iPhone-urile şi telefoanele Android actualizate vor afişa alerte care avertizează utilizatorii că există un dispozitiv wireless de urmărire a locaţiei în apropiere. Anunțul a fost făcut chiar de Apple și Google.
Potrivit CNBC, cele două platforme „lucrează pentru a remedia dezavantajele dispozitivelor de urmărire wireless – cum ar fi AirTag al Apple – care pot fi utile pentru găsirea obiectelor pierdute sau furate prin afişarea locaţiei lor pe o hartă digitală, dar pot fi şi folosite de către infractori pentru a urmări oamenii”.
Dispozitivele iPhone şi Android cu software actualizat vor primi un mesaj care le spune că un tracker Bluetooth „a fost găsit în mişcare cu tine”. Utilizatorii pot cere ca trackerul să redeă un sunet pentru a fi mai uşor de găsit şi să acceseze instrucţiuni despre cum să-l dezactiveze.
Când AirTag-urile au fost introduse pentru prima dată de Apple în 2021, au găsit rapid o audienţă printre utilizatori, care pot ataşa dispozitivele minuscule la chei, la bagaje sau chiar la maşină, permiţându-le să folosească reţeaua globală de dispozitive Apple şi semnalele Bluetooth aglomerate pentru a localiza rapid obiectele lor pierdute — de exemplu, bagajele înregistrate care nu au ajuns niciodată după un zbor.

Apple şi Google vor crea o specificaţie publică?
Dar dispozitivele au fost folosite şi pentru infracţiuni, iar unele victime au spus că le-a fost strecurat un AirTag într-un bar aglomerat pentru a fi urmărite. De atunci, Apple a colaborat cu Google pentru a integra alerte şi avertismente în iOS şi Android, pentru a reduce utilizarea abuzivă a infracţiunilor. Alertele care avertizează în mod specific împotriva unui AirTag care călătoreşte cu utilizatorul au fost deja încorporate în Android.
De asemenea, AirTag este acum doar unul dintre multele trackere Bluetooth. Apple şi Google au spus că lucrează împreună pentru a crea o specificaţie publică a industriei pentru aceste tipuri de dispozitive de urmărire Bluetooth, dar, deşi standardul oficial nu este finalizat, ambele companii au implementat alertele în sistemele lor de operare, începând cu iOS 17.5 al Apple, care vor fi lansate luni, iar dispozitivele Android cu versiunea 6.0 sau mai nou.
Unii dintre analiști au numit această colaborare drept una surpriză.
Pe larg, când AirTag-urile au fost introduse pentru prima dată de Apple în 2021, au găsit rapid o audienţă printre utilizatori, care pot ataşa dispozitivele minuscule la chei, la bagaje sau chiar la maşină, permiţându-le să folosească reţeaua globală de dispozitive Apple şi semnalele Bluetooth aglomerate pentru a localiza rapid obiectele lor pierdute — de exemplu, bagajele înregistrate care nu au ajuns niciodată după un zbor.
Un laborator secret cu experți recrutați de la Google?
Se pare că această nouă „colaborare” nu este chiar atât de nouă. Apple ar fi recrutat zeci de experți în inteligență artificială (AI) de la Google și a creat un „laborator european secret” la Zurich pentru a găzdui o nouă echipă însărcinată cu construirea de noi modele și produse AI. Potrivit informațiilor, Apple a recrutat până acum cel puțin 36 de specialiști de la Google.
Prin urmare, gigantul tehnologic îşi construieşte o echipă pentru a lupta cu rivalii în dezvoltarea de noi modele şi produse de inteligenţă artificială. Potrivit unei analize a sute de profiluri de pe LinkedIn, precum şi a anunţurilor publice de angajare şi a lucrărilor de cercetare, compania de 2,7 miliarde de dolari a întreprins o serie de angajări în ultimii ani pentru a-şi extinde echipa globală de inteligenţă artificială şi învăţare automată.
Comisia Europeană semnalează că Apple, Google și Meta ar putea să nu respecte noile norme privind concurența în domeniul digital, astfel că a luat decizia să deschidă investiții care s-ar putea solda cu aplicarea de amenzi, anunță Politico Europe.

Apple și Google, investigate de Comisia Europeană
Demararea acestor investigații a avut loc la 18 zile după ce giganții din domeniul tehnologiei au trebuit să se conformeze Regulamentul privind piețele digitale (DMA).
„Cu siguranță nu cred că acest lucru este pripit. Cred că este foarte oportună, reflectând promisiunile care au fost făcute. Avem o obligație față de foarte mulți consumatori care așteaptă schimbări în acest ecosistem”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, responsabilă pentru pregătirea Europei pentru era digitală. Instituția europeană va evalua eforturile depuse de Alphabet, proprietarul Google, și de Apple de a le permite programatorilor să direcționeze consumatorii către oferte din afara magazinelor de aplicații ale acestor companii, în mod gratuit. De asemenea, va investiga Google pentru a verifica dacă afișarea rezultatelor căutărilor sale a favorizat serviciile sale de cumpărături, zboruri sau alte servicii de căutare specializate în detrimentul rivalilor.
Compania Apple va fi investigată cu privire la măsurile adoptate pentru a permite utilizatorilor să își adapteze mai mult dispozitivele prin dezinstalarea de software, schimbarea setărilor implicite ale dispozitivului Apple sau utilizarea de opțiuni pe ecran pentru a le cere utilizatorilor să aleagă un browser sau un motor de căutare pentru telefonul lor.
”Este posibil ca măsurile luate de Apple, inclusiv designul ecranului de alegere a browserului web, să împiedice utilizatorii să își exercite cu adevărat dreptul de alegere a serviciilor în cadrul ecosistemului Apple”, a declarat Comisia. Modelul ”pay or consent” al Meta pentru rețelele de socializare precum Facebook sau Instagram, care solicită o taxă de abonament pentru a evita urmărirea reclamelor, ”ar putea să nu ofere o alternativă reală în cazul în care utilizatorii nu își dau consimțământul”, a declarat Comisia.
Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a subliniat că există ”îndoieli serioase cu privire la faptul că consimțământul este cu adevărat liber atunci când ești confruntat cu o alegere binară” de a plăti sau nu pentru acest serviciu.
Citiți și: A fost piratat telefonul prințului Harry?