se peste noapte cu conturile „ușurate” zdravăn de bani doar pentru că „au pus botul” la chilipiruri (așa cum par, la prima vedere, ofertele din ce în ce mai generoase ale unor escroci, în fond), o nouă înșelăciune face ravagii printre naivi. Texte de genul „Creditul a fost aprobat” apar, în ultima vreme, mai peste tot în modulul online, fie că vorbim de mail, Facebook sau alte rețele de socializare.
Mesajul „Creditul a fost aprobat”, trimis și celor care nu au solicitat niciodată un împrumut
Metoda folosită, mai nou de escroci, pentru a-și păcăli victimele și a intra în posesia datelor personale ale acestora, pentru a putea ulterior să le acceseze conturile sau să facă împrumuturi – de data aceasta reale – în numele lor, constă în informarea respectivei persoane – aleasă ca potențială victimă – în legătură cu faptul că i-a fost aprobat un credit. Cum foarte mulți români au apelat, în ultimii ani, la soluția îndatorării către unități bancare sau non-bancare pentru a scăpa de blocajul financiar de moment, țeapa escrocilor pare la prima vedere o inofensivă, și chiar necesară, abordare a unei companii cu profil bancar care vrea să își vândă produsul și să te aibă în portofoliul de clienți. Numai că, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Dovadă că nu puțini din destinatarii mesajelor de genul „Creditul a fost aprobat” nu au solicitat să le fie acordat vreun credit.
În loc de bani, cei care dau curs mesajului „Creditul a fost aprobat” se trezesc cu conturile pe zero
După ce reușesc să își agațe victimele, care fie sună la numărul de telefon specificat în mesaj, fie răspund la apelul direct efectuat de pretinșii angajați ai unei societăți bancare sau non-bancare, escrocii solicită cât mai multe date personale ale celui interpelat. Fac acest lucru sub pretextul că vor să verifice în baza de date corectitudinea informațiilor pe care le dețin pentru a se asigura că banii nu vor ajunge în alte buzunare. Sau, o a doua variantă, des invocată de escroci în discuția cu victimele lor, necesitatea unor verificări suplimentare pentru „corectarea” unei erori în procesul de creditare, de fapt inexistent. Naivii – împinși de multe ori de la spate de nevoi acute financiare – se conformează. Așa se face că datele lor cu caracter personal (CNP, seria şi numărul cărţii de identitate, datele contului bancar, ale cardului şi chiar PIN-ul acestuia din urmă) ajung la îndemâna escrocilor. Ce urmează e lesne de imaginat. În loc să primească banii din împrumutul cu care au fost momiți, naivii se trezesc cu conturile pe zero, potrivit 123Credit.ro.
Brokerii profesionişti pot mirosi imediat țeapa „Creditul a fost aprobat”
Un rol esențial în prevenirea unor astfel de situații de fraudă este constituit, în principal, de păstrarea calmului și raționarea situației cu care te confrunți. Consultarea prealabilă a unui specialist în creditare poate juca de asemenea un rol important în protejarea de țeapa pe care au plănuit-o escrocii și care te vizează direct. De altfel, consultarea unui specialist în creditare licenţiat, precum brokerii profesionişti, poate oferi o protecţie solidă împotriva acestor tipuri de înşelătorii. În primul rând pentru că brokerii colaborează direct cu băncile şi au acces la oferte sigure şi verificate. Ca atare, pot verifica ușor dacă este într-adevăr vorba despre acordarea unui credit sau este doar o țeapă, bine camuflată, a unor escroci de talie. În al doilea rând, un expert financiar cunoațte îndeaproape etapele unui proces de aprobare autentic, putând astfel să identifice rapid orice ofertă sau apel suspect.
Ce trebuie să faci pentru a nu cădea în plasa escrocilor care apelează la țeapa „Creditul a fost aprobat”
Pentru a te pune la adăpost de țeapa „Creditul a fost aprobat”, este esenţial să recunoşti semnele unui apel suspect, iar acest din urmă lucru îl poți face parcurgând pașii de mai jos: nu da curs solicitărilor de „informaţii sensibile: nicio bancă nu va cere date personale sau parole prin telefon; nu ceda presiunii sau limbajului agresiv – dacă apelantul încearcă să te grăbească sau intimideze, probabil este o tentativă de fraudă. Ține cont de asemenea de lipsa respectării procedurilor oficiale: instituţiile financiare autentice nu contactează clienţii în acest mod fără un proces oficial de aprobare. Nu în ultimul rând, nu da prea multă crezare apelurilor la care nu te aștepți. Se pot dovedi a fi curse avbil întinse de escroci care vor să îți golească conturile bancare. Fii atent la apelurile „din senin” şi analizează dacă există motive reale pentru a fi contactat.
CITEȘTE ȘI: “Romance Fraud”, noul tip de țeapă! Care este modul de operare și ce semnal de alarmă trage Poliția Română